123
abc: 2n
2+n+6n+6
Jak to zapisać w postaci iloczynu dwóch składników
(x+c)(r+f)
13 paź 18:03
misiek:
w postaci iloczynu dwóch czynników:
(2n+1)(n+6)
13 paź 18:05
Aga1.: 2n2+7n+6=(2n+3)(n+2)
13 paź 18:06
patkiii: Raczej : (n+2)(2n+3)
13 paź 18:09
abc: spoko tylko na jakiej zasadzie to zrobiliście ?
13 paź 18:10
patkiii: Sorki, opóźniony zapłon
13 paź 18:11
abc: tak z głowy ? czy jest do tego jakaś reguła ?
13 paź 18:13
patkiii: 2n
2+n+6n+6= 2n
2+7n +6
Teraz liczysz deltę
Δ=1
n
1=−2
| | 3 | |
2(n+2)(n+ |
| )= (n+2)(2n+3) |
| | 2 | |
13 paź 18:14
misiek:
w pamięci:
(2x+a)(x+b) −−−−−> ab=6 i a+2b=7
13 paź 18:16
abc: dzięki patkii
teraz juz rozoumiem
ta 2 wzięła się z 2n2 tak ?
misiek
mógłbyś dokłandniej napisać jak to zrobiłeś w pamięci ?
13 paź 18:23
5-latek: abc wzory Vieta
13 paź 18:26
patkiii: Tak abc
13 paź 18:29
misiek:
ab=6 −−−−> a=2 i b=3 lub a=3 i b=2 lub a=1 i b=6
sprawdzamy
drugi warunek: 2+2*≠7 3+2*2=7
13 paź 18:29
misiek:
podobnie do wzorów Viete'a:
(2x+a)(x+b)=2x2+(a+2b)x+ab
stąd a+2b=7 i ab=6
13 paź 18:31
abc: a jak zrobić z takiego ?
n3+3n2+3n+1
13 paź 18:46
misiek:
to wyższa szkoła jazdy:tzw. schemat Hornera
(n+1)(n
2+an+1) ....trzeba znaleźć a
.....metodą prób mamy: a=2
Niezawodny sposób to dziellenie wielomianów ( lub schemat Hornera)
https://matematykaszkolna.pl/strona/1401.html
13 paź 18:56
misiek:
n3+3n2+3n+1=(n+1)3
mamy tutaj wzór skróconego mnożenia
13 paź 18:57
patkiii: Ze wzoru skróconego możenia na sześcian sumy
(n+1)3
Ma być iloczyn 2 składników więc: (n+1)2 * (n+1)
13 paź 18:59
abc: dzięki,
misiek mam jeszcze tylko pytanie co do pierwszego przykładu
skąd jest warunek a+2b=7 ?
13 paź 19:05
misiek: post 18.31 tam wyjaśnienie:
(2x+a)(x+b)=2x2+(a+2b)x+ab
=2x2 +7x +6
13 paź 19:09
13 paź 19:14