Monotoniczność
Qazz: Zbadać monotoniczność i wypukłość funkcji f oraz wyznaczyć jej lokalne ekstrema i punkty
przegięcia:
| | 1 | |
f(x)=e1x (nie wiem czy dobrze widać, ale to e do potęgi |
| ) |
| | x | |
14 wrz 17:11
14 wrz 17:14
14 wrz 17:14
14 wrz 17:14
Janek191:

f(x) = e
1x ; x ≠ 0
| | e1x | |
f '(x) = − |
| < 0 , więc funkcja jest malejąca |
| | x2 | |
w przedziałach: ( −
∞, 0) , (0 ; +
∞)
14 wrz 17:18
Qazz: Może głupie pytanie, ale czasem mam problem z narysowaniem funkcji, np tutaj. skąd znasz jej
kształt? Po policzeniu ekstremów/punktów lokalnych, czy też podstawiasz jakieś przykładowe
wartości x i Ci wychodzi? Czy jakoś jeszcze inaczej?
14 wrz 17:23
Janek191:
Funkcja f jest wklęsła w ( −∞ ; 0), a jest wypukła w ( 0 ; +∞)
14 wrz 17:25
Janek191:
Tu niżej jest program do rysowania wykresów funkcji. Patrz na: rysuję
14 wrz 17:26
Qazz: Ale jak brak programu? W sensie masz to na kolokwium?
14 wrz 17:27
Janek191:
To trzeba po kolei wyliczać wszystko.
1) dziedzina
2) pochodna f '(x)
f '(x) > 0 ⇒ f rośnie
f '(x) < 0 ⇒ f maleje
3) ekstrema f (xo) = 0 i zmienia znak w xo
itd.
14 wrz 17:31
Qazz: oki, dzięki
14 wrz 17:37