Oblicz
Eliza: Kochani bardzo proszę o rozwiązanie zadań <3 Najlepiej jak najszybciej bo już późno a na rano
potrzebne....
1.W ostrosłupie sześciokątnym prawidłowym najdłuższa przekątna podstawy równa jest 4√3.
Płaszczyzna ściany bocznej tego ostrosłupa tworzy z płaszczyzną podstawy kąt miary 50 stopni.
Oblicz miarę kąta alfa nachylenia krawędzi bocznej ostrosłupa do płaszczyzny jego podstawy.
2.W ostrosłupie o podstawie kwadratowej odcinek SE jest wysokością ostrosłupa a punkt E jest
srodkiem krawędzi AD. Oblicz miarę konta alfa, nachylenia
ściany BCS do płaszczyzny, podstawy ostrosłupa oraz jego objętość V, gdy lASl=15cm i lBSl=17cm.
20 wrz 20:29
Eta:
A co robiłaś w piątek i sobotę i niedzielę do południa?
20 wrz 20:31
Eliza: Starałam się to rozwiązać xd nie jestem dobra z maty...
20 wrz 20:32
Eliza: niestety wszędzie łapię się za pomoc jakąkolwiek ale nigdzie nikt nie pomaga
20 wrz 20:33
Eta:
Z ortografią też jesteś na bakier piszemy kąta
bo konta to można mieć w banku
20 wrz 20:34
Eliza: @Eta Pomożesz?
20 wrz 20:34
Eliza: Oj no spieszyłam się proszę Pani....
20 wrz 20:35
Eliza: No bardzo proszę o rozwiązanie...
20 wrz 20:37
Nuti: 1. Podstawa jest sześciokątem foremnym (bo ostrosłup prawidłowy), a takowy składa się z sześciu
identycznych trójkącików równobocznych (narysuj!). Najdłuższa przekątna ma długość 2a, gdzie a
jest długością boku sześciokąta (i każdego z sześciu trójkącików). Skoro 2a=4
√3, to a=2
√3.
| | √3 | |
Wysokość takiego jednego trójkącika jest więc równa 2√3* |
| =3. |
| | 2 | |
Wzsokość H ostrosłupa ma więc długość 3*tg50. Tangens szukanego przez Ciebie kąta jest więc
| | 3*tg50 | | √3 | |
równy |
| = |
| *tg50. Może Ci się uda znaleźć ten kąt z jakiegoś fajnego |
| | 2*√3 | | 2 | |
wzoru, a może się pomyliłam w obliczeniach... Zrób rysunki i zaznacz wszystko, powinno się
wyjaśnić!
20 wrz 20:51
.: Eliza=karolina=ban
20 wrz 21:00
Nuti: 2. Skoro spodkiem wysokości SE ostrosłupa jest środek krawędzi podstawy AD, ściana boczna ADS
jest prostopadła do podstawy, a jej wysokość jest wysokością ostrosłupa.
Krawędź podstawy wyliczamy z twierdzenia Pitagorasa zastosowanego do trójkąta prostokątnego SAB
(wykonaj rysunek!): a
2=17
2−15
2=289−225=64=8
2, czyli a=8.
Wysokość SE ostrosłupa liczymy z tw. Pitagorasa z trójkąta prostokątnego AES:
H
2=15
2−4
2=225−16=209. H=
√209.
Objętość ostrosłupa to trzecia część pola podstawy razy wysokość, czyli
| | 1 | | 64√209 | |
V= |
| *82*√209= |
| . |
| | 3 | | 3 | |
Kąty policz sobie sama, już masz dane, stosuj funkcje trygonometryczne.
Powodzenia!
20 wrz 21:06
Eliza: @Nuti dziękuję bardzo <3
20 wrz 21:08
baca:
Hej, dawno tu nie zaglądałem. Widzę nowych, np. Nuti, którzy odrabiają zadania domowe za
leni.
21 wrz 01:18
Eta:
Hej
baca 
jak tam "owieczki" ?
21 wrz 01:20
baca: pasą się już ostrzyzone
21 wrz 09:56