Geometria Analityczna
Maturzysta: Witam chciałbym was prosić o rozwiązanie tych zadanek z góry dziękuje

1.Punkt A(2,−1) jest wierzchołkiem kwadratu , punkt S(5,3) jest punktem przecięcia się
przekątnych tego kwadratu.Oblicze pole kwadratu.
2.Dany jest trójkąt ABC o wierzchołkach A=(−3,1) B=(2,4) C=(−10,4):
a)Oblicz pole trójkąta b)Wyznacz równanie prostej AB
3. Odcinek o końcach A(−1,4) B(7,−2) jest przeciw prostokątna trójkąta ABC.Wyznacz środek
okręgu opisanego na tym trójkącie oraz oblicz długość tego okręgu.
4.Punkty A(1,3) i B(−3,3) są wierzchołkami trójkąta ABC o polu równym 8.Wyznacz współrzędne
wierzchołka C, wiedząc że leży on na osi rzędnych.
5. Sprawdź rachunkowo, czy trojak o wierzchołkach A(2,1) , B(4,−3) C(−3,1) jest prostokątny.
7 paź 21:07
Janek191:
Np. 1)
I AS I2 = ( 5 − 2)2 + ( 3 − (−1))2 = 9 + 16 = 25
I AS I = 5
d = 2 *I AS I = 10
więc
P = 0,5 d2 = 0,5*102 = 50
======================
7 paź 21:11
Qulka:

Pole 3•12/2=18
AB to y=3x/5 +14/5
7 paź 21:14
7 paź 21:15
Eta:
Kto następny?
7 paź 21:15
PW : "trojak" mi się podoba, więc wezmę 5.
|AB|2 = (4−2)2 + (−3−1)2 = 4 + 16 = 20
|AC|2 = (−3−2)2 + (1−1)2 = 25
|BC|2 = (−3−4)2 + (1 − (−3))2= 49 + 16 = 64
Wniosek:
7 paź 21:19
Maturzysta: 1 i 2 widze zrobiłem dobrze

tylko teraz problem z 4 i 5
W piatym obliczylem odcinki w trojkacie prostokatnym tylko nie wiem jak to wykazac a 4 nie
rozumiem
7 paź 21:22
7 paź 21:24
PW : Maturzysto! Gdyby był prostokątny, to działałoby twierdzenie Pitagorasa.
7 paź 21:26
Qulka:

C=(0,4) lub (0,−4)
7 paź 21:26
Eta:
A ja wolę
"trójniaka"
7 paź 21:28
Maturzysta: A no fakt zapomniałem o tym xD
Wtedy mi sie usunał pierwiastki i gitarka
7 paź 21:28
Maturzysta: Do zadania 5 Wniosek: nie jest to trójkat prostopadły poniewaz nie dziala pitagoras
7 paź 21:30
PW : Tak

, nie działa prostopadły pitagoras.
7 paź 21:32
Eta:
7 paź 21:36
Maturzysta: Dziekuje wszystkim za pomoc

Lofki dla was i mam nadzieje ze w przyszlosci tez pomozecie
miedzy innymi do maturki xD
7 paź 21:38
Maturzysta: Z trójniakami
7 paź 21:38