Oblicz długość odcinka łączącego punkty styczności.
Leo: Przez punkt A(3,−4) poprowadzono styczne do okręgu o środku S(3,1)
i promieniu √5. Oblicz długość odcinka łączącego punkty styczności.
26 sie 13:34
daras: W czym problem?
26 sie 13:37
26 sie 13:38
6xdj: walnij kolego sobie najpierw rysunek
26 sie 13:38
Leo: Odległość między punktami to ja umiem obliczyć, tylko jak wyznaczyć te punkty?
26 sie 13:53
26 sie 13:57
Leo: Równanie prostej przechodzącej przez 2 punkty? Ale skąd mam wziąć te punkty? Mam tylko podany
punkt A i S.
26 sie 14:11
Janek191:

I AS I = 5
I SB I =
√5
zatem
d
2 + (
√5)
2 = 5
2
d
2 = 25 − 5 = 20
B = (x; y)
d
2 = IABI
2 = (x −3)
2 + (y +4)
2 = 20
oraz z równania okręgu
( x − 3)
3 + ( y −1)
2 = 5
Odejmujemy stronami
y
2 + 8 y + 16 − ( y
2 − 2y + 1) = 20 − 5
10y +15 = 15
y = 0
===
x
2 − 6 x + 9 + 16 = 20
x
2 − 6 x + 5 = 0
Δ = 36 − 20 = 16
√Δ = 4
| | 6 − 4 | | 6 + 4 | |
x= |
| = 1 lub x = |
| = 5 |
| | 2 | | 2 | |
więc
C = ( 1; 0) oraz B = ( 5; 0)
czyli
I BC I = 5 − 1 = 4
===============
26 sie 14:14
Leo: Dziękuję bardzo.
26 sie 14:16
Janek191:
Tam w równaniu okręgu powinno być oczywiście:
( x −3)2 + (y − 1)2 = 5
26 sie 14:19