Dowiesc rownosci
5-latek: Dowiesc ze jeżeli x≠0 y≠0 z≠0 x≠y xz≠1 yz≠1 to z rownosci
x2−yz | | y2−xz | |
| = |
| wynika rownosc |
x(1−yz) | | y(1−xz) | |
Mam wskazowke żeby skorzystać z pochodnej proporcji
2 sie 20:11
5-latek: jeżeli proporcja to
A= x
2−yz
B=x(1−yz)
C=y
2−xz
teraz tych pochodnych jest dużo (która wykorzystać ?
2 sie 20:29
Godzio:
A tak po chłopsku? Wymnóżmy na krzyż
(x
2 − yz)(y − xyz) = (y
2 − xz)(x − xyz)
x
2y − x
3yz − y
2z + xy
2z
2 = y
2x − xy
3z − x
2z + x
2yz
2 / : xyz
x | | y | | y | | x | |
| − x2 − |
| + yz = |
| − y2 − |
| + xz |
z | | x | | z | | y | |
x − y | | −y | | x | |
| − x2 + y2 + |
| + |
| + yz − xz = 0 |
z | | x | | y | |
x − y | | x2 − y2 | |
| − (x2 − y2) + |
| − z(x − y) = 0 |
z | | xy | |
x − y | | (x − y)(x + y) | |
| − (x − y)(x + y) + |
| − z(x − y) = 0 /:(x − y) ≠ 0 |
z | | xy | |
1 | | x + y | |
| − (x + y) + |
| − z = 0 |
z | | xy | |
1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| = x + y + z |
z | | x | | y | |
2 sie 20:54
5-latek: Witaj
Godzio 
Pierwsza moja myśl była wlasnie taka .
Przestraszylem się tych przeksztalcen (dlatego tak dużo licze
Chociaz przy proporcji tez by było dużo przeksztalcen .
To już chyba było ciekawsze zadanie ?
2 sie 21:01
Godzio:
Było
2 sie 21:02
5-latek: Chyba znalazłem ta proporcje
x2−yz | | x2−yz−(y2−xz) | |
| = |
| −y(1−xz} |
x(1−yz) | | x(1−yz | |
x2−yz | | x2−y2 −yz+xz | |
| = |
| |
x(1−yz | | x−y | |
x2−yz | | x+y)(x−y)+z(x−y | |
| = |
| |
x−xyz | | x−y | |
x2−yz | | (x−y)(x+y+z) | |
| = |
| |
x−xyz | | x−y | |
x2−yz | |
| = x+y+z (ale dalej jak dokonczyc ? |
x−xyz | |
3 sie 18:32
Benny: Nie ogarniam trochę tego początku, ale przemnożyłem to co masz na końcu.
x
2−yz=x
2+xy+xz−x
2yz−xy
2z−xyz
2
z
2yz+xy
2z+xyz
2=xy+xz+yz /:xyz
3 sie 18:54
Mila:
Mam podobny sposób, nic łatwiejszego nie wymyśliłam.
3 sie 18:58
5-latek: Czesc

Tam w drugiej linijce to −y(1−xz) ma być w mianowniku drugiego wyrażenia
3 sie 18:58
Mila:
Myślałam o sposobie Godzia.
Zaraz sprawdzę to co napisałeś 18:32.
3 sie 19:03
Mila:
Czy prawdą jest , że :
A*(B−D)=B*(A−C)
AB−AD=AB−BC⇔AD=BC
Dobrze.
Poprawiłeś zapis , po wymnożeniu obu stron przez (x−xyz) i podzieleniu przez (xyz)
wychodzi jak u
Bennego.
Dobrze wymyśliłeś, łatwiej się liczy.
3 sie 19:17
5-latek: Dziekuje CI bardzo
Milu 
Zaraz sobie to przepisze do zeszytu
Zakupilem dzisiaj sobie ksiazke (może dużo powiedziane bo liczy raptem 47 stron Waldemara
Pompe Wokół obrotow . (przewodnik po geometrii elementarnej . dalem 12zl
Z tego co przejrzalem pobieznie to sa dowody,twierdzenia i zadania .
Napisalem tez do doktora w tamtym tygodniu z pytaniem o jego zbior zadań gdyż nie wiedziałem
ze ta ksiazka która dzisiaj kupiłem ma tez zadania . Może odpiszse
3 sie 19:35
Mila:
Zadania dr Pompe są w Internecie. Właśnie ostatnio je odkryłam.
3 sie 19:37
5-latek: tak Milu tez znalazłem(w pdfie jest tam ponad 173 zadania ale bez rozwiazan
3 sie 19:46
Mila:
No to mamy co robić.
3 sie 20:22
5-latek: Ojjj mamy mamy
3 sie 20:26
pigor: ..., albo przy danych założeniach :
x2−yz | | y2−xz | | x2−yz | | x(1−yz) | |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
x(1−yz) | | y(1−xz) | | y2−xz | | y(1−xz) | |
| x2−yz | | x−xyz | | x2−yz−y2+xz | | x−xyz−y+xyz | |
⇔ |
| −1= |
| −1 ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| y2−xz | | y−xyz | | y2−xz | | y−xyz | |
| (x−y)(x+y+z) | | x−y | | x+y+z | | 1 | |
⇔ |
| = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| y2−xz | | y−xyz | | y2−xz | | y−xyz | |
⇔ (x+y+z)(y−xyz) = y
2−xz ⇔ xy−x
2yz+y
2−xy
2z+yz−xyz
2= y
2−xz ⇔
⇔ yz+zx+xy = x
2yz+xy
2z+xyz
2 /: xyz ⇔
1x+1y+1z=x+y+z . c.n.w.
3 sie 22:38
5-latek: czesc
pigor 
Widze ze wykorzystales inna pochodna proporcji (przestawienie wyrazow
3 sie 22:59