matematykaszkolna.pl
naszkicuj wykres funkcji Majster: Mam problem z dwoma zadaniami. Jeśli chodzi o normalne funkcje wykładnicze to wiem, jak je rozwiązać,naszkicować i nie miałem żadnych problemów. Schody zaczęły się przy zadaniach, gdzie mamy narysować wykres funkcji wykładniczej podzielonej przez inną funkcję wykładniczą (dodam, że jest to zadanie z technikum, tak więc rozwiązanie musi być rozwiązane sposobem na takim poziomie). Równanie typu f(x) = 4x/24 − 5 także rozumiem jak rozwiązać, bo pracujemy tutaj na potęgach jednej liczby, chodzi mi o zadania jak niżej: 1. f(x) = |1/2x − 1| Naszkicuj wykres funkcji y = |f(x)−1|/f(x)−1 2. Dana jest funkcja g(x) = 2x − 4. Naszkicuj wykres funkcji y = g(x)/|g(x)|
19 wrz 20:14
Qulka: jak f(x) >1 to wyrzucasz moduł i robi się 1 jak f(x) >1 to wyrzucasz moduł i zmieniasz znak i robi się −1 analogicznie g(x) dla g(x) <0 będzie y=−1 dla g(x) >0 będzie y= 1
19 wrz 20:17
Qulka: rysunekczerwona to y = |f(x)−1|/(f(x)−1)
19 wrz 20:22
Qulka: rysunekniebieska g(x) czerwona to y=g(x)/|g(x)|
19 wrz 20:24
Majster: Dzięki za szybką odpowiedź, jednak nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym modułem. Mógłbyś/mogłabyś to jakoś bardziej rozpisać ?
19 wrz 20:27
19 wrz 20:28
Majster: Tak, to wiem, a moduł co oznacza ?
Qulka: że wynik jest dodatni niezależnie jaki był wcześniej
19 wrz 20:32
Qulka: a na wykresach... że to co było ujemne odbijasz na górę i staje się dodatnie
19 wrz 20:35
Majster: Aha to to rozumiem, tylko nie widziałem ze mówi się na to moduł emotka nie rozumiem jednak skąd wzięły się te czerwone wykresy (jeśli dobrze myślę to obrazują one te wyniki 1 i −1 ale czemu akurat do x=−1 w pierwszym przypadku i do x=2 w drugim ?)
19 wrz 20:40
Qulka:
 g(x) 
bo y=

więc
 |g(x)| 
 g(x) 
jak g(x) >0 to |g(x)| = g(x) zatem y=

= 1
 g(x) 
 g(x) 
a gdy g(x) < 0 to |g(x)| = −g(x) zatem y=

= −1
 −g(x) 
i patrzysz na wykresie kiedy g(x) jest nad a kiedy pod osią
19 wrz 20:44
Majster: Dziękuję ! emotka Dzięki Tobie to zadanie stało się dla mnie w końcu zrozumiałe. Jesteś Wielki\Wielka!
19 wrz 20:47