Coś mi te 2,4 nie pasi
m1 − masa dziecka = 20 kg
m2 − masa ławki = 8 kg
l − długość ławki = 3 m
x, y − odległości podpory od końców ławki
F1 − siła z jaką działa dziecko na ławkę
F2 − zredukowana siła od obciążenia ciągłego po lewej stronie
F3 − zredukowana siła od obciążenia ciągłego po prawej stronie
| 8 | ||
q − obciążenie ciągłe = | kG/m | |
| 3 |
| 8 | ||
F2 = q*x = | *x | |
| 3 |
| 8 | 8 | |||
F3 = q*y = | *y = 8− | *x | ||
| 3 | 3 |
| x | y | |||
F1*x + F2* | = F3* | |||
| 2 | 2 |
| 8 | x | 8 | 3−x | |||||
20*x + | *x* | = (8− | *x)* | |||||
| 3 | 2 | 3 | 2 |
| 8 | 8 | |||
20*x + | *x2 = 12 − 4x − 4x + | *x2 | ||
| 6 | 6 |
| 12 | 3 | |||
x = | = | |||
| 28 | 7 |
| 3 | 4 | |||
y = 3 − x = 3 − | = 2 | |||
| 7 | 7 |