Rozwiązać równanie
unihoko: Rozwiązać równanie − nie muszą być wszystkie, tylko bym mógł o coś zaczepić swoje rozumowanie.
a) arctg(x) + arcctg(x) = π/2
b) arcsin(x) + arcsin(2x) = π/2
c) sin[5arctg(3x)] = 1
d) arctg(3x) − arctg(3−x) = π/6
e) arcsin(1−x) − 2arcsin(x) = π/2
f) arcctg(x) = arctg(x)
31 paź 14:53
:): a),b) wskazówka..oblicz pochodną prawej strony
c) obłóż arcsin(..)
31 paź 14:56
:): z lewej strony**
31 paź 14:56
unihoko: pochodnych jeszcze nie miałem, także bez tego jakoś muszę rozwiązać.
31 paź 14:57
31 paź 14:59
:): wpis: MILA
31 paź 14:59
unihoko: To ten łatwiejszy przykład, reszta jest chyba ciut trudniejsza i też przydałoby się jakieś
przykładowe rozwiązanie.
31 paź 15:15
:): 2) tego samego typu
3) jak tak napisałem obłóż arcsin()
Narazie masz co robić a tak w ogóle..to weekend jest!
31 paź 15:17
unihoko: Weekend weekendem, ale kolos po świętach się sam nie napisze
31 paź 15:19
:): spróbuj zrobić b),c). Powinieneś dać rade..
teraz zauważ, że jak znasz a)
| | π | |
to arcctg(x)+arctg(x)= |
| |
| | 2 | |
| | π | |
więc arcctg(x)= |
| −arctg(x) |
| | 2 | |
więc przykład f) wyglada tak:
więc..
31 paź 15:23
unihoko: Jednak nie za bardzo rozumiem rozpisania przykładu przez @Mila (który podałeś) , a dokładnie
tego co jest pod kreską, jakby mógł ktoś tutaj to prościej objaśnić byłbym wdzięczny.
31 paź 16:20
:): arctgx=α więc tgα=x
arcctgx=β więc ctgβ=x
Potem wzór redukcyjny
Potem rozpisanie co oznacza, że tgα=tgβ (bo tgα=x=tgβ)
Potem tylko uwzględnienie warunków
31 paź 16:26
unihoko: A da się to rozwiązać bez wykorzystywania wzorów redukcyjnych (oraz pochodnych)?
31 paź 16:43
:): Nie no..nie przesadzaj..nie wszystko sie liczy z DELTY
31 paź 16:55
unihoko: Tyle to wiem... Zapytałem tylko o możliwości. To jak, da się czy nie?
31 paź 17:02
31 paź 21:10
Mila:
2)
b)
| | π | |
(1) arcsin(x) + arcsin(2x) = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | | 1 | |
−1≤x≤1 i −1≤2x≤1⇔− |
| ≤x≤ |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
arcsin(x)=α, α∊<− |
| , |
| >⇔sin(arcsinx)=sinα⇔x=sinα |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | | 1 | |
arcsin(2x)=β i β∊<− |
| , |
| >⇔sin(arcsin(2x))=sinβ⇔2x=sinβ⇔x= |
| sinβ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
=================
z (1):
| | π | |
sin( arcsin(x) + arcsin(2x))=sin |
| ⇔ |
| | 2 | |
Teraz jedynka trygonometryczna:
sin
2α+4sin
2α=1
======
31 paź 21:38