jednokładność
Shadowplay: Wyznacz obraz podanej prostej w jednokładności o środku S i skali k.
y=4x−1
S(0,2)
k= −3
21 sie 10:49
21 sie 11:11
daras: korzystanie z gugla nie boli
21 sie 11:11
21 sie 11:28
Shadowplay: Dzięki za linki c:
21 sie 11:39
Shadowplay: Jednak odświeżam temat, gdyż linki nie pomogły.
Umiałabym zrobić to zadanie, gdyby środek jednokładności był w punkcie S(0,0),
ale dla (0,2) nie wiem, jak to ruszyć
21 sie 21:38
21 sie 21:44
Mila:

Witaj
Eta, wypoczęta po upałach?
Można odczytać od razu z rysunku.
Można skorzystać z metody ogólnej z linku.
Albo wprost z definicji i własności figur jednokładnych.
Obrazem będzie prosta równoległa:
y=4x+b
Obieramy punkt na prostej k: y=4x−1
P=(0,−1), P'=(x,y)
S=(0,2)
SP'
→=[x−0,y−2]
SP
→=[0,−3]
SP'→=
def k*SP
→
[x,y−2]=−3*[0,−3]
[x,y−2]=[0,9]
x=0 i y−2=9⇔
x=0
y=11
P'=(0,11)
11=4*0+b
b=11
y=4x+11
21 sie 21:57
Shadowplay: Jeżeli S=(a,b) środek jednokładności k− skala jednokładności to x'=kx+a*(1−k) y'=ky+b*(1−k)
To (1−k) to ogólna zasada działająca w przypadkach, gdy środek nie jest w punkcie (0,0)?
Przepraszam, za takie wydłużanie, ale czy da się to jakoś wytłumaczyć dlaczego 1−k?
21 sie 21:59
Shadowplay: Przepraszam, mam problem z internetem. Dziękuję bardzo Mila za cierpliwość i poświecenie
21 sie 22:06
Mila:
Wzór wyprowadzasz z definicji jednokładności.
P=(x,y), P'=(x',y'), S=(a,b)
SP'→=defk*SP→⇔
[x'−a,y'−b]=k*[x−a,y−b]
x'−a=k*x−ka
y'−b=ky−kb
=======
x'=a+x−a*k⇔x'=k*x+a*(1−k)
y'=ky+b−k*b⇔y'=ky+b*(1−k)
21 sie 22:31
Eta:
S(a,b) k≠0
x'=k(x−a)+a
y'=k(y−b)+b
21 sie 23:20
Mila:
Mam błąd w x'.
x'=a+k*x−ka
x'=k*x+a*(1−k)
21 sie 23:29