Proszę o pomoc
Polak: Dziecko o masie m1=20kg usiadło na huśtawce zrobionej z deski o długości l=3m
i masie m2=8kg, opartej na okrągłym pniaku. Oblicz odległość od końca pniaka,
w jakiej należy ją podeprzeć, by dziecko siedzące na drugim końcu mogło bujać się w pojedynkę.
Próbowałem sam, ale wyszyły mi jakieś głupoty:
M1=M2
q1gl1=m1gl2
m1l1=m2l2
l2=1,5−x
1,5m*20=(1,5−x)*8
30=12−8x
18=−8x
x=−2,25
Mogę prosić o poprawne rozwiązanie?
5 lis 22:10
Metis: Fizyka jest okropna

zmusza Nas do liczenia kiedy dziecko będzie bujało się samotnie

Kiedy może pobujać się z kimś innym

>
237216 lub
232578
5 lis 22:14
Polak: thx
5 lis 22:17