geometria analityczna
xxxy: Punkt C(1,−3) jest wierzcholkiem trojkata rownobocznego ABC, zaś punkt S(3,−1) jest środkiem
okręgu wpisanego w ten trojkat. Wyznacz wspolrzedne wierzcholkow A i B.
20 lis 21:54
20 lis 22:18
xxxy: To inne zadanie
20 lis 22:20
5-latek: Należy sobie przypomnieć wiadomości z geometrii elenmtarnej
1. Gdzie lezy srodek okręgu wpisanego w trojkacie (ogolnie )
2. czym jest dwusieczna kata w trojkacie równobocznym ?
tak na marginesie srodkowa tez
to tez powinno pomoc
https://matematykaszkolna.pl/strona/856.html
20 lis 22:23
Eta:

Zadanie prawie takie samo ..... tylko nie myślisz
SC=[−2,−2] to DS=[−1,−1]=[3−x
D, −1−y
D] ⇒ D(4,0)
| | yC−yD | |
prosta AB ⊥DC aDC= |
| = 1 |
| | xC−xD | |
to AB: y=−1(x−x
D)+y
D ⇒ AB :
y=−x+4
i dalej jak w podanym linku bo masz tam prostą AB: y= −x+4
20 lis 22:50
Mila:

C(1,−3) ,S(3,−1)
CS=2r
CS
→=[2,2]
S=(3,−1)→T{[1,1]⇒D=(3+1,−1+1)=(4,0)
D jest środkiem AB, CD⊥AB
Prosta CD jest postaci:
y=x+b
Prostopadła do niej ma równanie:
k: y=−x+b i D∊k
0=−4+b⇔b=4
k: y=−x+4
Kreślimy okrąg opisany na ΔABC
R=2
√2
(x−3)
2+(y+1)
2=(2
√2)
2
Przecięcie prostej y=−x+4 to punkty A i B
Rozwiąż układ równań:
(x−3)
2+(y+1)
2=8
y=−x+4
20 lis 23:00
5-latek: Czyli korzystamy z tego z tego ze srodek okręgu wpisanego w trojkat równoboczny jest także
srodkiem okręgu opisanego na trojkacie równobocznym
20 lis 23:03
Eta:

Najprostszy sposób

Kiedyś uczono w szkole (
obrotu punktu dookoła innego punktu o kąt α
Szkoda,że takiego wzoru nie umieszczono w tablicach wzorów maturalnych
S(3,1) , C(1,−3)
dokonując obrotu punktu C o kąt 120
o względem punktu S otrzymamy punkt A
dokonując obrotu punktu C o kąt −120
o względem punktu S otrzymamy punkt B
Równania takiego obrotu to:
xA= (xC−xS)*cosα − (yA−yS)*sinα+ xS
yA= (xC−xS)*sinα + (yA−yS)*cosα +yS
cos120
o=cos(−120
o)= −1/2 i sin120
o=
√3/2 i sin(−120
o)= −
√3/2
otrzymujemy:
x
A= (1−3)*(−1/2)−(−3+1)*
√3/2+3 = ..... = 4+
√3
y
A= (1−3)*
√3/2+(−3+1)*(−1/2) −1=.... = −
√3
A( 4+√3, −√3)
podobnie dla B ..................
20 lis 23:19
5-latek: Eta 
No niestety nie ma
20 lis 23:21
Eta:
Sprawdzamy S −−− jest środkiem ciężkości tego trójkąta ( wzór jest w tablicach)
| | xA+xB+xC | | yA+yB+yC | |
xS= |
| i yS= |
| |
| | 3 | | 3 | |
A(4+
√3, −
√3) dla B otrzymujemy B ( 4−
√3,
√3) , C(1, −3) i S( 3, −1)
| | 4+√3+4−√3+1 | | 9 | |
to: 3= |
| = |
| = 3 jest ok |
| | 3 | | 3 | |
| | −√3+√3−3 | |
−1= |
| = −1 jest ok |
| | 3 | |
20 lis 23:25
xxxy: Dziekuje wszystkim za pomoc
20 lis 23:44
Eta:
20 lis 23:45