aa
Hugo: Qulka pomożesz

?
21 cze 23:27
Qulka: tradycyjnie na ostatni dzwonek
21 cze 23:29
kyrtap: najlepsza motywacja jest wtedy
21 cze 23:31
Hugo: więc
21 cze 23:31
kyrtap: no pomoże pomoże
21 cze 23:32
Hugo: https://matematykaszkolna.pl/forum/283447.html
tu mi kiedyś takie rysowalaś ale to nie dokońca dobrze
odp:
http://scr.hu/2pdc/c4o28
tak jest w zad 2; pierwiastek z
√2 bo jak strzelam nie tylko zależność między centrum a tymi
na okół ale tez ak sie odpychają wzajemnie to środkowa musi to równowazyć
Proszę naucz mnie tego nie rozumiem wgl

jak to licyc
21 cze 23:33
Qulka: nie wiem które jest 2 bo się nie chce otworzyć treść
21 cze 23:35
21 cze 23:37
21 cze 23:37
Qulka: tak ..jeszcze do tego odpychanie tych po boku
21 cze 23:37
Hugo: prosze wytłumacz mi krok po kroku jak to sie liczy
21 cze 23:41
Qulka:

zielona to wypadkowa tych dwóch niebieskich bocznych
przyciąganie = odpychanie
| kQq | | kQQ | |
| = (1+2√2) |
| |
| a2/2 | | 2a2 | |
21 cze 23:44
Qulka: | | kQQ | |
bo zielona to przekątna kwadratu o boku |
| |
| | a2 | |
21 cze 23:45
21 cze 23:47
Hugo: 3 jest podobne a 4 jak

?
21 cze 23:48
Qulka: bo w 3 wstawili to wyliczone q z drugiego dlatego inaczej wygląda niż u mnie
21 cze 23:50
Qulka: 4 tak jak napisałam
21 cze 23:51
Qulka: a tak w ogóle to tak samo jak te dwa wcześniej
21 cze 23:51
Hugo: ;−; eh ...

rano bedziesz? nie mam juz na nic sił
21 cze 23:57
Qulka: postaram sie
21 cze 23:59
Hugo: Hugo siedzial do rana i cos umie ale prosiłby o jeszcze o obwody i ew szybko cos z siatki
dyfrakcyjnej
22 cze 10:01
22 cze 10:03
Hugo: Proszę wyznaczyć natężenia prądu płynącego przez oporniki R3 i R4 w obwodzie przedstawionym na
rysunku. Wartości oporów R1 – R5 oraz siły elektromotoryczne E1 i E5 są dane. Zadanie proszę
rozwiązać korzystając z praw Kirchhoffa.
22 cze 10:03
Hugo:

zakladamy ze E
1>E
5
czy ten zielony tez?
22 cze 10:06
22 cze 10:07
22 cze 10:12
kyrtap: Hugo wiesz na czym polegają 1 i 2 prawo Kirchoffa?
22 cze 11:29
kyrtap: I wiesz co to węzły i oczka?
22 cze 11:30
Qulka: ech chyba za późno zauważyłam
22 cze 11:37
Hugo: Już Po.
22 cze 12:58
Szymon: widzę,że sesja każdego daje sie we znaki ....
22 cze 13:18
Hugo: 1. Znaleźć energie i potencjał w kuli o ładunku Q i potencjał
r<r
1
całka E dS = q/E
o
cos 0 = 1, całka EdS = E∫dS = ES (powierzchnia kuli 4pir
2) = E *4pir
2
ale to jest ta najmniejsza więc q =0 −> E = 0 , V = 0
bo są 3 przypadki


r>r
1
wstep to samo (...)
| | q | |
prawa strona |
| −> q = ro * V |
| | Eo | |
V = 4/3 pi r
3 (i tu dalem R duże)
i to tam wyznaczyłem E
i z tym potencjałem podrąbałem dałem że V = ∫E*dS a ma byś dr (..)
r<r
2 i r>r
1
i znowu prawie to samo tylko że V = pi*3/4(r
23−r
13)
i ten potencjał tez tak ino ten wzór krzywy

PANI PRZEDEWSZYSTKIM ZA WZORY I WYPROWADZENIA ZA OBLICZENIA MINIALNIE 0,5pkt
wiem ze z tymi erami napewno podwaliłem
2zad
mamy I
1 i I
2 = 1/3I
1 oraz odleglosc a
nieskonczone przewodniki rónolegle i cos ze jak zwrot ten sam to ze B =0
zapisalem nie wiem na ile istotne
E = d fi / dt
fi = całka BdS
∫B*dl = u
o * I
cos 0 = 1
B*l = u
o * I
B*a

= u
o * I
normalnie jest B = u
o * I/2r

a tu jest a eh zapisalem tez tam obok bo pamietalem
B = u
ou
r *I /2r + u
o I/2r
i tam potem przyrównałem
3) zadanie silnik karnotta
sprawnosc1 = 0,3
sprawnosc2 = 0,4
T
z = 400
i o ile musi sie zmniejszyc zeby do 0,4 cos takiego mysale ze dobrze
| | tg | |
sprawnosc = 1 − |
| ? czy tg/tz ? |
| | tz | |
4 i 5 z bohra napisalem wzory na energie kinetyczną i potencjalną nie przerabialem tego

co powiesz?
22 cze 13:19
mat:
''silnik karnotta''

hugo nową fizykę tworzy no nie mogę

Ja słyszałem o silniku ale
Carnota
22 cze 16:02
5-latek: Ja natomiast slyszalem ale o obiegu Carnota
tak samo jak obieg Joule'a zwany tez Braytona sa to obiegi teoretyczne
22 cze 16:44