Sinusy cosinusy
Mazorek: Witam!
Nie proszę o rozwiązanie zadania, tylko o jakąś podpowiedź, która to ułatwi. Dodam, że nie
pamiętam wzorów z sinusami i cosinusami.
Oblicz.
a) cos 2/9π * cos π/9 − sin2/9π * sin π/9
b) cos 7/12π + sin 7/12π <−−− Tutaj Pani nam mówiła, że mają być 2 sinusy lub 2
cosinusy.
3 wrz 17:57
5-latek : | | cos(α−β)+cos(α+β) | |
cosα*cosβ= |
| |
| | 2 | |
| | cos(α−β)−cos(α+β) | |
sinα*sinβ= |
| |
| | 2 | |
3 wrz 18:03
pigor: ..., w zeszycie, albo z tablic masz wzory:
a) z wzoru cosαcosβ − sinαsinβ = cos(α+β)
b) cosα+sinα= sin(12π−α)+sinα = i teraz ze wzoru
na sumę sinusów sinx+siny= 2sin12(x+y)cos(x−y) z zeszytu albo tablic,
lub odwrotnie zamień analogicznie sinusa na cosinus i ze wzoru na sumę cosinusów
3 wrz 18:20
Mila:
a) korzystasz z wzoru : cos(α+β)=...
| | 7π | | π | | 7π | | π | | π | |
b) cos( |
| )=sin( |
| − |
| )=sin(− |
| )=−sin( |
| ) |
| | 12 | | 2 | | 12 | | 12 | | 12 | |
albo
| | 7π | | π | | 7π | | π | | π | |
sin( |
| )=cos( |
| − |
| )=cos(− |
| )=cos( |
| ) |
| | 12 | | 2 | | 12 | | 12 | | 12 | |
Potem z odpowiedniego wzoru.
Poradzisz sobie?
3 wrz 18:23
3 wrz 18:27
pigor: ..., u mnie z godziny 18:20 w b) "zjadłem"
12 w cos(x−y),
bo tam powinno być cos
12(x−y);... przepraszam .
3 wrz 18:34
Mazorek: a) Zrozumiałem
b) nie mogłem wzoru znaleźć

ale jutro w szkole już na lekcji ogarnę, w ogóle dziękuje za
taki szybki odzew, nie spodziewałem się
3 wrz 21:52