naszkicuj wykres funkcji
Majster: Mam problem z dwoma zadaniami. Jeśli chodzi o normalne funkcje wykładnicze to wiem, jak je
rozwiązać,naszkicować i nie miałem żadnych problemów. Schody zaczęły się przy zadaniach, gdzie
mamy narysować wykres funkcji wykładniczej podzielonej przez inną funkcję wykładniczą (dodam,
że jest to zadanie z technikum, tak więc rozwiązanie musi być rozwiązane sposobem na takim
poziomie). Równanie typu f(x) = 4x/24 − 5 także rozumiem jak rozwiązać, bo pracujemy tutaj
na potęgach jednej liczby, chodzi mi o zadania jak niżej:
1. f(x) = |1/2x − 1| Naszkicuj wykres funkcji y = |f(x)−1|/f(x)−1
2. Dana jest funkcja g(x) = 2x − 4. Naszkicuj wykres funkcji y = g(x)/|g(x)|
19 wrz 20:14
Qulka: jak f(x) >1 to wyrzucasz moduł i robi się 1
jak f(x) >1 to wyrzucasz moduł i zmieniasz znak i robi się −1
analogicznie g(x)
dla g(x) <0 będzie y=−1
dla g(x) >0 będzie y= 1
19 wrz 20:17
Qulka:

czerwona to y = |f(x)−1|/(f(x)−1)
19 wrz 20:22
Qulka:

niebieska g(x)
czerwona to y=g(x)/|g(x)|
19 wrz 20:24
Majster: Dzięki za szybką odpowiedź, jednak nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym modułem.
Mógłbyś/mogłabyś to jakoś bardziej rozpisać ?
19 wrz 20:27
19 wrz 20:28
19 wrz 20:28
Majster: Tak, to wiem, a moduł co oznacza ?
19 wrz 20:28
Qulka: że wynik jest dodatni niezależnie jaki był wcześniej
19 wrz 20:32
Qulka: a na wykresach... że to co było ujemne odbijasz na górę i staje się dodatnie
19 wrz 20:35
Majster: Aha to to rozumiem, tylko nie widziałem ze mówi się na to moduł

nie rozumiem jednak skąd
wzięły się te czerwone wykresy (jeśli dobrze myślę to obrazują one te wyniki 1 i −1 ale czemu
akurat do x=−1 w pierwszym przypadku i do x=2 w drugim ?)
19 wrz 20:40
Qulka:
| | g(x) | |
jak g(x) >0 to |g(x)| = g(x) zatem y= |
| = 1 |
| | g(x) | |
| | g(x) | |
a gdy g(x) < 0 to |g(x)| = −g(x) zatem y= |
| = −1 |
| | −g(x) | |
i patrzysz na wykresie kiedy g(x) jest nad a kiedy pod osią
19 wrz 20:44
Majster: Dziękuję !

Dzięki Tobie to zadanie stało się dla mnie w końcu zrozumiałe. Jesteś
Wielki\Wielka!
19 wrz 20:47