Ile wynosi objętość i Pc powierzchni bocznej tego ostrosłupa?
karolina: Błagam o szybkie rozwiązanie zadania poniżej..

Pole podstawy ostrosłupa prawidłowego sześciokątnego jest równe 96
√3cm sześciennych.
Płaszczyzna ściany bocznej tworzy z płaszczyzną podstawy kąt miary 30 stopni. Oblicz objętość V
oraz Pc powierzchni bocznej tego ostrosłupa.
20 wrz 18:55
daras: a dlaczego szybkie

jedni mają teraz szabas a drudzy jedzą kolację
20 wrz 18:56
Janek191:
Pole jest w cm
2
| | a2√3 | |
Pp = 6 PΔ = 6* |
| = 1,5 a2√3 = 96√3 ⇒ 1,5 a2 = 96 |
| | 4 | |
a
2 = 64
a = 8
====
20 wrz 18:57
Eta:
A Inni "πją"
20 wrz 18:59
daras: Janek191 powinies nawiązać współprace z zadane.pl
20 wrz 18:59
karolina: a jeszcze tutaj takie bo kiepsko mi mata idzie...W ostrosłupie sześciokątnym prawidłowym
najdłuższa przekątna podstawy równa jest 4√3. Płaszczyzna ściany bocznej tego ostrosłupa
tworzy z płaszczyzną podstawy kąt miary 50 stopni. Oblicz miarę konta alfa nachylenia krawędzi
bocznej ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy.
20 wrz 19:01
Janek191:
więc
| | 1 | | 1 | |
V = |
| Pp*h = |
| *96√3 *4 = 128√3 |
| | 3 | | 3 | |
V = 128
√3 cm
3
===============
20 wrz 19:02
Janek191:
Nie mieszaj jak jeszcze jedno nie skończone
20 wrz 19:03
Janek191:
@ Daras
Byłem tam też jako Janek 191
20 wrz 19:04
Eta:
@Janek191 ile Ci płacili? (na zadane.pl)
20 wrz 19:08
daras: 191
20 wrz 19:08
Eta: 191$ ?
20 wrz 19:09
Janek191:
| 4 | |
| = sin 30o = 0,5 ⇒ hb = 8 |
| hb | |
P
1 − pole jednej ściany bocznej
P
1 = 0,5 a*h
b = 0,5*8* 8 = 32
P
c = P
p + 6 P
1 = 96
√3 + 6*32 = 192 + 96
√3
P
c = ( 192 + 96 p{3]) cm
2
======================
20 wrz 19:10
Janek191:
Tam dawali punkty
20 wrz 19:11
karolina: Kijowa ta mata a tu widze wzorowi ludzie xd
20 wrz 19:18
karolina: hahhaha nieźle
20 wrz 19:19
Eta:
Mnie też "zabanowali" bo podawałam krótsze sposoby rozwiązania
20 wrz 19:21
Janek191:
Było się " geniuszem".
W rankingu miałem najwyższą III pozycję.
20 wrz 19:25
daras: widać dobrze sie czują we własnej ignorancji, za którą podobno dostali kilka mln $
20 wrz 19:26
Janek191:
@Karolina − poproś Etę, bo mnie się już nie chce
20 wrz 19:27
karolina: @Eta pomożesz

1. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny. Jedna z krawędzi
bocznych
ostrosłupa jest prostopadła do płaszczyzny podstawy. Uzasadnij, że ściana boczna leżąca
naprzeciw tej krawędzi ma pole większe od pola każdej z pozostałych ścian bocznych ostrosłupa.
2.W ostrosłupie o podstawie kwadratowej odcinek SE jest wysokością ostrosłupa a punkt E jest
srodkiem krawędzi AD. Oblicz miarę konta alfa, nachylenia
ściany BCS do płaszczyzny, podstawy ostrosłupa oraz jego objętość V, gdy lASl=15cm i lBSl=17cm.
20 wrz 19:32
karolina: @Janek191 Proszę Ciebie o rozwiązania bo Eta nieobecna chyba a są mi potrzebne.... tyle
godz nad nimi spędziłam aż wkoncu Ty się pojawiłes...

mógłbyś? <33
20 wrz 19:41
Mila:
Karolino, nie wrzucaj byle gdzie tych zadań i w dodatku kilka razy.
Jeśli nie zrobione w innym wątku, to napisz , rozwiążę.
20 wrz 21:35
20 wrz 21:44
Nuti: @Janek191
w treści zadania z 19:01 (które, nawiasem mówiąc, przed chwilą liczyłam w innym wątku...) jest
50 stopni, skąd Ci się wzięło 30 stopni o 19:02.
Przez 1 minutę? Naprawdę?
20 wrz 22:01
20 wrz 22:14
Eta:
20 wrz 22:26
Janek191:
@ Nuti
Ja rozwiązywałem zadanie o treści podanej przez Karolinę o 18.55, a nie o 19.01.
To są różne zadania

Te 3 kawałki dotyczą jednego zadania z 18.55.
21 wrz 06:39