Planimetria - zmora maturzystów
Chłopak w rajstopach: W prostokącie ABCD punkt E jest środkiem boku AB. Przekątna AC i odcinek DE przecinają się w
| 5 | |
punkcie S. Wykaż że Pole czworokąta EBCS stanowi |
| pola prostokąta ABCD |
| 12 | |
27 lip 00:28
Kacper:
27 lip 07:07
irena_1:

P
ABCD=P
P
CDS=a
P
AES=b
P
ADS=c
P
EBCS=x
| 1 | | 1 | | 1 | | 4+1+2 | | 7 | |
a+b+c=( |
| + |
| + |
| )P= |
| P= |
| P |
| 3 | | 12 | | 6 | | 12 | | 12 | |
| 7 | | 5 | |
x=P−(a+b+c)=P− |
| P= |
| P |
| 12 | | 12 | |
27 lip 08:13
Eta:

W trapezie AECD :
P(AES=P
1 to P(DSC)=4*P
1 i P(ASD)=P(ECS)=2*P
1
oraz P(EBC)=P(AED)=2P
1+P
1= 3P
1
P(prostokąta) = 12P
1 i P(
EBCS)= 5P
1
| P(EBCS) | | 5P1 | | 5 | |
to |
| = |
| = |
| |
| P(ABCD) | | 12P1 | | 12 | |
c.n.w
27 lip 12:08
Eta:

Podaję jeszcze inny sposób rozwiązania:
P(ABCD)=ab
| ab | | 1 | | a | | b | | ab | | ab | | 5 | |
P(EBCS)=P(ABC)−P(AES)= |
| − |
| * |
| * |
| = |
| − |
| = |
| ab |
| 2 | | 2 | | 2 | | 3 | | 2 | | 12 | | 12 | |
c.n.w
27 lip 20:02
Chłopak w rajstopach: Heeej

Thx
PS. Czas zdjąć rajstopy
27 lip 20:30
Eta:
Najwyższa pora
27 lip 20:32
Chłopak w rajstopach: Noszę do tego kozaczki z anitaberg.pl (nie wchodź jak nie masz 18+) albo szpilki.
Eto, jesteś geniuszem, aczkolwiek bardziej przemówiło do mnie Twoje pierwsze rozwiązanie. W
drugim brakuje uzasadnienia dlaczego jest ciągle "x".
27 lip 22:20
Eta:

Trójkąty AES i DSC są podobne z cechy (kkk) w skali k=2
to |SC|=2|AS| to |AC|= 3|AS|= 3x , |AS|=x
analogicznie z drugiej strony : ⇒|MC|=|AS|=|MS|=x
wniosek:
Odcinki DE i BF dzielą przekątną AC na trzy równe części
stąd oznaczyłam je : x , x , x
27 lip 22:49
Chłopak w rajstopach: Teraz uznaję twoje rozumowanie
27 lip 23:23
Eta:
To nie "rozumowanie" , to
oczywista−oczywistość"
27 lip 23:28