Logarytmy. Wykaż że.
Karolina: Z góry dziękuję. Wykaż, że :
| 1−log323 | |
| =log23 |
| ( log23 + log32 + 1 ) * log2 23 | |
11 paź 18:00
sushi_gg6397228:
to było wczoraj
11 paź 18:06
Karolina: Gdzie ? Nie znalazłam nigdzie
11 paź 18:07
sushi_gg6397228:
odpowiadałem jednej osobie
dostałą dwie wskazówki
11 paź 18:11
11 paź 18:12
Karolina: Mógłbyś przesłać link albo przynajmniej napisać w jakich mniej więcej godzinach odpowiadałeś?
Byłabym Ci bardzo wdzięczna
11 paź 18:12
Karolina: Nw czemu mi nie chciała tego wyszukać wyszukiwarka. Dziękuję, zaraz postaram się to rozkminić
11 paź 18:14
sushi_gg6397228:
bo wpisałem log myślnik dolny 2 3, a nie cały ciąg
11 paź 18:16
Karolina: Wpisałam teraz tak, jak mi napisałeś log2 3 . Niestety i tak mi nie wyszukało tego w
wyszukiwarce google chrome. Ale mam link od Ciebie całe szczęście.
11 paź 18:25
sushi_gg6397228:
wpisujesz na forum do wyszukiwarki, na głównej stronie
11 paź 18:27
Karolina: Co ja bym bez Cb zrobiła, bardzo mi pomogłeś na przyszłość
11 paź 18:31
Karolina: Niestety nie chce nadal mi wyjść
11 paź 18:53
sushi_gg6397228:
zapisuj obliczenia
11 paź 18:54
11 paź 18:58
sushi_gg6397228:
tutaj, a nie przez link ( kopiuj formułkę do worda )
11 paź 18:59
Karolina: Mam kilka stron obliczeń nieudanych do tego przykładu, ale wrzuciłam chyba najlepsze
11 paź 19:00
11 paź 19:01
Karolina: Ja nie umiem tego tu wrzucać, pierwszy przykład chyba z godzinę się męczyłam, żeby wyszedł
11 paź 19:01
sushi_gg6397228:
bo robisz za dużo od razu
zajmij sie tylko zamiana podstawy i log2 (2/3) i nic więcej
11 paź 19:02
Karolina: dziękuję, ponownie będę rozkminiać, może w końcu coś z tego wyjdzie
11 paź 19:02
sushi_gg6397228:
U { 1−log
3 2/3 }{( log
2 3 + log
3 2 + 1 ) * log
2 2/3 }
| 1−log3 2/3 | |
| |
| ( log2 3 + log3 2 + 1 ) * log2 2/3 | |
przepisz pierwszą linijke i usun spację miedzy U a {
11 paź 19:04
sushi_gg6397228:
U { 1−log
32 3 }{( log
2 3 + log
3 2 + 1 ) * log
2 2/3 }
| 1−log32 3 | |
| |
| ( log2 3 + log3 2 + 1 ) * log2 2/3 | |
11 paź 19:05
sushi_gg6397228:
| 1−log32 3 | |
| |
| ( log2 3 + 1log2 3 + 1 ) * (1− log2 3) | |
| 1−t3 | |
| |
| ( t + 1t + 1 ) * (1− t) | |
11 paź 19:07
11 paź 19:08
sushi_gg6397228:
| | t2 +1+t | |
( t + 1t + 1 ) = |
| |
| | t | |
w liczniku wzór na 1−t
3=....
11 paź 19:09
Karolina: dlaczego z log2 2/3 powstało 1−log23 ?
11 paź 19:22
sushi_gg6397228:
log (x/y)= log x − log y
loga a= 1
11 paź 19:24
Karolina: Uf, w końcu wyszło. 4 godziny nad jednym przykładem, chyba tylko ja tak potrafię xd. Mój błąd
polegał na tym, że nie widziałam tej własności log (x/y)= log x − log y i robiłam wszystkimi
innymi tylko nie tą. Jak myślisz może być tego typu przykład na maturze podstawowej czy to
raczej rozszerzenie ?
11 paź 19:54
sushi_gg6397228:
na podstawie może być np
log 12= ..... i są opcje do wyboru
tamto raczej na rozszerzeniu, o ile by się im chciało takie coś dawać
11 paź 19:55
Karolina: | 8+log325 | | 1 | |
| + 1 = |
| |
| log516 + log25−2 | | log22 | |
11 paź 20:06
Karolina: Jeszcze mam kolejną katorgę. Znów herezja mi wychodzi
11 paź 20:07
sushi_gg6397228:
8=23
zamieniasz znowu na podstawę "2"
11 paź 20:08
11 paź 20:28
11 paź 20:28
Karolina: Przepraszam, że znowu zdjęcia, ale do nocy bym nie skończyła
11 paź 20:29
sushi_gg6397228:
zapisuj tutaj, bo znowu bazgrolisz
log5 16= .... zamieniamy na log2 5
11 paź 20:30
Karolina: a nie 4/log25 ?
11 paź 20:34
Karolina: a bazrgrolę, bo mi nie wychodzi
11 paź 20:35
sushi_gg6397228:
zgadza się
teraz zapisz ułamek uwzglednij podstawienie t= log2 5
11 paź 20:37
Karolina: a w liczniku powinno być, tak jak zrobiłam z wzoru skróconego mnożenia od razu ?
11 paź 20:39
sushi_gg6397228:
tak
11 paź 20:41
Karolina: wyszło mi coś takiego, jestem na dobrej drodze ? : ( 2 + log25 / log25 ) +1 =
11 paź 20:50
sushi_gg6397228:
źle skróciłaś
nie widzę obliczeń
forum nie gryzie, zapisz ten ułamek
11 paź 20:51
Karolina: Teraz dobrze ? (2 + log25)(log25) + 1
11 paź 20:53
sushi_gg6397228:
a nie lepiej
t(2+t) + 1 =... =(...)2
11 paź 20:54
Karolina: bez różnicy dla mnie. Ale jak z tego ma wyjść 1/log22?
11 paź 20:58
sushi_gg6397228:
teraz trzeba ustalić co masz po prawej stronie, co coś zjadłaś
11 paź 20:58
Karolina: Sory : 1/log22
11 paź 20:59
sushi_gg6397228:
jaka jest podstawa ?
11 paź 21:00
sushi_gg6397228:
co wyszło po lewej stronie w nawiasie ?
11 paź 21:01
Karolina: (log25+1)2 ?
11 paź 21:06
sushi_gg6397228:
to zwijamy do jednego logarytmu
11 paź 21:08
11 paź 21:19
Karolina: Nie wierzę , udało się !
11 paź 21:20
sushi_gg6397228:
nie patrze na linki, pisz tutaj
11 paź 21:20
Karolina: dlaczego nie, co to za różnica, jeśli można wiedzieć ?
11 paź 21:21
sushi_gg6397228:
log2 5 + 1 = log2 5 + log2 2= log2 10
szybko i bez bólu
11 paź 21:21
sushi_gg6397228:
bo potem nie bedzie linka i Ktoś sobie nie przepisze gotowca
11 paź 21:21
Karolina: (log5/log2 + log2/log2)2 = (log5+log2/log2)2 = (log10/log2)2 = 1/log22
11 paź 21:23
Karolina:
11 paź 21:24
Karolina: Dziękuję za pomoc
11 paź 21:27
Karolina: i cierpliwość
11 paź 21:27
sushi_gg6397228:
i tak źle zapisałas prawą stronę

na zdrowie
11 paź 21:28
Karolina: eh no mówię Ci, że ja nie umiem tu pisać

xd O to Ci chodzi : 1/log
22 ?
11 paź 21:30
sushi_gg6397228:
to się nauczysz
11 paź 21:30
Karolina: Mam nadzieję
11 paź 21:33