arc
Przemysław: Pokaż, że
próbowałem tak:
arctgx=:a
arcctgx=:b
tga=x
c:=arctgx+arcctgx
| | tga+tgb | | | |
tgc=tg(a+b)= |
| = |
| |
| | 1−tgatgb | | | |
i w mianowniku pojawia się 0.
Proszę o pomoc/wskazówkę
23 paź 21:54
:): bardzo łatwo

f(x)=arctg(x)+arcctg(x)
policz pochodną
okaże się, ze f'(x)=0
czyli funkcja jest stała
więc
| | π | |
arctg(x)+arcctg(x)= |
| dla każdego x |
| | 2 | |
23 paź 21:56
Kacper:
Można szybko:
| | π | |
(arctgx+arcctgx)'=0, zatem jest to funkcja stała, a dla x=0 mamy |
| |
| | 2 | |
23 paź 22:00
Kacper:
Gdzieś mi odświeżanie słabo działa
23 paź 22:00
Przemysław: Hmm... Bardzo sprytnie. Dziękuję.
A gdyby bez pochodnych (np. byłyby inne funkcje i nie byłyby różniczkowalne)?
23 paź 22:04
:): to jest idealne zadanie "tego typu" zeby własnie zrobic tak jak Ci to przedstawilismy..
23 paź 22:07
Przemysław: No dobra, dziękuję
23 paź 22:09
Mila:
| | π | | π | |
arctgx=α i α∊(− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
arcctgx=β i β∊(0,π)
| | π | | π | |
tg(arctgx)=tgα, α∊(− |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
ctg(arcctgx)=ctg(β) , β∊(0,π)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
x=tgα
| | π | | π | | π | |
α= |
| −β i spełniony jest warunek α∊(− |
| , |
| )⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
α+β= |
| ⇔arctgx+arcctgx= |
| |
| | 2 | | 2 | |
23 paź 22:18
Przemysław: Dziękuję pięknie!
23 paź 22:22
Mila:
23 paź 22:22