Zaokrąglij liczbę - trygonometria
Kamil: | | sin2 25 − sin2 65 | |
Zaokrąglij liczbę |
| do dwóch miejsc po przecinku. Zakoduj |
| | 7sin20cos20 | |
trzy pierwsze cyfry rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.
15 paź 16:32
15 paź 16:34
Kamil: No dobrze, a jeśli jest kwadrat w liczniku?
15 paź 16:37
olekturbo: sin25 − sin265 = cos265 − sin265 = cos2*65 = cos130
15 paź 16:38
Kamil: Olek wyjaśniłbyś dlaczego wyszło cos2*65 ?
15 paź 16:39
olekturbo: cos2a = cos2a−sin2a
15 paź 16:40
PW : Myślę, że trzeba przekształcić wyrażenie do takiej postaci, w której mianownik się skróci.
Inaczej trudno byłoby ocenić dokładność przybliżenia.
Szansa jest widoczna, bo kąty w liczniku różnią się o 40°.
15 paź 16:41
PW : Kamilu, nie bierz pod uwagę wcześniejszych podpowiedzi (nie mówię, że są błędne) i spróbuj
licznik na zasadzie
a2 − b2 = (a−b)(a+b)
− zastosuj wzory na różnicę i sumę sinusów.
15 paź 17:03
Kamil: czyli: (sin25 − sin65)(sin25+sin65) i w każdym nawiasie rozpisać to z pierwszego wzoru na tej
stronie:
https://matematykaszkolna.pl/strona/3670.html ?
A w mianownik normalnie podstawić wartości sinusa i cosinusa z tabelki?
To biorę się za liczenie
15 paź 17:21
J:
| | 7 | | 7 | |
mianownik: = |
| 2sin20cos20 = |
| sin40 |
| | 2 | | 2 | |
15 paź 17:22
Kamil: A jeśli po wstawieniu do wzoru z tamtej strony wychodzą mi ujemne kąty? Może rozpiszę nawiasy
po podstawieniu:
| | 25+65 | | 25−65 | | 25−65 | | 25+65 | |
(2sin |
| cos |
| )(2sin |
| cos |
| . |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Co mam zrobić jeśli wychodzi 2sin45 * cos(−40) ? Tak samo gdy jest 2sin(−40) * cos45 ?
15 paź 17:31
Kamil: Przepraszam. Tam zamiast −40, powinno być −20.
15 paź 17:32
J:
cos(−40) = cos40 , sin(−40) = − sin40
15 paź 17:32
Kamil: A czyli patrzę na ćwiartki

Dziękuję.
15 paź 17:33
J:
zostaw mianownik tak, jak był ... będzie się skracał z licznikiem
15 paź 17:34
J:
zawsze: cos(−x) = cosx i sin(−x) = x , bez względu na ćwiartkę
15 paź 17:35
Kamil: Właśnie coś mi nie pasowało w liczniku te cos20 i sin20. Już skróciłem. Zaraz podam wynik
15 paź 17:36
PW : To se, kurna, przestaw jak nie wiesz, i policz
sin65° + sin25°
15 paź 17:37
Kamil: | | 4sin45*cos45 | | 2 | |
wyszło mi |
| = |
| |
| | 7 | | 7 | |
15 paź 17:39
Kamil: Pw, po co wprowadzasz negatywną atmosferę na forum?
15 paź 17:41
J:
nie wiem, czy nie zgubiłeś znak minus
15 paź 17:41
Kamil: Skracam liczbę do 2 miejsc po przecinku = 0,28
trzy pierwsze cyfry rozwinięcia dziesiętnego: 028
Koledze wyszło tak samo więc bardzo dziekuję za pomoc
15 paź 17:42
olekturbo: sin45*cos45 = 1? no chyba nie
15 paź 17:42
olekturbo: ah widze sobie skrociles sorki

dobrze wyszlo, gratulacje
15 paź 17:43
Kamil: Owszem zgubiłem... Aż się dziwię, bo to zadanie ze sprawdzianu gdzie nie było chyba możliwości
żeby był minus ale spytam panią, może coś poprawi. Narazie dziękuję i życzę miłego wieczoru
15 paź 17:44
PW : Jaką "negatywną atmosferę"? Jeżeli nie weźmiesz się w garść to już tak skończysz − jako facet,
co nie umie zastosować najprostszego wzoru i o wszystko pyta.
Przepraszam, już nie będę Ci podpowiadał, bo to i tak nie ma sensu − nie spoczniesz, dopóki nie
wymusisz kompletnego rozwiązania krok po kroku.
15 paź 17:48
Kamil: Jestem nogą z matmy i tego nie ukrywam. Nie mam myślenia matematycznego i nie widzę tych
tricków wzorami, tak jak wy. Trygonometria to coś nowego dla mnie więc też nie do końca ją
rozumiem. Myślę, że jednak powinieneś być trochę bardziej wyrozumiały dla mnie, bo
przynajmniej robię tą pracę domową ;9
15 paź 17:55
PW : Kamilu, zastanów się jeszcze − czy jeżeli wynik to
to jego
zaokrągleniem do 2 miejsc po przecinku jest rzeczywiście 0,28.
Tylko zanim zaczniesz dopytywać o co idzie, przeczytaj o zasadach zaokrąglania.
15 paź 18:29
Royal: Masz rację... 0,29 powinno być bo 2/7 to 0,285 i się zaokrągla w górę. Dziękuję za poprawienie.
15 paź 18:44