ciągi
XXGG: Dany jest ciąg arytmetyczny (a
n) w którym a
6 =15 oraz a
9 = 24
a) wyznacz wzór ogólny tego ciągu
b) sprawdź czy ciąg (a
3 a
15 a
9 ) jest geometryczny
proszę wytłumaczcie mi tak bym to zrozumiał
21 paź 20:04
olekturbo: a1 + 5r = 15
a1 +8r = 24
a1 = 15−5r
15−5r +8r = 24
3r = 9
r = 3
a1 = 0
an = a1 + (n−1)r
an = 3n−3
21 paź 20:05
Eta:
a
n= a
6+(n−6)*r ⇒ a
n= 3n−3
21 paź 20:09
XXGG: nie rozumiem

21 paź 20:14
olekturbo: 
ale czego
21 paź 20:14
XXGG: skąd się wzięło a1 +5r = 15
21 paź 20:16
21 paź 20:17
XXGG: ?
21 paź 20:20
XXGG: an = 3n−3 to jest wzór ogólny tego ciągu ?
21 paź 20:25
Janek191:
Tak
21 paź 20:26
XXGG: aha

a punkt b może ktoś prościej
21 paź 20:30
XXGG: no kurde do końca nie ogarniam skąd powstało an =3n−3
21 paź 20:43
Janek191:
a1 = 0
r = 3
Wstawiamy do wzoru
an = a1 + ( n −1)*r
więc
an = 0 + ( n −1)*3 = n*3 − 1*3 = 3 n − 3
21 paź 20:47
XXGG: a skąd wiem że a1 = 0
21 paź 20:48
XXGG: sory że tak się wypytuje ale jak mnie będzie pytała w szkole to musze wiedzieć
21 paź 20:49
Janek191:
Olekturbo Ci wyliczył o 20
05
21 paź 20:49
XXGG: ok

a pomożesz z b ?
21 paź 20:52
Janek191:
b) Nie wiem o co tu chodzi

Co to jest a
3 , a
15 , a
9 ?
21 paź 20:54
XXGG: kolejne wyrazy ciągu
21 paź 20:55
Metis: Oblicz wyrazy o które pytaja i powołaj się na własność ciągu geometrycznego geometrycznego
21 paź 20:56
XXGG: czyli wzorem an= a1 + (n−1) * r ?
21 paź 20:57
Metis: Weź poczytaj o tych ciągach cokolwiek i postaraj się go zrozumieć.
279
21 paź 21:01
Tup: To jest to samo zadanie? Jeżeli masz policzony wzór ogólny ciągu to policz potrzebne wyrazy (
| | a15 | | a9 | |
czyli a3, a15 i a9 ) a następnie można sprawdzić w ten sposób, czy |
| = |
| |
| | a3 | | a15 | |
21 paź 21:01
Janek191:
an = 3 n − 3
więc
a3 = 3*3 − 3 = 6
a15 = ...
a9 = ...
21 paź 21:08
XXGG: a15 = 42
a3 = 6
a9 = 24
426 = 2442
i to na krzyż ?
21 paź 21:12
XXGG: ?
21 paź 21:35
Janek191:
Tak
21 paź 21:36
XXGG: ale to dziwny wynik wyjdzie
21 paź 21:37
XXGG: :(
21 paź 21:44
XXGG: to wyjdzie 4 ?
21 paź 21:51
Tup: Chyba Janek191 się machnął. Normalnie to podziel i obie strony muszą się równać, jeżeli się nie
równają no to nie jest to ciąg geometryczny. Jeszcze z własności na ten ciąg możemy sprawdzić
https://matematykaszkolna.pl/strona/279.html ( ostatni wzór )
6,24,42
24
2 = 42 * 6
576 = 252
L≠P
21 paź 22:18