logarytm
5-latek: Znalezc log
2524 majac dane log
615=a i log
1218=b
log
2524= log
25(8*3)= log
258+log
253=3log
252+log
253 =
| 3 | | 1 | | 3 | | 1 | |
= |
| + |
| = |
| log52+ |
| log53 |
| 2log25 | | 2log35 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
log615= log65+log63= |
| + |
| = |
| + |
| |
| log36 | | log56 | | 1+log32 | | log52+log53 | |
| log52 | |
teraz log32= |
| i po obliczeniach mam ze |
| log53 | |
| log53+1 | |
1 log615= |
| |
| log52+log53 | |
===============================
teraz log
1218}= log
12(9*2)= log
129+log
92= 2log
123+log
122 =
| 1 | | 1 | | 2 | | 1 | |
=2* |
| + |
| = |
| + |
| = |
| log312 | | log212 | | log33+log34 | | log24+log23 | |
| log52 | |
Teraz wykorzystuje to ze log32= |
| i po obliczeniach dostane |
| log53 | |
| 2log53+log52 | |
2 log1218= |
| |
| log53+log52 | |
=============================================
Dotad w sumie było latwo
Teraz kaze wyznaczyć ze wzorow
1 i
2 log
52 i log
53
Ma wyjść tak
=====================
=========================
Tutaj proszę o pokazanie jak
1 sie 21:12
5-latek: $&$ 
Zadanko jest z jeszcze starszego zbioru zadań niż Antonow
1 sie 21:33
$&$: Sorry

Nie chce mi się sprawdzać ( dostaję oczopląsu)
Niech młodzi sprawdzą
1 sie 21:35
5-latek: OK

Postacie nr 1 i nr 2 sa takie do której kazaal doprowadzić
Wiec nie potrzeba sprawdzać (jeśli ktoś będzie chciał pomoc to juz jest
1 sie 21:42
Mila:
Witam
1 sie 23:39
5-latek:
1 sie 23:47
Mila:
log
5(3)=k
log
5(2)=m podstawiam do (1 i 2)
=============
2k+m=b*k+b*m
k+1=ak+ma
2k−bk=bm−m
k−ak=ma−1
Jutro dokończę.
Dobranoc.
2 sie 00:04
5-latek: Dobranoc
Milu
2 sie 00:11
Mila:
Tam masz błąd w (b), dzisiaj sprawdziłam .
| log5(3)+3log5(2) | |
log25(24)= |
| |
| 2 | |
| log53+1 | |
a=log6(15)= |
| |
| log52+log53 | |
| log5(18) | | log5(9)+log5(2) | |
b=log12(18)= |
| = |
| ⇔ |
| log5(12) | | log5(4)+log5(3) | |
| 2log5(3)+log5(2) | |
b= |
| |
| 2log5(2)+log5(3) | |
log
5(3)=k
log
5(2)=m
==========
==============
ak+am=k+1
bk+2mb=2k+m
==========
k*(a−1)+am=1
k*(b−2)+m*(2b−1)=0
============
| 1−k*(a−1) | |
k*(b−2)+ |
| *(2b−1)=0 /*a |
| a | |
======================
ak*(b−2)+(1−k*(a−1))*(2b−1)=0
ak*(b−2)+(2b−1)−k*(a−1)*(2b−1)=0 wyłączam k
k*(ab−2a−(2ab−a−2b+1))=1−2b
k*(2b−ab−a−1)=1−2b
| | (1−2b)*(a−1) | | 1− |
| | | 2b−ab−a−1 | |
| |
m= |
| = |
| a | |
| 2b−ab−a−1−(a−1−2ab+2b) | |
= |
| |
| a*(2b−ab−a−1) | |
================
Mam nadzieję, że dobrze przepisałam z kartki.
2 sie 21:43
5-latek: Dobry wieczor

Pozdrawiam
dziekuje CI za obliczenia . Jutro sobie po pracy(mam teraz na rano) sprawdze .
Wlasnie teraz analizowałem rozwiązanie
Godzia tego zadania
https://matematykaszkolna.pl/forum/297377.html
tam autor chciał
rozwiązania z proporcji ale tak się zastanawiam jaka (pewnie mnie z przestawiem wyrazow w
proporcji tylko pewnie odejmowanie lub dodawanie
2 sie 22:11
Mila:
Nie mam innego , łatwiejszego sposobu.
2 sie 23:27