Równania różniczkowe
Mariusz:
Podaj typ równania oraz sposób rozwiązania
(c) y'=x
2+2xy+y
2
(d) yy''=2(y')
2
(f) x
2y'+xy+y
2=0
(g) xy'=y(1−ln(x)+ln(y))
(h) (x+y
2)+2(y
2+y+x−1)y'=0
(i) −xy'+y=xy
2 y(1)=1
(j) y''−(1+x)
−2(y')
2=0 y(0)=y'(0)=1
(k) 2xyy'+y
2−x
2=0
(l) y''=(y')
2e
−y
(m) y'=|y−x|
| | x4−3x2y2−y3 | |
(o) y'= |
| |
| | 2x3y+3y2x | |
(p) (x
2+y
2)y'=xy y(e)=e
(q) y''+2y'y=0 y(0)=y'(0)=−1
(r) x
2y''+xy'−y=3x
2 y(1)=y(2)=1
| | 1 | |
(s) y3(y')2y''=− |
| y(0)=y'(0)=1 |
| | 2 | |
(t) xy'=y+
√xy
(u) (xy)y'+yln(y)=2xy
(v) (xsin(y)+e
y)y'=cos(y)
(w) (x+y
2x)y'+x
2y
3=0 y(1)=1
(x) (x−1)(x−2)y'+y=2 y(0)=1
(z) xy'+y=y
2x
4
30 cze 07:35
Kacper:
Całą książkę przepisałeś?
30 cze 08:00
Mariusz: Te są łatwiejsze
Mam też trudniejsze tylko obawiam się że byś sobie z nimi nie poradził
30 cze 08:03
Kacper:
W takim razie tych zapewne też nie umiem

Poza tym powodzenia żebyś znalazł kogoś kto będzie siedział cały dzień i robił to
30 cze 08:09
J:
@Kacper ... .te zadania nie są tutaj po to , aby je ktoś rozwiązał ...
30 cze 08:14
Mariusz: Stwierdzenie typu aż tak dużo czasu nie zajmuje .
Napisanie sposobu rozwiązywania też jakoś dużo czasu nie zajmuje
Poza tym jak nie chce ci się rozwiązywać wszystkich to możesz wybrać
jedno czy dwa równania a pozostali by dokończyli
Ostatnio J: czy ICSP rozwiązywali takie równania to mogą sobie poćwiczyć
Mnie określenie typu nie zajęło dużo czasu
Nie rozwiązywałem bo nie mam papieru pod ręką
Niektóre równania można rozwiązywać więcej niż jednym sposobem i
ciekawy jestem waszych pomysłów
30 cze 08:21
Mariusz:
Jeśli ktoś ma ochotę to może rozwiązać
30 cze 08:31
Mariusz: Tutaj nie powinienem mieć problemów z rozwiązaniem tych równań
Jakiś czas temu też dałem kilka równań
https://matematykaszkolna.pl/forum/296323.html
Tylko z dwoma miałem problemy
Po podstawieniu szeregu dostałem równanie różnicowe które nie wiem jak rozwiązać
J: ciekawe czemu nie chcesz rozwiązać albo przynajmniej podać typ i sposób rozwiązania
Widziałem jak innym rozwiązywałeś równania pierwszego rzędu więc nie powinieneś mieć z
nimi problemu
Temu kolesiowi jakoś rozwiązywałeś
https://matematykaszkolna.pl/forum/296237.html
30 cze 08:45
30 cze 09:05
J:
Cześć
5−latek 
Spływa to po mnie ... nie dyskutuję z ludźmi o tak niskiej kulturze
:
30 cze 09:20
Mariusz: Ano wtedy uparcie twierdził że dobrze rozwiązał równanie skoro mu wskazałem błędy
5−latek jak rozwiązywać równania różnicowe ?
Tutaj jeden przykład może nie wystarczyć bo różne wychodzą
np cn+2=R1(n)cn+1+R2(n)cn
ale pojawiają się także inne
Wzór ogólny ciągu może zawierać funkcje specjalne takie jak Γ
30 cze 09:20
5-latek: Witaj

Dostalem wczoraj ksiazeczke o równaniach różniczkowych (pewnie za 2 lata z niej skorzystam

tam sa takie równania
y=xy'+f(y') równanie różniczkowe Clairauta
Rownanie clairauta jest szczególnym przypadkiem równania
y=xf(y')+g(y') zwanego równaniem Lagrange'a
Jeszcze takie ciekawe równanie różniczkowe pierwszego stopnia niedające się rozwiazac w
ogolnym przypadku
Rownanie to ma postac
y'=f(x)y2+g(x)y+h(x) zwane równaniem Riccatiego
gdzie f(x) g(x) i h(x) sa funkcjami określonymi w pewnym wspólnym przedziale
30 cze 09:32
J:
No chyba nie zaczniesz przygody z równaniami różniczkowymi od takich równań
30 cze 09:34
5-latek: J 
Pewnie ze nie

Najpierw to pochodne i calki (zwłaszcza calki
30 cze 09:37
5-latek: Mariusz podaj które to równanie i jakie ono jest
Może znajde cos na temat jego rozwiązania w ksiazce
30 cze 09:41
J:
Z pochodnymi chyba nie masz problemów
30 cze 09:41
Mariusz: 5−latek ja te równania już rozwiązywałem
Przyjrzyjmy się bliżej równaniu Riccatiego
Gdy całka szczególna jest podana lub łatwo ją zgadnąć to możemy je
sprowadzić do równania Bernoullego lub liniowego
Ciekawszy jest przypadek gdy nie mamy całki szczególnej
30 cze 09:45
5-latek: proste to tak
Bardziej zlozone sa problemy (to jednak dużo lat uplynelo
30 cze 09:47
5-latek: Potem zobaczę czy cos pisza .
na forum jest Vax i Godzio może oni co napiszą
30 cze 09:52
Mariusz: x
2y''+yln
2(x)=0
W obydwu udało mi się uzyskać równanie różnicowe ale nie wiem co dalej
(W tym drugim dodatkowo użyłem zamiany zmiennych t=ln(x) )
30 cze 09:55
30 cze 10:04
52: w przykładzie (h) chyba brakuje y" ...
30 cze 10:33
Mariusz: 1.
| | 1 | |
∑(n+2)(n+1)cn+2yn+1+∑(n+1)cn+1yn−∑(n+1)cn+1yn+1+∑ |
| cnyn+1=0 |
| | 4 | |
∑(n+2)(n+1)c
n+2y
n+1+c
1+∑(n+2)c
n+2y
n+1−
| | 1 | |
∑(n+1)cn+1yn+1+∑ |
| cnyn+1=0 |
| | 4 | |
| | 1 | |
c1+∑[(n+2)2cn+2−(n+1)cn+1+ |
| cn]yn+1 |
| | 4 | |
| | 1 | |
(n+2)2cn+2−(n+1)cn+1+ |
| cn=0 |
| | 4 | |
| | 1 | |
(n+2)2cn+2=(n+1)cn+1− |
| cn |
| | 4 | |
c
0∊R
c
1=0
2.
x
2y''+yln
2(x)=0
t=ln(x)
x=e
t
| dy | | dy | dt | | dy | |
| = |
|
| = |
| e−t |
| dx | | dt | dx | | dt | |
| d2y | | d | | dy | | dt | |
| = |
| ( |
| e−t) |
| |
| dx2 | | dt | | dt | | dx | |
| d2y | | d | | dy | |
| = |
| ( |
| e−t)e−t |
| dx2 | | dt | | dt | |
| d2y | | d2y | | dy | |
| =( |
| e−t− |
| e−t)e−t |
| dx2 | | dt2 | | dt | |
| d2y | | d2y | | dy | |
| =e−2t( |
| − |
| ) |
| dx2 | | dt2 | | dt | |
∑(n+2)(n+1)c
n+2t
n+∑c
nt
n+2=0
2c
2+6c
3t+∑(n+4)(n+3)c
n+4t
n+2+∑c
nt
n+2=0
2c
2+6c
3t+∑[(n+4)(n+3)c
n+4+c
n]t
n+2=0
(n+4)(n+3)c
n+4+c
n=0
c
0∊R
c
1∊R
c
2=0
c
3=0
30 cze 10:36
Mariusz: To były dość łatwe równania pierwsze równania pierwszego rzędu
Tak na rozgrzewkę
30 cze 10:38
Mariusz: @52 wcześniej dałem 16 równań drugiego rzędu i ostały się tylko dwa
30 cze 10:41
Mariusz: Jeżeli chodzi o (h) to istnieje czynnik całkujący o rozdzielonych zmiennych
Chyba że masz lepszy pomysł
30 cze 10:45
52: Szczerze to nie myślałem na sposobem rozwiązania tych zadań... Może jak będę się nudził to coś
porobię, ale chyba zajmę się materiałem ze szkoły średniej.
30 cze 12:18
ICSP: Dlaczego mamy funkcję y(x) a nie x(t) ?
30 cze 12:19
Mariusz: Mógłbym podać typy ale popsułbym zabawę tym którzy ćwiczą
Równania od Niedoby
1. (2xy
2−y)dx+xdy=0
2. xy'+y=xy
2ln(x)=0
3. x
2(y+1)dx+(x
3−1)(y−1)dy=0
4. (1+y
2)(e
2xdx−e
ydy)−(1+y)dy=0
6. ye
y=(y
3+2xe
y)y'
7. y'+ycos(x)=sin(x)cos(x)
8. (x
2y−x
2+y−1)dx+(xy+2x−3y−6)dy=0
10. xy
3dx=(x
2y+2)dy
| | x | | y | |
11. 2dx+√ |
| dy−√ |
| dx=0 |
| | y | | x | |
12. e
ydx+(xe
y−2y)dy=0
13. y=2xy'+
√1+(y')2
14. y'(x+sin(y))=1
| | y | |
15. y'= |
| (1+ln(y)−ln(x)) |
| | x | |
16. (2e
x+y
4)dy−ye
xdx=0
17. x
2(y')
2+3xyy'+2y
2=0
18. xy(xy
2+1)dy−dx=0
19. xy(y')
2−(x
2+y
2)y'+xy=0
20. (3x
2+2xy−y
2)dx+(x
2−2xy−3y
2)dy=0
ICSP w kilku przykładach możesz mieć funkcję x(y)
i nawet tak będzie wygodniej
30 cze 22:32
lolo:
sam piszesz − sam sobie odpowiadasz − radziłbym się zastanowić nad zdrowiem...
1 lip 07:19
Mariusz: Za to ty spamerze jesteś zdrowy gdzie sobie odpowiedziałem ?
1 lip 08:45