Planimetria + Geometria analityczna = Pakiet zadaniowy
V.Abel: Mam kilka bardzo ważnych zadań, proszę o pomoc (jak da radę, to w każdym zadaniu) :
1.Wykaż, że obrazem prostej y=x w dowolnej jednokładności o środku P(0,0) jest y=x.
2.Wykaż, że prosta y=x+2 jest obrazem prostej y=x+1 w jednokładności o środku w punkcie P(0,0)
i skali k=2.
3.Podstawa AB trapezu ABCD jest dwa razy dłuższa od podstawy CD. Wyznacz współrzędne
wierzchołka C, jeśli A(4,−5), B(8,1), D(−3,−1).
4.(

!) Prosta l
2 jest obrazem prostej l
1: x+2y−4=0 w jednokładności o środku w punkcie
P(2,−1) i skali k=−2. Podaj równanie prostej l
2. // BARDZO PROSZĘ



5.Czy istnieje szceściokąt foremny o polu P=8j
2 i Obw=12 j ? ? ?
6. Pkt A' jest obrazem pkt A w jednokładności o środku P, a pkt B' obrazem punktu B, w tej
samej jednokładności. Wyznacz pkt P i skalę, jeśli:
A(1,1), A'(−1,1), B(1,4), B'(−1,8)
To wszystkie zadania, naprawdę zależy mi na wytłumaczeniu lub solidnych podpowiedziach. Bardzo
proszę ! ! !
22 cze 23:47
Basia:
ad.1
prostą wyznaczają dwa różne punkty
wybieramy sobie dwa dowolne np. O(0,0) A(1,1)
OO'
→ = k*OO
→ = [0;0] ⇒ O'=O = (0;0)
OA'
→ = k*OA
→ = [k; k] ⇒ A'=(k,k)
pr.O'A' przechodzi przez punkty (0,0) i (k;k) ma więc równanie
y = ax
k = a*k
a = 1
czyli jest to ta sama prosta y=x
ad.2
spróbuj sam w identyczny sposób
ad.3
DC
→ =
12AB
→
wykorzystaj to
ad.4
jak (1) i (2)
ad.5
Ob = 6a
6a = 12
a = 2
| | a2√3 | | 3√3a2 | | 3√3*4 | |
P = 6* |
| = |
| = |
| = 6√3 |
| | 4 | | 2 | | 2 | |
jaki wniosek ?
ad.6
A'B'
→ = k*AB
→
[0;7] = k*[0;3]
7 = k*3
k =
73
P(x
p;y
p)
PA'
→ = k*PA
→
PA'
→ = [−1−x
p; 1−y
p]
k*PA
→ =
73*[1−x
p; 1−y
p]
73(1−x
p) = −1−x
p
73(1−y
p) = 1−y
p
dokończ
23 cze 13:47
Mila:
4) Prosta l
2 jest obrazem prostej l
1: x+2y−4=0 w jednokładności o środku w punkcie P(2,−1) i
skali k=−2. Podaj równanie prostej l
2.
Jeżeli S=(a,b) środek jednokładności
k− skala jednokładności
to
x'=kx+a*(1−k)
y'=ky+b*(1−k) współrzędne punktu (x,y) po przekształceniu.
a=2 , b=−1, k=−2
x'=−2x+6
y'=−2y−3
obrazem prostej l
1 będzie prosta równoległa
stąd l
2: x+2y+C=0
obieram dowolny punkt należący do l
1
np.dla x=4 mamy y=0
x'=−2*4+6=−2
y'=−2*0−3=−3
Obrzaem punktu A=(4,0) jest punkt A'=(−2,−3)
wstawiam do równania l
2: x+2y+C=0 aby wyznaczyć C
C=8
Równanie l
2:
x+2y+8=0
II sposób w programie rozszerzonym:
Jeżeli S=(a,b) środek jednokładności
k− skala jednokładności
to
x'=kx+a*(1−k)
y'=ky+b*(1−k) współrzędne punktu (x,y) po przekształceniu.
a=2 , b=−1, k=−2
| | −1 | |
x'=−2x+6 stąd x= |
| x'+3 |
| | 2 | |
podstawiamy do rownania x+2y−4=0
| −1 | | −1 | | 3 | |
| x'+3+2*( |
| y'− |
| )−4=0 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
x'+2y'+8=0
opuszczamy znaczki (' )
l
2: x+2y+8=0
23 cze 16:00
V.Abel: Dziękuję serdecznie!..
Pytanie/ prośba o podpowiedź:
Okrąg o r=1 jest wpisany w trójkąt równoramienny o podstawie równej 4.
Oblicz długość ramion tego trójkąta.
Mam Δ i mam ramię 2+x, i co dalej ...? // /...
26 cze 15:43
Mila:

Z podobieństwa ΔCDB i ΔOEC
| x | | h | |
| = |
| (można inną proporcję ułożyć) |
| 1 | | 2 | |
i z tw. Pitagorasa
26 cze 16:03
V.Abel: Dzięki, racja, faktycznie

! ! !
Jak już kontynuuję, to jeszcze bardzo bym prosił o podpowiedź również w tym:
Dłuższa podstawa trapezu ma długość 8, a krótsza 4. Oblicz długość odcinka równoległego
do podstaw, dzielącego trapez na dwa mniejsze o RÓWNYCH polach.. .
Bardzo proszę o pomoc, naprawdę ważne...
26 cze 22:22
Mila:

KL=e, AB=a=8, DC=b=4
Zał. P
ABLK=P
KLCD, KL II AB, CE IIAD, LF II AD
ΔFBL~ΔMLC
| h2 | | e−b | |
| = |
| wstawiam do (1) |
| h1 | | a−e | |
a
2−e
2=e
2−b
2
a
2+b
2=2e
2
e=
√40=2
√10
27 cze 15:15
V.Abel: Dziękuję ! ! !
Mila, przyjmij to jako wyrazy podziękowania
27 cze 16:30
Mila:
27 cze 16:35
Eta:
Taki odcinek ma długość równą
średniej kwadratowej długości podstaw
| | a2+b2 | |
e= √ |
| = ......... = 2√10 |
| | 2 | |
27 cze 19:53