paryzstosc funkcji trygonometrycznych
albus54: Zbadaj, ktore z podanych funkcji sa parzyste a ktore nieparzyste.
y=(sin x − cos x)2 − 1
28 sie 21:32
PW: Wystarczy wykonać "podnoszenie do kwadratu" i redukcję.
28 sie 21:37
J:
to jest jedna funkcja
28 sie 21:38
Eta:
y=(sinx−cosx)2−1 ⇔y=−sin(2x) ⇒ funkcja jest................
28 sie 21:40
albus54: mozecie to wytlumaczyc po kolei? cale na raz a nie po zdaniu prosze.
28 sie 21:48
:): Tak jak napisała ETA
y=−sin(2x)
Jaką funkcją jest funkcja SINUS (parzysta czy nieparzysta)?
WNIOSEK:
28 sie 21:50
J:
przecież On nie wie, co to jest funkcja parzysta
28 sie 21:51
Joe Black: (sinx−cosx)2−1=sin2x−2sinxcosx+cos2x−1=sin2x+cos2x−2sinxcosx−1=
=1−2sinxcosx−1=−2sinxcosx=−sin2x
Jedynka trygonometryczna
28 sie 21:52
albus54: wiem co to funkcja parzysta, ale wytlumacz mi skad sie wzielo to −sin(2x)
28 sie 21:53
albus54: o, dzieki
28 sie 21:53
28 sie 21:53
Eta:
28 sie 21:54
Joe Black:
28 sie 21:55
albus54: powiedzcie mi jeszcze czemu −2sinxcosx = −sin(2x) ?
28 sie 21:59
Joe Black: Bo sin2x=sin(x+x)=2sinxcosx
dodatek: cos2x=cos2x−sin2x
28 sie 22:01
28 sie 22:03
albus54: wiem dlaczego nie wiedzialem, korzystasz ze wzorow z tematu funkcje trygonometryczne sumy i
roznicy a zadanie pochodzi ze zbioru z tematu ktory jest kilka tematow wczensiej, podczas
rozwiazywania go nie zna sie jeszcze tych zbiorow, tak wiec moze ktos wytlumaczyc jak po kolei
roziwazac to liczac f(x) = f(−x) lub −f(x) ?
28 sie 22:05
albus54: tych wzorów*
28 sie 22:06
PW: To po prostu działaj na funkcji f(x)= − 2sinxcosx, licząc f(−x) i korzystając z parzystości i
nieparzystości tych dwóch czynników.
28 sie 22:16
Mila:
Wiadomości:
sin(2x)=2sinx *cosx
sin2x+cos2x=1
f(x)=f(−x) ⇔funkcja jest parzysta
f(−x)=−f(x) ⇔funkcja nieparzysta
sin(−x)=−sin(x) funkcja nieparzysta
cos(−x)=cosx funkcja parzysta
======================
f(x)=(sin x − cos x)2 − 1 przekształcamy
f(x)=sin2(x)−2sinx*cosx+cos2x+1−1⇔
f(x)=−2sinx*cosx⇔
f(x)=−sin(2x) [ pierwszy wzór]
−f(x)=sin(2x)
=========sprawdzamy:
f(−x)=−sin(−2x)=−(−sin(2x))=sin(2x)=−f(x) funkcja nieparzysta
28 sie 22:19
albus54: czyli ma byc ze jest to funkcja nieparzysta, prawda?
28 sie 22:28
Mila:
Tak, przeczytaj wszystko uważnie.
28 sie 22:35
albus54: okej, tylko ze w zbiorze napisali ze jest to parzysta funkcja
28 sie 22:38
PW: Wyrwij kartkę i miej pretensje do wydawnictwa, a nie tu język pokazujesz.
28 sie 22:43
Mila:

Masz wykres tej funkcji.
28 sie 22:58
Mila:

f(x) =cos(x) funkcja parzysta
28 sie 22:59