pierwiastki wielomianu
Piotrek: Znajdź pierwiastek wielomianu
W(x) = x3 + 2x2 + x – 3
pomocy nie mam żadnego pomysłu w tym przykładzie
5 wrz 13:40
J:
zauważ,że : x = 1 jest pierwiastkiem tego wielomianu
5 wrz 13:42
5 wrz 13:44
daras: Piotruś, w twojej głowie nie przeleciała nawet jedna myśl nt wielomianów
5 wrz 13:45
daras: a 1 nie jest pierwiastkiem
5 wrz 13:59
daras: pierwiastek będzie ułamkiem ∊ (0,5 ; 1)
5 wrz 14:01
5 wrz 14:05
J:
a dlaczego x = 1, nie jest pierwiastkiem ?
5 wrz 14:08
J:
nie zauważyłem dwójki przed x
2
5 wrz 14:10
Mariusz:
Zacznijmy od przypomnienia wzorów skróconego mnożenia
(a+b)
3=a
3+3a
2b+3ab
2+b
3
(a−b)
3=a
3−3a
2b+3ab
2−b
3
(a
3−b
3)=(a−b)(a
2+ab+b
2)
(a
3+b
3)=(a+b)(a
2−ab+b
2)
(a+b)
2=a
2+2ab+b
2
(a−b)
2=a
2−2ab+b
2
(a
2−b
2)=(a−b)(a+b)
Teraz przesuń sobie ten wielomian wstawiając
Zakładasz że pierwiastek jest w postaci sumy dwóch składników
Tak na dobrą sprawę przydałoby się przypomnieć jeszcze podstawy liczb zespolonych ,
wzory Viete , pierwiastki równania kwadratowego itp
5 wrz 15:46
daras: ja pier...nawet ja nie zrozumiałem o co biega
5 wrz 17:16
daras: to samo pisze pod wyżej wymienionymi przeze mnie linkami
5 wrz 20:43