Logarytmy
Logarytmy: Poproszę o przybliżenie sposobów rozwiązywania zadań :
1 ) log
4x + log
4(12 − 2x) = 2
2) log
13(x + 10) + log
13(7 − 2x) = −4
| | log 2x | |
3) |
| = 2 |
| | log(4x − 15) | |
| | log 15 | |
4) log3x + log5x = |
| |
| | log 3 | |
5) x
log x = 10
6) 10
log2x + x
log x = 20
| | 1 | | 2 | |
8) |
| +1 |
| = 1 |
| | 5 − log x | | log x + 1 | |
9) log
x(5x
2 )* (log
5x)
2 = 1
Na razie jak na to patrzę to słabo to widzę, ale liczę że ktoś się znajdzie i pomoże
14 lis 00:41
14 lis 00:44
14 lis 00:44
14 lis 00:44
Logarytmy: dzięki obejrzałem, te z linków straszne nie są

ogólną idee łapię
14 lis 00:50
Metis: No to... rozwiązuj

Sprawdzimy.
14 lis 00:51
Logarytmy: 1) i 2) zrobię
w 2) −4 to będzie log1381 ?
14 lis 00:52
Qulka: tak
14 lis 00:54
Qulka: w 3 pomnóż obustronnie przez mianownik
14 lis 00:54
Logarytmy: 3) zrobiłem i wszyło OK
14 lis 01:02
14 lis 01:04
Logarytmy: 4) zamieniam na log 10 lewą stronę
| log x | | log x | | log 15 | |
| + |
| = |
| |
| log 3 | | log 5 | | log 3 | |
14 lis 01:05
Logarytmy: co dalej nie wiem
14 lis 01:06
Qulka: zamień na podstawę 3 i wykorzystaj że 15 = 3•5
14 lis 01:13
Logarytmy: w sensie
| | log3x | |
log3x + |
| = log35 + log33 |
| | log35 | |
14 lis 01:18
Qulka: albo rozbijać już nie trzeba
log
3x+log
3x • log
53=log
315
log
3x(1+log
53) =log
315
log
3x(log
515) =log
315
| | log155 | |
log3x = |
| =log35 |
| | log153 | |
x=5
14 lis 01:20
14 lis 01:21
Logarytmy: nie kapuje tej zamiany w tym przypadku jakoś ...
| | log3x | |
z |
| zrobiło się log3x * log53 nie wiem jak |
| | log35 | |
we zworze jest ta 1 i jakoś mnie to wyprowadza
14 lis 01:30
Qulka:
| | a | | 1 | |
bo |
| = a• |
| i już masz jedynkę więc odwrotnie log |
| | b | | b | |
14 lis 01:33
Logarytmy: jak się patrzę tak zapis po zapisie to powoli, powoli czaje ale sam bym nie wpadł na to

czas się z tym przespać

dziękuję za dzisiaj
14 lis 01:44
Logarytmy: walcze dalej

7) zrobiłem
reszty nie wiem
15 lis 13:04
J:
8) podstaw: logx = t
15 lis 13:07
15 lis 13:12
15 lis 13:13
Logarytmy: 8) wyszło a z 9)
do czego tu zmienną pomocniczą przyczepić ?
15 lis 13:27
Logarytmy: ten x w środku miesza mi
15 lis 13:28
15 lis 13:29
J:
i nie zapomnij o założeniach
15 lis 13:30
Logarytmy: rozbijam potem i podstawiam za logx5 = t
potem mam równanie i że logx5 = −2
15 lis 13:31
J:
logx(5x2) = logx5
15 lis 13:32
J:
... = logx25
15 lis 13:32
Logarytmy: a czaje
15 lis 13:33
Logarytmy: kurcze jednak nie jakoś tak dziwnie robię :
log
x(5x
2) = log
x25
5x
2 = 25
| | 1 | |
x = √5 powinno być jeszcze że x = |
| co zgubiłem |
| | 5 | |
15 lis 13:42
Qulka: to co napisałeś na dole nie jest tym co masz w pierwszym poście
15 lis 21:07
Logarytmy: czyli gdzie jest byk

?
16 lis 17:15