Napisz wzór funkcji
Nowy: Napisz wzór funkcji, której wykresem jest parabola symetryczna do paraboli y = x
2 − 4x+2
względem podanej prostej.
a)x=4
b)y=−2
c)x=−1
d)y=1
Jak sie za to zabrać ? Da sie bez rysowania wykresu ? Licze na waszą pomoc
1 sie 22:24
5-latek: A czy narysowanie np. prostej x=4 i paraboli y=x2−4x+2 stanowi dla Ciebie az tak duzy problem
?
1 sie 22:36
Nowy: oczywiście nie ,ale pytam czy da sie to rozwiązać bez rysowania wykresu
1 sie 22:46
Mila:

a) Ustalimy wzór przekształcenia:
y = x
2 − 4x+2
P=(x,y) − dowolny punkt
P'(x',y') − punkt symetryczny do P względem prostej x=4.
Współrzędne punktu symetrycznego względem prostej x=4.
P'=(x',y)
S=(4,y)
S jest środkiem PP'
8=x+x'
Wzór przekształcenia:
x'=8−x
y'=y
====
Ustalamy wzór funkcji po przekształceniu:
y=y'
x=8−x'
y'=(8−x')
2−4*(8−x')+2
y'=x'
2−16x'+64+4x'−32+2
y'=x'
2−12x'+34
zamiana zmiennych
y=x
2−12x+34 szukany wzór funkcji .
=========================
1 sie 23:01
Mila:
Ogólnie :
Wzór opisujący przekształcenie płaszczyzny przez symetrię osiową
względem prostej:
============
a) x=m
x'=2m−x
y'=y
względem prostej
============
b) y=m
x'=x
y'=2m−y
1 sie 23:12
1 sie 23:26
1 sie 23:27
Mila:

Ad (b)
b)y=−2
x'=x
y'=2*(−2)−y ⇔y'=−4−y stąd y=−4−y'
Wzór funkcji:
−4−y'=x'
2−4x+2
−y'=x'
2−4x'+6 /*(−1)
y'=−x'
2+4x'−6
y=−x2+4x−6 szukany wzór funkcji
Rysunek dla sprawdzenia.
1 sie 23:32
Nowy: Dzieki wielkie
1 sie 23:58
Mila:
2 sie 00:05
Eta:
Inny sposób
| | −b | |
a) y=x2−4x +2 xW= |
| = 2 , yW=f(xW)= f(2)= 4−8+2= −2 |
| | 2a | |
W(2,−2) W
1 jest symetryczny do W względem prostej x= 4
to W
1(2+4, −2)=(6,−2) i parabola ramionami do góry
z postaci kanonicznej: y=(x−6)
2−2 ⇒
y=x2−12x+34
b) podobnie W(2,−2) W ∊do prostej y= −2 i parabola ramionami do dołu
to y= −(x−2)
2−2 ⇒
y= −x2+4x−6
c) i d) podobnie...........
2 sie 00:41
Nowy: dzięki już kilka zadań rozwiązałem tego typu dzieki za wytłumaczenie
2 sie 15:42
Nowy: Przepraszam , zapomniałem dodać DZIĘKUJĘ Eta właśnie o taki sposób bez rysowania wykresu mi
chodziło
2 sie 15:51
AsU: Czy moge sie wtracic w punkcie b parabola po prostu sie odwróciła tak ?
2 sie 16:02
J:
tak
2 sie 16:03
Nowy: Tak, przynajmniej tak mi sie wydaje
2 sie 16:05
J:
to symetryczne odbicie względem prostej: y = −2
2 sie 16:06
Eta:

Tak jak podała ]F[Mila]]
W(x,y) W
1(2m−x, y) w symetrii względem x=m i parabola ramionami
tak jak pierwotna
i W
1(x, 2*m−y) w symetrii względem y= m i parabola ramionami
przeciwnie niż pierwotna
c)W(2,−2) , W
1 symetryczny do W względem prostej x= −1
to W
1(2*(−1)−2, −2)=
(−4, −2) i parabola ramionami do góry
( zwrot ramion w symetrii względem prostych x= m nie zmienia się
y= (x+4)
2−2 ⇒
y=x2+8x+14
d) W(2, −2) , W
1( 2,2*1 −(−2))=
(2,4)
parabola w symetrii względem prostych y= m ramionami do dołu
to
y= −(x−2)
2+4 ⇒
y=−x2+4x
Co potwierdzają wykresy, które narysowałam
2 sie 19:18