Hatice
Hyrem : Cześć, jak oznaczamy w końcu liczy parzyste 2n, a kolejną 2n + 2

?
Czy 4n, 4n+2 ?
W jednym zadaniu miałam zastosować tą drugą opcje...
w tym : Funkcja f każdej liczbie całkowitej przyporządkowuje resztę z dzielenia przez 8 jej
kwadratu
a) Ile miejsc zerowych należących do przedziału <0;80> ma funkcja f ?
23 lip 11:50
J:
dla liczby parzystej: 2n, kolejną liczbą parzystą jest: 2n + 2
23 lip 12:20
Mila:
Napisz całe zadanie.
23 lip 19:16
Mila:
Tam mam błąd. Zaraz poprawię.
23 lip 22:08
Mila:
Liczba całkowita po podzieleniu przez 8 może dać reszty ze zbioru: {0,1,2,3,4,5,6,7}
a) niech m będzie liczbą nieparzystą , czyli postaci: m=2n+1, n∊C
m2=(2n+1)2=4n2+4n+1=4*n*(n+1)+1=8k+1 jako, że iloczyn k*(k+1) jest liczbą parzystą⇔
kwadrat liczby nieparzystej przy dzieleniu przez 8 daje resztę 1.
==============================================
b) niech m będzie liczbą parzystą, czyli postaci : m=2n
m2=(2n)2=4n2 tu rozważymy dwie możliwości:
♦ n− parzyste, n=2k
⇔m=2*2k=4k, k∊C m2=(4k)2=8*2k2⇔otrzymujemy resztę 0.
♦ n− nieparzyste
m=2*(2k+1)
m2= 4*(2k+1)2=4*[4k2+4k+1]=16k2+16k+4=8*p+4, p∊C⇔otrzymujemy resztę 4
kwadrat liczby parzystej przy dzieleniu przez 8 daje resztę 0 lub 4.
Zwf={0,1,4}.
Ile miejsc zerowych należących do przedziału <0,80> ma funkcja f ?
Tyle , ile jest liczb podzielnych przez 4. Oblicz.
23 lip 22:19
Hyrem: Oczywiście że nie. Po prostu wcześniej nie miałam czasu. Dziękuję !
23 lip 22:21
Mila:
Na medycynę dostał się jeden z naszych forumowiczów, tegorocznych maturzystów ,
może ktoś poda linka do jego wpisów, ja nie mogę znaleźć.
Wpisz "medycyna" w wyszukiwarkę na tym forum, tam będą opinie.
Musisz zdobyć dużo punktów, aby dostać się na medycynę.
23 lip 22:28
23 lip 22:30
23 lip 22:32
Mila:
Witaj
Krzysiu, dokładnie trafiłeś. Pozdrawiam.
23 lip 22:40
5-latek: Milu 
dzisiaj już było znośniej. Można było pracować chociaż

Ale za to jutro znowu 30 stopni zapowiadają u nas
23 lip 22:43
5-latek: Dobranoc
23 lip 22:45
Mila:
Dobranoc. Tropik. Trudno cokolwiek robić.
Współczuję Ci, że musisz pracować. Życzę chłodu.
23 lip 23:07