Pomocy
Aga: Punkt C = (1,−3) jest wierzcholkiem trojkata rownobocznego ABC. Wyznacz wspolrzedne pozostałych
wierzcholkow trojkata, wiedząc ze należą one do prostej o rownaniu y= −x + 4
28 mar 11:34
Aga: Pomocy
28 mar 11:43
Aga: Halo
28 mar 12:00
Godzio: pomoge
28 mar 12:01
Godzio:

Prosta prostopadła do prostej y = −x + 4 , przechodząca przez C
−3 = 1 * 1 + b
−3 = 1 + b
b = − 4
y = x − 4
punkt przecięcia obu prostych to środek odcinka AB
x − 4 = −x + 4
2x = 8
x = 4
y = 0
S(4,0)
odległość SC to wysokość:
SC =
√(4−1)2 + (−3−0)2 =
√9 + 9 = 3
√2
6
√2 = a
√3
√6 = SB = SA
√(4−x)2 + (0 − y)2 =
√6 /
2 i podstawiam prostą y = −x + 4
16 − 8x + x
2 + 16 − 8x + x
2 = 6
2x
2 − 16x + 26 = 0
x
2 − 8x + 13 = 0
Δ=12
x = 4 −
√3 => y =
√3
x = 4 +
√3 => y = −
√3
A(4 +
√3 , −
√3)
B(4 −
√3 ,
√3)
28 mar 12:31