Proszę o wytłumaczenie mi tych zadań jak to zrobić :).?
BBer: 1.Ile jest liczb nieparzystych z przedziału [100,999] , które mają co najmniej dwie takie same
cyfry.
2.Ile jest licz nieparzystych z przedziału [ 100,9999] , które mają co najmniej dwie takie same
cyfry.
3.pokazać , że wśród 7 liczb całkowitych istnieją co najmniej dwie , których różnica jest
podzielna przez 6
4. znaleźć wszystkie liczby naturalne x mniejsze od 9 , takie , że 4x=5 mod 8
Proszę o pomoc w rozumieniu tych zadań
30 cze 14:47
Ada: a)
Masz do wyboru zbiór 10−elementowy (wszystkie cyfry z zerem) i do "obsadzenia" 3 miejsca.
Żeby liczba była nieparzysta, ostatnią cyfrą musi być liczba nieparzysta:
masz 1,3,5,7,9 do wyboru czyli 5 możliwości
Teraz zakładam dwie opcje:
−powtarza się ta sama liczba co na końcu:
A) na drugim miejscu (tam jest jena możliwość), więc uwzględniając fakt, że na pierwsze miejsce
nie mogę włożyć zera:
Kombinacji mam: 9*1*5 = 45, np 211
B) powtarza się na pierwszym miejscu liczba z końca (mam więc na drugie 10 opcji, bo zero może
się pojawić)
Kombinacji: 1*10*5 = 50, np 181
−powtarzają się pierwsze liczby:
Na dwa pierwsze miejsca mam 9 liczb do wyboru (nie chcę zera na początek)
Kombinacji: 1*9*5 = 45 (kombinacja 9*1*5 daje to samo)
Razem: 45+45+50=100
30 cze 16:10
30 cze 16:30
BBer: 1) liczb nie parzystych to będzie połowa tak czyli 4500 ?
2) a tutaj 450 ?
30 cze 18:52
Mila:
1) W przedziale [100,999]
450 wszystkich liczb nieparzystych,
8*8*5=320 liczb nieparzystych o różnych cyfrach
450−320=130 ilość liczb nieparzystych, które mają co najmniej 2 cyfry jednakowe
2) rozwiąż w podobny sposób.
30 cze 19:27
30 cze 20:16
BBer: dziękuję bardzo

jak nie będę wiedział czegoś dopytam
30 cze 21:15
Mila:
30 cze 21:26
BBer: A co do zadania 4 już sobie z tym poradziłem
30 cze 21:32
30 cze 21:38
BBer: Mila i to jest takie krótkie to 1 i 2 nie trzeba dłużej się rozpisywać ?
30 cze 21:54
BBer: dlaczego 8*8*5 ( mamy od 1 3 5 7 9 ) więc dlaczego 8 ? na pierwszym miejscu ?
30 cze 21:57
Mila:
Tak, jak napisałam 19:27.
W (2) masz skorzystać z wyniku z przedziału [100,999],
następnie ile jest szukanych liczb w przedziale [1000,9999].
Łącznie mam 2390 liczb, ale licz , bo nie mam do tego odpowiedzi.
30 cze 22:01
Mila:
Na pierwszym miejscu 8 cyfr, bo wyłączasz zero i wybraną cyfrę nieparzystą, która jest cyfrą
jedności.
30 cze 22:03
BBer: aha
30 cze 22:50