matematykaszkolna.pl
Matura dyzio: Witam chcę się przygotować rzetelnie do matury z matematyki na poziomie rozszerzonym, dlatego chcę was spytać o opinię. Jakie według was wydawnictwo ma najlepsze zbiory zadań do matury? Zastanawiam się nad aksjomatem, moja nauczycielka komplementuje wydawnictwo nowa era. Słyszałem też o bardzo słabym poziomie tegorocznych wydań Operonu. Zależy mi na waszej opinii ponieważ, jak najszybciej chciałbym zakupić książki i rozpocząć naukę. Co polecacie ?
28 wrz 17:04
Maturzysta: Ja zaopatrzyłem się w 2 tomy zbioru Andrzeja Kiełbasy, tam masz część teoretyczną, zadania wprowadzające, zadania maturalne np. jest napisane pod zadaniem, że takie i takie zadanie było na maturze CKE w roku takim i takim, albo na egzaminach wstępnych do jakiejś szkoły w takim i takim województwie w roku (i tu są często starsze lata np. 1997 itp.). Ogólnie jak czytałem w internecie to dużo osób poleca ten zbiór i odrazu masz rozszerzenie złączone z podstawą, co mnie usatysfakcjonowało. Jeżeli chcesz jeszcze się czegoś dowiedzieć to możemy pogadać na gg, skype czy coś P.S Ja dzisiaj zacząłem robić zadania z tego zbioru.
28 wrz 17:21
28 wrz 17:23
dyzio: O dzięki za odpowiedź emotka Mogę wiedzieć masz ten tom http://www.gandalf.com.pl/p-b/matura-z-matematyki-2015-poziom-b/ oraz druga część. Jesteś zadowolony z zakupu ?
28 wrz 17:28
dasklfjadsl: Zależy tak naprawdę od Cb i od tego co oczekujesz; Ja pisałem maturę w "zeszłym roku", przygotowywałem się do niej na zasadzie: otwieram podręcznik, czytam temat, robię większość zadań ze zz i tak cały materiał; dodatkowo uzupełnione zbiorami z zadaniami z operonu, oraz repetytorium z wsipu bodajże (bardzo fajnie wszystko zebrane w jedno miejsce), matura napisana wysoko, natomiast prawda jest taka że musisz się najlepiej przejść do księgarni i przejrzeć konkretne zbiory, repetytoria i sam określić co Ci pasuje, co odpowiada twojemu poziomowi zaawansowania. Prawda jest też taka że teraz odchodzi się od tych schematycznych prostych zadań więc grunt żebyś miał wiedzę ogólno−matematyczną.
28 wrz 17:28
dyzio: Zdaję sobie sprawę, że dużo zadań jest związanych z myśleniem kreatywnym oraz spostrzeżeniem niuansów. Chyba zrobię tak jak mówisz, lecz nie mam możliwości w moich księgarniach sprawdzić zbiorów Pazdro oraz Andrzej Kiełbasy.
28 wrz 17:38
Maturzysta: Tak mam to co napisałeś, spytaj się może też w bibliotece szkolnej emotka
28 wrz 17:48
dyzio: Wydaje mi się, że zamówię sobie te same zbiorki co ty masz skoro jest połączona teoria z zadaniami, i zbierają pozytywną opinię. Dzięki za pomoc i wytrwałości w nauce!
28 wrz 17:53
dasklfjadsl: Nie zapomnij też wejść na stronę cke i zrobić zadania z informatorów które tam umieszczają !
28 wrz 18:06