logarytmy
Dejwid: Proszę o pomoc, w liczniku zastosowalem wz skr mnoz na roznice szescianow ale do niczego to
mnie nie zaprowadzilo a nie mam wiecej pomyslow... Wykaz ze:
| 1−log323 | |
| =log23 |
| | 2 | | (log23+log32+1)(log2 |
| ) | | | 3 | |
| |
17 wrz 14:37
J:
| | 1−t3 | |
kombinowałeś dobrze .. podstaw t = log23 i masz: |
| = t , |
| | 1 + 1/t +1)(1−t) | |
a to juz łatwo wykazać
17 wrz 14:43
Dejwid: no nie sadze czy tak łatwo bo po wymnozeniu na krzyz bedzie rownanie 4 stopnia i nic sie nie
skruci
17 wrz 15:01
17 wrz 15:05
J:
widzisz , czy nie łapiesz ?
17 wrz 15:07
Dejwid: nie czaje po co w swoim pierwszym poscie masz dwie jedynki w mianowniku
17 wrz 15:28
J:
| | 1 | |
przez pomyłkę .. miało być w mianowniku: (t + |
| + 1)(1 − t) i pierwszy nawias sprowadzasz |
| | t | |
do wspólnego mianownika
17 wrz 15:32
Dejwid: a niemozna tego skombinowac tak zeby ni ruszac prawej strony rownania?
17 wrz 18:44
Eta:
| | 1 | | 2 | |
log32= |
| i log2( |
| )= log22−log23= 1−log23 |
| | log23 | | 3 | |
a
3−b
3=(a−b)(a
2+ab+b
2)
| | 1−log323 | | log23 | |
L= |
| * |
| = |
| | | | 1 | | (log23+ |
| +1)(1−log23) | | | log23 | |
| | log23 | |
| | (1−log323)*log23 | | (1−log323)*log23 | |
= |
| = |
| = |
| | (log223+log23+1)(1−log23) | | (1−log323) | |
=
log23= P
17 wrz 20:15
J:
toż przecież przeszedłem od LEWEJ do PRAWEJ
17 wrz 20:34