posucha
Eta: Nudy

nie ma zadanek
27 lip 20:44
Eta:
Nie ma "krecika"?
27 lip 20:45
Benny: Ktoś ukradł zadanka?
27 lip 20:46
Eta:
1/ Wykaż,że iloczyn czterech kolejnych liczb całkowitych różniących się o 2
powiększony o 16 jest kwadratem liczby całkowitej .
27 lip 20:51
Saizou : Zadanko dla
Ety 
Jakie jest prawdopodobieństwo otrzymania pełnego koloru w rozdaniu brydżowym?
27 lip 20:56
Janek191:
Jak z trzech jednakowych sześciokątów foremnych zbudować jeden sześciokąt foremny?
27 lip 20:56
Joe Black: (n−3)(n−1)(n+1)(n−3)=(n2−1)(n−9)=n4−10n2+9+16=n4−10n2+25=(n2−5)2
27 lip 20:56
szalony:
Kiedy odezwie się do mnie dziewczyna ?
27 lip 20:57
Joe Black: To o coś takiego chodziło ?
27 lip 20:57
Janek191:
@Joe Black:
Jest błąd

Pewnie powinno być:
( n −3)*(n −1)*(n +1)*( n +3) = ...
27 lip 21:08
Joe Black: Tak

A te sześciany to na trójkąty pewnie trzeba podzielić ?
27 lip 21:09
Janek191:
Tam są sześciokąty, a nie sześciany
27 lip 21:11
Joe Black: Miało być sześciokąty ...
27 lip 21:11
Janek191:
Podpowiedź
Każdy mały sześciokąt dzielimy na trójkąt i pięciokąt.
27 lip 21:15
Janek191:
@ szalony:
Pewnie musi być szalona ?
27 lip 21:16
Mariusz:
Eta
Masz ciąg
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
0 1 1 2 5 6 2 3 4 0 1 4
Znajdź wzór ciągu
(interpolacja nic nie daje , nie zmniejszy ilości rezerwowanej pamięci)
0 1 2 3 4 5 6 ...
25.0 25.4 25.7 26.0 26.4 26.7 27.0 ...
Wzór ogólny tego drugiego ciągu jest łatwiej znaleźć
27 lip 21:21
27 lip 21:22
Eta:
1/ an= n dla n∊N+
27 lip 21:23
ZKS:
Udowodnij, że dla dowolnych liczb dodatnich a ; b ; c prawdziwa jest nierówność
| | 1 | | 1 | | 1 | |
a3 + b3 + c3 + |
| + |
| + |
| ≥ 2(a + b + c). |
| | a | | b | | c | |
27 lip 21:28
PW: To za łatwe:
(x32 − x−12)2 ≥ 0,
czyli
x3 − 2x + x−1 ≥ 0
27 lip 22:25
ZKS:
Nie chciałem zrażać nikogo na razie.

Jedyna trudność tutaj polegała właśnie na zauważeniu
| | 1 | | 1 | |
tego co napisałeś x3 − 2x + |
| = x(x − |
| )2. |
| | x | | x | |
27 lip 22:28
Eta:
27 lip 22:51
prosta: Dla Ety :
W prostokącie ABCD przekątne przecinają się w punkcie O. Punkt K jest środkiem boku BC.
Odcinek DK przecina przekątną AC w punkcie M. Jaką częścią pola prostokąta ABCD jest pole
czworokąta OBKM?
27 lip 22:57
Mila:
Oj, prosta nie wpisuj zadań dla Ety (wszystkie już rozwiązała) lecz dla maturzystów.
27 lip 23:08
Eta:
27 lip 23:12
prosta:
dzisiaj Eta się nudzi.....a zadanko maturalne jest
27 lip 23:12
Eta:
| | 1 | |
Odp do zad. [OBKM]= |
| [ABCD]  |
| | 6 | |
27 lip 23:13
prosta:
odpowiedź ok, ale skąd?
27 lip 23:17
Eta:
Z wiedzy,którą posiadam
27 lip 23:20
prosta:

jak szybko uzasadnić, że pole tego małego trójkącika w górnym prawym rogu to 1/12 pola
prostokąta
27 lip 23:26
prosta:
ok, jakieś trójkąty podobne i pozamiatane
27 lip 23:29
Eta:

[ABCD]=24P , [BKMO]=4P
27 lip 23:35
prosta:
nie widzę skąd x, 2x i 3x
27 lip 23:41
27 lip 23:41
Mila:
Poprowadź linię pomocniczą z punktu B do przecięcia ze środkową ( przy tradycyjnym oznaczeniu).
27 lip 23:43
Eta:
Hejj
Mila
Do czego to doszło ....młodzi robią nam egzaminy
27 lip 23:48
Mila:

P
1=P
2=x
P
3=P
4=y
x=y
27 lip 23:52
Mila:
27 lip 23:53
prosta:
niektórzy mogli wcześniej pójść na emeryturkę, inni muszą do 65 dotrwać

i przeżyć kolejne nowe maturki w kilku odsłonach
27 lip 23:55
ZKS:
To
Eta możesz dać komuś takie zadanie w zamian.

Udowodnić, że zachodzi nierówność
| 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| ≥ 4(x + y + z), gdzie liczby x ; y ; z są dodatnie |
| x | | y | | z | |
i spełniają warunek xy + yz + xz + 2xyz = 1.
27 lip 23:55
Mila:
No i jeszcze zostały ładne zadania dr Pompe. Polecam.
Pozdrawiam i dobranoc
27 lip 23:57
prosta:
brrr...nie cierpię nierówności
27 lip 23:58
27 lip 23:59
5-latek: Dobranoc
28 lip 00:01
prosta:
i ja zmykam...do miłego
28 lip 00:06
Eta:
Kolorowych snów
28 lip 00:12
Mariusz: Eta
Na całki ∫R(x,√ax2+bx+c)dx
działają podstawienia Eulera ale w niektórych zbiorach np u Banasia
mają kaprysy i zakazują ich stosowania
Masz jakiś pomysł na ominięcie podstawień Eulera
(zakładamy że takie całki pojawiają się zaraz po całkach z funkcji wymiernych
więc nie używamy podstawień cyklometrycznych ,
a funkcji hiperbolicznych i do nich odwrotnych nie znamy )
28 lip 00:36
Przemysław: @ZKS
Doszedłem tylko do tego, że:
No i pachnie mi coś nierównościami między średnimi.
Jakaś mała podpowiedź?
28 lip 01:03
ZKS:
Mogę podpowiedzieć, że warunek można zapisać równoważnie jako
| | x | | y | | z | |
xy + yz + xz + 2xyz = 1 ⇔ |
| + |
| + |
| = 1. |
| | x + 1 | | y + 1 | | z + 1 | |
Dodatkowa podpowiedź zastosuj odpowiednie podstawienie.
28 lip 10:04
Kacper:
28 lip 10:12
Eta:

Wykaż,że α+β= 45
o
28 lip 12:20
Saizou :
Ja proponuję tg(α+β)=1⇒α+β=45
28 lip 12:27
28 lip 12:29
Saizou : ale do sinusów trzeba obliczać przeciwprostokątne
28 lip 12:31
Eta:
łatwo je policzyć
28 lip 12:35
Saizou : tangensy łatwiej
28 lip 12:38
Eta:
No dobrze, "uparciuszku" ........
28 lip 12:45
Saizou : Dziękuję za jabłko
28 lip 12:52
prosta:
"prosta: nie widzę skąd x, 2x i 3x

" 23.35
olśnienie: M− punkt przecięcia środkowych w trójkącie BCD
Dziękuję za rozwiązania.
28 lip 13:05
Przemysław: @ZKS
Dzięki za podpowiedzi

W ogóle, coś to mi nie wychodzi

z tego:
mam:
Więc niby można zrobić tak:
| 1 | | 1 | | 1 | | x | | y | | z | |
| + |
| + |
| =2( |
| + |
| + |
| ) |
| x+1 | | y+1 | | z+1 | | x+1 | | y+1 | | z+1 | |
i dostałem:
| 2x−1 | | 2y−1 | | 2z−1 | |
| + |
| + |
| =0 |
| x+1 | | y+1 | | z+1 | |
co by było bardzo przydatne, gdyby było wiadomo, że:
2x−1, 2y−1, 2z−1 jest nieujemne. Ale tego nie wiadomo

można też:
| 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| + |
| + |
| ≤ |
| + |
| + |
| |
| x+1 | | y+1 | | z+1 | | x | | y | | z | |
Z innych rzeczy dostałem jeszcze:
4(x+y+z)≥6
Co tu robić:(
28 lip 17:18
Mariusz:
Eta 28 lipca 12:20
Ja to miałem na algebrze , trzeba było z mnożenia liczb zespolonych skorzystać
28 lip 18:13
Kacper:
Nic nie trzeba, ale na liczbach zespolonych w pamięci się robi
28 lip 19:31
Truskawka : Mam głupie pytanie. Jest zadanie o treści: " Które wyrazy ciągu an są dodatnie jeśli a=
Rozwiązałam:
( n + 5)( 0,5 − n) > 0
I wyszło mi, że n należy do zbioru (−
∞; −5) u (0.5; +
∞ )
Czyli teoretycznie wszystkie wyrazy powinny być dodatnie a w odpowiedzi jest, że wszystkie są
ujemne. Co jest źle?
28 lip 19:37
ZKS:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Wyjaśnij mi, dlaczego |
| + |
| + |
| = 2? |
| | x + 1 | | y + 1 | | z + 1 | |
28 lip 19:42
prosta:
prośba, przenieście nierówność do nowego posta
28 lip 19:44
Mariusz:
Kacper spamerze zawsze wiesz lepiej tyle że jak zrobiłem po waszemu to mi nie zaliczyli
Poza tym po co się wtrącasz skoro cię tam nie było
28 lip 19:45
mała:

@
Truskawka
(n+5)(0,5−n) >0 i n∊N+ ⇒ n∊(−5;0,5) i n∊N+ −−− sprzeczność
odp: wszystkie wyrazy tego ciągu są ujemne
28 lip 19:47
Mariusz: ZKS ale ta równość nie zawsze jest spełniona
28 lip 19:48
Janek191:
@ Truskawa
Źle rozwiązana nierówność

n ∊ ( − 5, 0,5 )∩ ℕ
+ = ∅
28 lip 19:49
mała:
28 lip 19:50
ZKS:
Dobra widzę miałem zaćmienie.
| | x | | y | |
Dam kolejną podpowiedź podstawmy za |
| = a, tak samo |
| = b i |
| | x + 1 | | y + 1 | |
| z | |
| = c, wtedy a + b + c = 1. |
| z + 1 | |
Kolejna podpowiedź. Jak nie chcesz nie patrz.
| x | |
| = a ⇒ x = ... , tak samo z resztą i wstawić do nierówności do udowodnienia. |
| x + 1 | |
28 lip 19:53
mała:
Mariusz ( jesteś nie miły
28 lip 19:53
ZKS:
Mariusz pokaż kontrargument, że nie jest ona spełniona.
28 lip 19:54
ZKS:
Jeżeli jest sprzeczna ta nierówność jak napisałeś, to podaj mi liczby, które nie spełniają
jej skoro napisałeś to jakoś musiałeś to sobie udowodnić, że nie jest prawdziwa.
28 lip 20:00
Truskawka : Mała & Janek: bardzo dziękuję

nie zauważyłam, że ramiona paraboli mają iść w dół
28 lip 20:12
Przemysław: @ZKS
Poddaję się...
Wstawiłem niby, wychodzą takie rzeczy, że nie umiem sobie poradzić:
| 1−a | | 1−b | | 1−c | | a | | b | | c | |
| + |
| + |
| ≥4( |
| + |
| + |
| ) |
| a | | b | | c | | 1−a | | 1−b | | 1−c | |
albo w takiej postaci:
| b+c | | a+c | | a+b | | a | | b | | c | |
| + |
| + |
| ≥4( |
| + |
| + |
| ) |
| a | | b | | c | | b+c | | a+c | | a+b | |
albo w takiej:
| 1 | | 1 | | 1 | | a | | b | | c | |
| + |
| + |
| −3≥4( |
| + |
| + |
| ) |
| a | | b | | c | | 1−a | | 1−b | | 1−c | |
i dalej nie umiem

Jak możesz to napisz proszę końcówkę rozwiązania (bo większość już napisałeś

). Widzę, że to
zadanie to chyba jeszcze nie moja liga
28 lip 21:23
bezendu:
No to i ja mam zagadkę

Jak należy ogrodzić obszar na płaszczyźnie XY przyjmując że:
− wartość jednostki kwadratowej wynosi 1 dla y<20 oraz 2 dla y>20
− początek i koniec "ogrodzenia" powinien się znajdować w punkcie (0,0)
− długość obwodu nie może przekroczyć 100 jednostek
− wartość obszaru powinna być jak największa
28 lip 22:09
ZKS:
Okej doszedłeś do postaci
| b + c | | a + c | | a + b | | a | | b | | c | |
| + |
| + |
| ≥ 4( |
| + |
| + |
| ). |
| a | | b | | c | | b + c | | a + c | | a + b | |
Teraz kontynuując tą nierówność doprowadzamy do postaci
| b | | c | | a | | c | | a | | b | |
| + |
| + |
| + |
| + |
| + |
| ≥ |
| a | | a | | b | | b | | c | | c | |
| 4a | | 4b | | 4c | |
| + |
| + |
| |
| b + c | | a + c | | a + b | |
dalej rozbijamy na trzy nierówności
Dalej chyba już łatwo udowodnić te trzy nierówności.
28 lip 23:33
Przemysław: Faktycznie

a(b+c)
2≥4abc
b
2+2bc+c
2≥4bc
(b−c)
2≥0
itd.
Dziękuję

A jeszcze, jak to przejście:
| | x | | y | | z | |
xy + yz + xz + 2xyz = 1⇔ |
| + |
| + |
| =1 |
| | x+1 | | y+1 | | z+1 | |
tzn. niby jak już to mam to chyba dam radę uzasadnić, ale jak dojść z pierwszego do drugiego?
28 lip 23:48
ZKS:
Spróbuj zrobić od drugiego do pierwszego to wszystko zobaczysz co i jak, nie powinno być
z tym za dużych problemów.
29 lip 00:14
29 lip 19:45
29 lip 20:38
Mariusz:
ZKS napisałem że nie jest prawdziwa bo patrzyłem tylko na twój wpis z 28 lipca 19:42
| | x | | y | | z | |
Przy założeniu że |
| + |
| + |
| =1 |
| | x+1 | | y+1 | | z+1 | |
równość zachodzi ale równość występująca w założeniu nie jest spełniona dla każdej trójki
(x,y,z)
| x+1−1 | | y+1−1 | | z+1−1 | |
| + |
| + |
| =1 |
| x+1 | | y+1 | | z+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
1− |
| +1− |
| +1− |
| =1 |
| | x+1 | | y+1 | | z+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
− |
| − |
| − |
| =1−3 |
| | x+1 | | y+1 | | z+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
−( |
| + |
| + |
| )=−2 |
| | x+1 | | y+1 | | z+1 | |
30 lip 02:25