prostopadłościan
Helpneed: Podstawą prostopadłościanu jest kwadrat o boku 3cm. Wysokośc prostopadłościanu jest równa 4cm.
Oblicz cosinus kąta zawartego między przekątnymi ścian bocznych wychodzącymi z tego samego
wierzchołka.
Bardzo proszę o pomoc. Nie potrafię sobie wyobrazić tego kąta... byłoby cudownie, gdyby ktoś
potrafił zrobić rysunek.
4 lis 23:55
Eta:

a=3 d=3
√2 to d
2=18
c
2=3
2+4
2=25
z tw. kosinusów
| | c2+c2−d2 | |
cosα= |
| = ...... |
| | 2c*c | |
5 lis 00:24
Helpneed: Jak zawsze Niezawodna. Nic tylko dziękować, aczkolwiek ten kąt jest strasznie zawiły..
Dziękuję. Bardzo.
5 lis 00:29
Eta:
5 lis 00:34
Helpneed: Eta, widzę, że bardzo często siedzisz i pomagasz ludziom. Zapewne jest to owocem wyższego
wykształcenia, ale jakbyś miała komuś polecić do matury rozszerzonej ksiażki− to jakie? Lub na
czym się szczególnie skupić? Zechcesz udzielić rady? ; )
5 lis 00:36
5 lis 00:47
5 lis 00:48
Eta:
Masz tu szereg polecanych zbiorów przez poprzednich maturzystów
możesz wybierać

Ostatnio wyszedł całkiem niezły zbiór Nowej Ery "Teraz matura" −− polecam
Zajrzyj też na stronę "zadania info "
Poza tym rozwiązuj dużo zadań to nabierzesz wprawy
Powodzenia i dobranoc
5 lis 00:54
5-latek: Dobranoc
5 lis 08:17