różniczkowe, jaki sposób?
Szymon: Jakim sposobem rozwiązać te równania :
Pomożecie?
1) ydx + (x
2 − 4x)dy = 0. zmienne rozdzielone
2)xy
, + y = y
2
3)xy
, = 3y + 2x
4) y
2 + x
2y
, = xyy
,
7)y
, + 2y = x
2 − x − 1.
8)xy
,, − y
, = 0.
9) y
2y
,, = y
,
10)y
,, = 3y
2
a) y
,, − y
, − 2y = 0
b) y
,, + 4y
, + 4y = 0
c) y
,, + 2y
, + 5y = 0
d) y
(5)+ 18y
(3)−81y
, = 0
e) y
,,,+ y
, = 0
11)
a) y
,, − 2y
, + y = xe−x
b) y
,, − y = ex + sin x
c) y
,,+ 4y = cos2 x
d) y
,,− 2y0 + y = ex ln x
12)
a) y
,, − y
, − 6y = 2,
b) y
,, − 5y
, + 6y = 2e
x,
c) y
,,+ 9y = 15 sin x,
d) y
,, + 2y
, + y = x
2,
e) y
(4) − y
,,= 4x,
22 cze 13:45
Szymon: 2) i 3) podzielić przez x i skorzystać z podstawienia u=\frac{y}{x}
22 cze 13:47
J:
| | dy | | dx | |
1) |
| = − |
| ..... i całkujesz obustronnie |
| | y | | x2 − 4x | |
22 cze 13:51
J:
| | 1 | | 1 | |
2) y' + |
| *y = |
| *y2 .... równanie Bernoulliego , podstawienie: u = y−1 |
| | x | | x | |
22 cze 13:55
J:
| | y | | y | |
3) y' = 3 |
| + 2 ... równanie jednorodne , podstawienie: u = |
| |
| | x | | x | |
22 cze 13:57
J:
| | y | |
4) podzielić obustronnie przez x2 .. .równanie jednorodne, podstawienie: u = |
| |
| | x | |
22 cze 13:59
J:
4a) równane liniowe niejednorodne ( np.uzmiennianie stałej )
22 cze 14:01
J:
5,6,7 ... jak wyżej ( liniowe niejednorodne)
22 cze 14:01
Szymon: odnośnie 1.
| | dy | | 1 | | 1 | |
∫ |
| = |
| ln|x|− |
| ln|x−4| |
| | y | | 4 | | 4 | |
ln|y|=ln|
4√x|−ln|
4√x−4|
odnośnie 2.
Próbwałem tak
| | 1 | | 1 | | 1 | |
y,+ |
| y= |
| y2 | *(− |
| ) |
| | x | | x | | y2 | |
z=y
1−m gdzie m=2
z=y
−1
Ale to nie wychodzi bo wyrażenia z x przeszkadzają ....
22 cze 14:13
Szymon: odnośnie 3.
xy
,=3y+2x
y=xu
y
,=y+xu
,
u+xu
,=3u+2
ln|2u+2|=ln|x|
x=2u+2+C
22 cze 14:19
Szymon: odnośnie 4 .
Wziąłem tak jak napisałeś ,wyszedłem na coś takiego:
y
,=u+xu
,
u
2+u+xu
,=u
2+xuu
,
Co prawda u
2 się skrócą ale i tak coś jest źle moim zdaniem ,nie wiem jak sie za to zabrać....
22 cze 14:26
J:
| | 1 | | 1 | |
2) u = y−1 u' = − |
| *y' ⇔ |
| *y' = − u' |
| | y2 | | y2 | |
dzielimy obustronnie przez y
2
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
⇔ |
| *y' + |
| * |
| = |
| ⇔ − u' + |
| *u = |
| ⇔ |
| | y2 | | x | | y | | x | | x | | x | |
| | 1 | | 1 | |
u' − |
| *u = − |
| ... liniowe niejednorodne |
| | x | | x | |
22 cze 14:35
Szymon: 1) jest okej ?
| | 1 | |
2) tak z moim zetem miałem podobnie tylko zaniechałem bo te |
| mi przeszkadzało .... |
| | x | |
22 cze 14:38
J:
w drugim możesz rozdzielić zmienne ...
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
u' − |
| *u + |
| = 0 ⇔ u' − |
| (1−u) = 0 ⇔ u' = |
| (1−u) |
| | x | | x | | x | | x | |
22 cze 14:42
Mariusz: 1 zmienne rozdzielone
2 zmienne rozdzielone
3 jednorodne
4 jednorodne
a) liniowe I rzędu
5 liniowe I rzędu
6 liniowe I rzędu
7 liniowe I rzędu
8 II rzędu sprowadzalne do I rzędu
9 II rzędu sprowadzalne do I rzędu
10 II rzędu sprowadzalne do I rzędu
a) liniowe II rzędu
b) liniowe II rzędu
c) liniowe II rzędu
d) liniowe V rzędu
e) liniowe III rzędu
Podstawiasz y=eλt
11
ys=Axe−2x
ys=Axex+Bcos(x)+Csin(x)
ys=x(Acos(2x)+Bsin(2x))
d) uzmiennienie stałych
12
ys=A
ys=Aex
ys=Acos(x)+Bsin(x)
ys=Ax2+Bx+C
ys=x2(Ax+B)
22 cze 14:50
Szymon: w 2 ) wyszedłem na coś takiego (moje oznaczenia ):
22 cze 14:50
Szymon: Odnośnie 4a)
y
,+ytgx=0
ln|y|=ln|cosx|+ln|c|
y=C cosx
Uzmienniam stałą
y
,=C
,(x)cosx−C(x)sinx
Podstawiam :
| | sinx | | 1 | |
C,(x)cosx−C(x)sinx+C(x)cosx * |
| = |
| |
| | cosx | | cosx | |
Podstawienie uniwersalne?
22 cze 14:57
22 cze 15:02
Mariusz: Lepiej przez części z wykorzystaniem jedynki trygonometrycznej
| | dx | | cos2(x)+sin2(x) | | sin(x) | |
∫ |
| =∫ |
| dx=∫dx+∫sin(x) |
| dx |
| | cos2(x) | | cos2(x) | | cos2(x) | |
| | sin(x) | | cos(x) | |
∫dx+ |
| −∫ |
| dx |
| | cos(x) | | cos(x) | |
22 cze 15:17
J:
przecież to jest całka elementarna ... przez jakie części ... po co ?
22 cze 15:18
Szymon: Faktycznie J ,dzięki za dotychczasową pomoc,Tobie też Mariusz

PS.Za dużo na dzisiaj tego i już nie myśle...
22 cze 15:21
Szymon: 1) 2) 3) i 4a) już jest okej ?
22 cze 15:22
Mariusz: 8 xy''−y'=0
u=y'
u'=y''
xu'−u=0
xu'=u
ln|u|=ln|x|+C
u(x)=C
1x
y'=C
1x
9 y
2y''=y'
y'=u(y)
y''=u'(y)y'
y''=u'u
y
2u'u=u
y
2u'=1
| 1 | | 1 | C1 | |
| (1+ |
|
| )dy=dx |
| C1 | | C1 | C1y−1 | |
| 1 | | 1 | |
| y+ |
| ln|C1y−1|=x+C2 |
| C1 | | C12 | |
10)
y''=3y
2
y'=u(y)
y''=u'(y)y'
y''=u'u
u'u=3y
2
2uu'=6y
2
u
2=2y
3+C
1
u=±
√2y3+C1
y'=
√2y3+C1
Tak jak myślałem masz całkę eliptyczną
Możesz próbować rozwinąć w szereg z dwumianu Newtona
albo całkować tak jak u Fichtenholza
22 cze 15:39
Szymon: Jeszcze pytanie mam , wyznacznik Wrońskiego moge stosować do każdego równania drugiego rzędu
niejednorodnego?
To działa tak samo jakbym stworzył układ równań z I i II pochodną?
22 cze 15:42
Mariusz: J: Ta widać że całkujesz po amerykańskiemu
Po to aby nie pamiętać tylu pochodnych
22 cze 15:42
J:
Mariusz ...pewnie całkę: ∫x
3dx też byś całkował przez podstawienie: x
2 = t
22 cze 15:45
Mariusz: każdego liniowego
Musisz rozwiązać układ równań
Jeśli robisz to Cramerem to wyznacznik Wrońskiego jest niezbędny
Jeśli rozwiązujesz inaczej to wyznacznik Wrońskiego jest przydatny
do sprawdzania liniowej niezależności całek szczególnych
równania jednorodnego
22 cze 15:47
Szymon: Mariusz nie rozumiem do czego pijesz ....
lub jak mniemasz ..
t=x
2
dt=2xdx|:2
xdx=0,5dt
| | 1 | | 1 | | t2 | | x4 | |
∫x3dx=∫x*x2 dx= ∫t*0,5 dt=0,5∫t dt= |
| * |
| t2+C= |
| +C= |
| +C |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
Wyszło? Wyszło

]
22 cze 15:51
J:
To ja napisałem do Mariusza .... nie ma powodu, aby całki elementarne liczyć jakimiś metodami

( choć jak widać można )
22 cze 15:53
Szymon: Znaczy się J. Zacytowałeś Mariusza.Już ogarniam
22 cze 15:54
Szymon: To poprostu przez roztargnienie, doszukuje sie pułapek i trudnych przykładów

Jutro bedzie
już lepiej ,jak odpoczne, dzięki za pomoc!
Swoją drogą, J wykonujesz tutaj super pracę,jeszcze raz dzięki

!
Mariusz też mi pomogłeś
22 cze 15:56
J:
| | 1 | |
Ot , co ... ∫ |
| dx ... to całka pamięciowa  |
| | cos2x | |
22 cze 15:56
Mariusz: Szymon tam gdzie możesz przewidywać podałem całki szczególne jakie należy przewidywać
Ale uzmiennianie stałych działa na wszystkie równania liniowe niejednorodne
Równania o stałych współczynnikach są dość łatwe
Jeśli mamy zmienne współczynniki to możesz próbować znaleźć całkę szczególną
i obniżyć rząd równania
Niektóre równania np Eulera możesz sprowadzić do równania o stałych współczynnikach
(dla Eulera jest to podstawienie t=ex)
Możesz całkować szeregiem ale wtedy możesz mieć problem z równaniem różnicowym
22 cze 16:01
Szymon: Niestety do matematycznych takich "pojęć" nie mam pamięci
22 cze 16:01
Szymon: Dziękuje za radę ,troche zaniedbałem równiania różniczkowe i może sie to na mnie zemścić ...
najgorzej początek ,później jakoś "leci" ...
22 cze 16:03
Mariusz: Tylko po co obciążać pamięć ale ostatnio jest moda na całkowanie po amerykańskiemu
gdzie na siłę omijają całkowanie przez części
22 cze 16:04
Mariusz:
Mam dla ciebie kilka równań
xy''−y'−4x
3y=0
(1+x
2)y''+xy'+y=0
x
2(1−x
2)y''+2(x−x
3)y'−2y=0
y''−y'+e
4xy=0
2xy''+y'+xy=0
x
2y''−2xy'+(x
2+2)y=0
x
2y''−4xy'+(6−x
2)y=0
(1+x
2)y''+4xy'+2y=0
x
2y''+2x
2y'+(x
2−2)y=0
xy''+y'+xy=0
x
2y''+yln
2(x)=0
(2t+1)x''+4tx'−4x=0
2y''+xy'−2y=0
(1−x
2)y''−xy'+9y=0
22 cze 18:47