aa
Hugo: Rozsz algorytm Euklidesa prosze mnie sprawdzic

(losowe liczby)
a = 123 b = 17 123 = 17*7 +4
a = 17 b = 4 17 = 4*4 + 1
a = 4 b = 1 4 = 1*4 + 0
a = 1 b = 0

nie wiem jak to generowac by a>1

1 = 17− 16 = 17 − 4 * (123 − 17 * 7)
= 17 − 4* 123 +28*17 = 19*17 − 4* 123

?
5 wrz 22:56
Hugo: Jak zrobic odwrotne modulo

? Wiem ze trzeba rozsz euklidesa
5 wrz 23:01
Hugo: Odwrotnością liczby a modulo n nazywamy taką liczbę całkowitą x, że iloczyn ax daje resztę 1 z
dzielenia przez n:
ax = ny + 1.
123 mod 17
123* x = 17* y + 1
Czyli to mam już gotowe moje?
1 = 19*17 − 4* 123
x = 4
5 wrz 23:06
Hugo: byk tam jest:
29*17−123*4 = 1

więc x = −4
5 wrz 23:09
Daansa: haha męczę się z tym samym!
5 wrz 23:09
Daansa: nie wiesz jak ugryźć to:
20x = 101 (mod 637)?
5 wrz 23:10
Hugo: musisz wyznaczyc 'x'
5 wrz 23:19
Hugo: x = 228(mod637) ale lepiej ktos sprawdzi
5 wrz 23:22
Hugo: 637 * 7+228
5 wrz 23:22
Daansa: jak do tego doszedłeś, ale pokolei
5 wrz 23:25
Daansa: bo nagle zaczarowałeś bugu buuu
5 wrz 23:27
Hugo: podobno tak nie można

trzeba przez odwrotność
5 wrz 23:33
Daansa: ale ja nawet nie rozumiem co zrobiles, aaa to twoje to chodzi o nwd co robiles wczesniej?
5 wrz 23:35
5 wrz 23:44
Daansa: probuje ogarnac, ale przez ta godzine nic nie czaje
5 wrz 23:55
Hugo: Ost Mila mi to tłumaczyła i mnozyla obie strony tak by wychodziło
20* coś − 637 * ileś = 1
6 wrz 00:04
Daansa: to to ja umiem.. alee kurcze nie wiem jak pokolei
6 wrz 00:08
Hugo: 20x = 101 (mod 637)
20*223−637*7=1
6 wrz 00:10
Hugo: Tylko sposób Mili to tak troche na piechotę, podobno jakos sie algorytm euklidesa stosuje
6 wrz 00:10
Hugo: 20x = 101 (637)
i mnożysz to razy 223
20*223x = 101 * 223(637) a potem obustronnie odejmujesz 637 aż po lewej stronie ci zostanie x
6 wrz 00:11
Daansa: czekaj czekaj

juz pokolei
6 wrz 00:12
Daansa: "a potem obustronnie odejmujesz 637 aż po lewej stronie ci zostanie x"
dlaczego tak?
6 wrz 00:14
Mila:
Jutro podam rozszerzony algorytm.
Dobranoc.
Przy takich dużych mod trudno na piechotę. Trzeba skorzystać z algorytmu.
6 wrz 00:27
Hugo: Jakiego algorytmu

?
6 wrz 00:27
Hugo: rozsz euklides znam
6 wrz 00:27
Mila:
Poszukajcie pod hasłem Vax na naszym forum.
6 wrz 00:27
Hugo: 291823013928 mod 637
jak bys to rozwiązywala?
do czasu aż to po lewej było by mniejsze od 637 czyz nie?
6 wrz 00:28
Hugo: Widziałem jego post
Vax, Jacek i jakiś nowicjusz.
6 wrz 00:28
Daansa: No to jesteśmy oboje w kropce, ja też muszę się nauczyć rozszerzonego
6 wrz 00:38
Daansa: czy
reszta z dzielenia 208
208 przez 23 jest tym samym co szybkie potęgowanie:
208
208 mod 23
6 wrz 00:48
Hugo: ;−;?
6 wrz 00:59
Hugo: kiedy cos piszesz

? daj gg
6 wrz 00:59
Daansa: 447549
6 wrz 01:04
Mila:
637=31*20+17 r=17
20=1*17+3 r=3
17= 5*3+2 r=2
3=1*2+1 r=1
2=2*1+0 r=0
Odwracamy obliczenia:
1=1*3−1*2=
=1*3−1*(17−5*3)=1*3−1*17+5*3=−1*17+6*3=
=−1*17+6*(20−1*17)=−1*17+6*20−6*17=6*20−7*17=
=6*20−7*(637−31*20)=6*20−7*637+7*31*20=
=−7*637+6*20+217*20=−7*637+223*20
223=20−1 w z637
Może się nie pomyliłam. Może jutro ktoś spojrzy , dobrze byłoby aby Vax tu zajrzał.
Nie chciałabym Was źle nakierować.
Liczcie tym sposobem dla prostych przykładów
np.
20x=1 (mod11)
Taki przykład to liczycie po kolei iloczyny
20*1, 20*2, ... i sprawdzacie czy reszta wynosi1.
Potem liczcie d
algorytmem.
6 wrz 01:07
Mila:
DOBRanoc
6 wrz 01:11
:): Dobranoc
6 wrz 01:12
Hugo: 
Mila widziałąś mój pierwszy post? Umiem rozwiązywać rozsz algorytm euklidesa
223* 20 , o ten mnożnik chodzi
223* 20 x = ... i potem odejmujemy naszym modulo uzyskując czystego x
Dziękuję
6 wrz 01:12
Daansa: Dobranoc!

Dziękujemy
6 wrz 01:12
Hugo: Dobranoc : ) dz !
6 wrz 01:20
Mila:
Zgadza się, ale trzeba znaleźć to 223.
6 wrz 15:15
Hugo: Hugo mieści sie już w ECTS przechodzi dalej

Dyskretnej nie zdalem ostatni termin w Pt :x
6 wrz 22:27
Mila:
Co to jest ECTS? Dlaczego nie zdałeś?!?! Pisałeś, że pisemny zdałeś.
Do roboty.
6 wrz 22:30
Mila:
Wyznacz odwrotną liczbę do 7 w Z23.
Czyli rozwiąż równanie:
7x=1(mod 23)
Algorytmem!
6 wrz 22:32
6 wrz 22:32
Mila:
Dzięki RJS.
6 wrz 22:33
zombi: Wrzucajcie jakieś przykłady, to mogę coś posprawdzać.
6 wrz 22:46
6 wrz 22:47
Hugo: Pisemny zdałem ustny nie zdalem ale mam jeszcze jeden termin : ))
ECTS określa możliwosć wzięcia warunku i nie powtarzania roku
7 wrz 00:36
7 wrz 01:44
Mila:
Masz zdać w piątek i przejść bez warunku.
Dokładnie trzeba opanować materiał z wykładów i ćwiczeń, do piątku daleko.
7 wrz 17:05