zbiór Kiełbasy
hihihi: Hej, wiem że to nie jest zadanko i pewnie troszkę nie na temat piszę, ale chciałam Was zapytać
czy w zbiorze do Matematyki Kiełbasy jest analiza matematyczna? A jeśli tak to w której
części?
20 wrz 19:55
RJS:
Zapytaj się swojej Pani w szkole.
20 wrz 19:58
hihihi: dzięki RJS, naprawdę bardzo mi pomogłeś, nie spodziewałam się takiej wyczerpującej odpowiedzi,
a no i tak pomocnej przede wszystkim
20 wrz 20:04
Eta:
Geometria analityczna jest w cz. 2
20 wrz 20:07
RJS:
Zawsze do usług a tak poważnie tom 1 zadanie 56−87 i zadanie 633 z tomu drugiego. Stron nie
pamiętam.
20 wrz 20:11
Janek191:
@ Eta
Jej chodziło o analizę matematyczną
20 wrz 20:13
karolina: Zrobi ktoś ?

1. Podstawą ostrosłupa jest trójkąt równoboczny. Jedna z krawędzi bocznych
ostrosłupa jest prostopadła do płaszczyzny podstawy. Uzasadnij, że ściana boczna leżąca
naprzeciw tej krawędzi ma pole większe od pola każdej z pozostałych ścian bocznych ostrosłupa.
2.W ostrosłupie o podstawie kwadratowej odcinek SE jest wysokością ostrosłupa a punkt E jest
srodkiem krawędzi AD. Oblicz miarę konta alfa, nachylenia
ściany BCS do płaszczyzny, podstawy ostrosłupa oraz jego objętość V, gdy lASl=15cm i lBSl=17cm.
20 wrz 20:14
Eta:

1/
h>H bo h jest długością przeciwprostokątnej w trójkącie prostokątnym DCW
| h*a | | a*H | |
P(ABW)= |
| i P(BCW)=P(ACW)= |
| |
| 2 | | 2 | |
c.n.u
20 wrz 20:20
hihihi: @karolina chyba pomyliłaś miejsce na zadanko, nie uważasz?!
@dzięki Janek191

@Eta chodziło mi o analizę, ale mimo wszystko dziękuję
20 wrz 20:27
Janek191:

2) I AS I = 15 cm
I BS I = 17 cm = I CS I
a = I AB I = I BC I = I CD I = I AD I
Odcinek AS jest prostopadły do odcinka AB, więc z tw. Pitagorasa mamy
15
2 + a
2 = 17
2
a
2 = 17
2 − 15
2 = 289 − 225 = 64
więc
a =
√64 = 8
============
oraz I EF I = a = 8 cm
Δ AES jest prostokątny, więc z tw. Pitagorasa mamy
h
2 + (0,5 a)
2 = I AS I
2
h
2 = 15
2 − 4
2 = 225 − 16 = 209
h =
√209 cm
===========
| h | | √209 | |
tg α = |
| = |
| ≈ 1,8071 ⇒ α ≈ 61o |
| a | | 8 | |
==========
Objętość ostrosłupa:
| 1 | | 1 | | 1 | | 64 | |
V = |
| Pp*h = |
| a2*h = |
| *82* √209 = |
| √209 |
| 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
| 64 | |
V = |
| √209 cm3 ≈ 308,4 cm3 |
| 3 | |
===================
21 wrz 07:13
korob: Analiza jest w drugiej części.
3 paź 00:10