Funkcje cyklometryczne.
:(: Pokaże ktoś metodę rozwiązywania równań cyklometrycznych na tym przykładzie?
arctgx+arcctgx=π/2
31 paź 20:02
sushi_gg6397228:
to już było dzisiaj, poszukaj na forum
31 paź 20:04
:(: Jakoś nie mogę tego znaleźć.
31 paź 20:10
31 paź 20:14
:(: A mógłby ktoś rozwiązać ten przykład i podać odpowiedz, tam są tylko wskazówki. Nie robiliśmy w
ogóle równań tego typu, pochodnych też jeszcze nie maiłem.
31 paź 20:21
Godzio:
Jakoś tak:
arctgx = α ⇒ x = tgα
arcctgx = β ⇒ x = ctgβ
| | π | | π | |
tgα = tgβ oraz α + β = |
| ⇒ α = |
| − β |
| | 2 | | 2 | |
x = 1
31 paź 20:39
Mila:

1) Tożsamość:
| | π | | π | |
arctgx=α gdzie: − |
| <α< |
| oraz arcctg(x)=β, gdzie :0<β<π⇔ |
| | 2 | | 2 | |
stąd:
| | π | |
x=tgα i x=ctgβ⇔tgα=ctgβ⇔tgα=tg( |
| −β)⇔ |
| | 2 | |
| | π | |
α+β= |
| +kπ ⇔aby był spełniony warunek (2) to k=0⇔ |
| | 2 | |
| | π | |
arctgx+arcctgx= |
| dla x∊R |
| | 2 | |
31 paź 21:06
:(: Bardzo dziękuję za pomoc.

Muszę chyba zmienić nick bo teraz to już nie wypada '':(''
31 paź 22:53
Mila:
Koniecznie zmień, bo łatwiej potem szukać swoich wpisów, gdy zachodzi potrzeba.
A jeśli czegoś nie rozumiesz , to wpisuj problem, fragment, który chcesz lepiej zrozumieć.
31 paź 22:59