Równania różniczkowe
Mariusz: Rozwiązać równanie różniczkowe
1. xy''−y'−4x
3y=0
2. (1+x
2)y''+xy'+y=0
3. x
2(1−x
2)y''+2*(x−x
3)y'−2y=0
4. y''−y'+e
4xy=0
5. 2xy''+y'+xy=0
6. x
2y''−2xy'+(x
2+2)y=0
7. x
2y''−4xy'+(6−x
2)y=0
8. (1+x
2)y''+4xy'+2y=0
9. x
2y''+2x
2y'+(x
2−2)y=0
10. xy''+y'+xy=0
11. x
2y'' +yln
2(x)=0
12. (2t+1)x''+4tx'−4x=0
| | 1 | |
13. yw''+(1−y)w'+ |
| yw=0 |
| | 4 | |
14. 2y''+xy'−2y=0
15. (1−x
2)y''−xy'+9y=0
| | 1 | | 1 | |
16. y'' +(− |
| x2−x+ |
| )y=0 |
| | 4 | | 2 | |
Oto do czego udało mi się samemu dojść
1. y
1=cosh(x
2)
2. y
1=cos(ln(x+
√1+x2))
| | 3 | x2−1 | | 1+x | | 3 | |
3. y1= |
|
| ln| |
| |+ |
| |
| | 4 | x2 | | 1−x | | 2x | |
4. Narzuca się podstawienie t=e
x dalej nie liczyłem
5. Równanie Bessela
6. y
1=xcos(x)
7. y
1=x
2cosh(x)
9. y
1=x
2e
−x
10. Równanie Bessela
11. Narzuca się podstawienie t=ln(x) dalej nie liczyłem
12. y
1=t
14. y
1=a
2x
2+a
1x+a
0
15. y
1=a
3x
3+a
2x
2+a
1x+a
0
16. y
1=(a
1x+a
0)e
b1x2+b0x
24 cze 02:49
jakubs: Mariusz soory, że wbijam w temat, ogarniasz uwikłaną, pomożesz w jednym zadanku ?
24 cze 03:12
jakubs: Już wiem, co źle robiłem..

Swoją drogą, ciekawe zadanka. Studiujesz matematykę ?
24 cze 03:21
Mariusz: Nie zakończyłem naukę matematyki na szkolę średniej
W czasie gdy kończyłem szkołę w średniej było dużo więcej materiału niż teraz
Sam trochę doczytuje
Takie zadanka są w rosyjskich zbiorach
24 cze 03:51
Mariusz: Szkoda że się trochę wcześniej nie urodziłem wtedy znałbym rosyjski
a matka po pierwsze nie chciała uczyć a po wtóre jest kiepską nauczycielką
Nie we wszystkich zadaniach chodziło o rozwiązanie np
w jednym chodziło o wyrugowanie terminu z pierwszą pochodną
a w innym zadaniu chodziło o zbadanie asymptotycznego zachowania rozwiązań przy
x→∞
24 cze 04:11
Mariusz: Mając całkę szczególną łatwo rozwiązać np obniżając rząd równania podstawieniem
y=y
1∫u
Całki szczególne równań
1−3 oraz 6−9 dostałem podstawiając szereg potęgowy
W 5 szereg potęgowy pomógł mi stwierdzić że jest to równanie Bessela
(można je do równania Bessela sprowadzić)
W 10 wystarczy zauważyć że jeśli pomnożymy równanie przez x to dostaniemy równanie Bessela
W 12. całka szczególna jest dość oczywista
W 14. oraz 16. na postać całki szczególnej wpadłem sam
w 14. od razu a w 16. znalazłem ją metodą prób i błędów
W 15. postać całki szczególnej była już dana
4.
y''−y+e
4xy=0
t=e
x
| d2y | | d | | dy | | dt | |
| = |
| ( |
| t) |
| |
| dx2 | | dt | | dt | | dx | |
| d2y | | d2y | | dy | |
| =( |
| t+ |
| )t |
| dx2 | | dt2 | | dt | |
| d2y | | d2y | | dy | |
| = |
| t2+ |
| t |
| dx2 | | dt2 | | dt | |
| d2y | | dy | | dy | |
| t2+ |
| t− |
| t+t4y=0 |
| dt2 | | dt | | dt | |
Teraz wystarczy podstawić szereg potęgowy
11.
x
2y''+yln
2(x)=0
t=lnx
x=e
t
| d2y | | d | | dy | | dt | |
| = |
| ( |
| e−t) |
| |
| dx2 | | dt | | dt | | dx | |
| d2y | | d | | dy | |
| = |
| ( |
| e−t)e−t |
| dx2 | | dt | | dt | |
| d2y | | d2y | | dy | |
| =( |
| e−t− |
| e−t)e−t |
| dx2 | | dt2 | | dt | |
| d2y | | d2y | | dy | |
| =e−2t( |
| − |
| ) |
| dx2 | | dt2 | | dt | |
Tutaj też wystarczy podstawić szereg
Co z równaniem 13. ?
Po podstawieniu szeregu otrzymałem
| | 1 | |
∑(n+2)(n+1)cn+2yn+1+∑(n+1)cn+1yn−∑(n+1)cn+1yn+1+∑ |
| cnyn+1 |
| | 4 | |
| | 1 | |
∑(n+2)(n+1)cn+2yn+1+c1+∑(n+2)cn+2yn+1−∑(n+1)cn+1yn+1+∑ |
| cnyn+1 |
| | 4 | |
| | 1 | |
c1+∑[(n+2)2cn+2−(n+1)cn+1+ |
| cn]yn+1 |
| | 4 | |
c
0∊R
c
1=0
Jak teraz otrzymać wzór ogólny tego ciągu
Może być to iloraz iloczynów funkcji wykładniczej wielomianów oraz funkcji Γ
25 cze 23:02
Mariusz: Tutaj też może jednak być problem
∑(n+2)(n+1)c
n+2t
n−∑(n+1)c
n+1t
n+∑c
nt
n+2=0
2c
2+6c
3t+∑(n+4)(n+3)c
n+4t
n+2−c
1−2c
2t−∑(n+3)c
n+3t
n+2+∑c
nt
n+2=0
(2c
2−c
1)+(6c
3−2c
2)t+∑(n+4)(n+3)c
n+4t
n+2−∑(n+3)c
n+3t
n+2+∑c
nt
n+2=0
(2c
2−c
1)+(6c
3−2c
2)t+∑[(n+4)(n+3)c
n+4−(n+3)c
n+3+c
n]t
n+2
c
0∊R
c
1∊R
| | (n+3)cn+3−cn | |
cn+4= |
| |
| | (n+4)(n+3) | |
26 cze 00:52
lucek: dy/dx =1/x2siny
5 lip 19:50
lucek: rozwiąż równanie
dy/dx=1/x2siny
5 lip 19:54
jc: Nie rozumiem, po co rozwiązywać abstrakcyjne równania różniczkowe.
Równanie powinno opisywać jakieś zjawisko, linię lub powierzchnię spełniającą określone
warunki, ... Cóż, jestem fizykiem

Niestety, tylko w nielicznych rzeczywistych problemach daje się rozwiązanie wyrazić
funkcją elementarną. Może 5−7 przykładów, drugie tyle, jak dopuścimy funkcje
eliptyczne, Bessela, ...
5 lip 20:57
jc: @Lucek, to równanie o zmiennych rozdzielonych
log tg(y/2) = − 1/x + stała
y = 2 arctg C e
−1/x
5 lip 22:59