zadanie troche fizyczne
wojtek210696: Jest też jakiś fizyk zadankowy ?
Dziecko o masie 20 kg usiadło na huśtawce zrobionej z deski odługości l=3m i masie m2= 8 kg,
opartej na okrągłym pniaku. Oblicz odległość od końca pniaka, w jakiej należy ją podeprzec, by
dziecko siedzące na drugim końcu mogło bujać się w pojedynkę.
Jak tu siły narysować, nie mam zielonego pojęcia jak to robić. Z ważnych powodów nie było mnie
na dwóch lekcją pod rząd i jestem zielony.
Trzeba tu chyba zasade równowagi bryły sztywnej, czyli momenty i siły równe =0 , ale jak je
znależć i w którą stronę wzrot.
19 sty 11:03
wojtek210696: wiem, że to nie czysta matma, ale to forum jest fajne i można liczyc na waszą pomoc , nie to co
fizyczne
19 sty 11:21
daras: tylko fizyk doświadczalny a właściwie doświadczony

wystarczy dźwignia dwustronna⇒wygugluj
19 sty 12:10
wojtek210696: zrobiłem już z pomocą kolegi
a teraz takie zadanko.
do wymiany koła kierowca używa klucza o długości l=30 cm , zakończony tulejką o średnicy 2cm
oblicz wartość siły, która będzie działała na śrubę, jeżeli kierowca o masie 80 kg stanie na
końcu ramienia klucza ustawionego poziomo
19 sty 13:05
daras: bardzo ładnie piszesz po polsku
19 sty 13:15
wojtek210696: M1 = r *fg *sin90 l=r=oś obrotu
M2= 1/2d * F * sin90
po podstawieniu M1=M2 wychodzi mi
F= 2 Fg *l /d
a w odp. jest zamiast l jest (l − d/2) tak jakby przy momencie M1 musiałbym odjąc to 1/2
19 sty 13:17
wojtek210696: PS. tylko zamieniłem zakończony z zakończonego
19 sty 13:19
wojtek210696: 
?
19 sty 15:48
wojtek210696: juz wiem, bo nie doczytałem , że ten klucz jest wyprofilowany, tak skrzywiony i dlatego
19 sty 18:09