aa
Hugo: Pomoże ktoś z fizyki

?
Qulki nie ma jeszcze

tam to forum ficzyne jest nie tak aktywne wiec jak pozwolicie tu
wklepać.
Temperatura czterech moli dwu atomowego gazu doskonałego wzrosła o ΔT =60
o, w warunkach
stałego ciśnienia. Ile ciepła dostarczono do gazu? O ile wzrośnie energia wewnętrzna gazu?
Jaką pracę wykona gaz?
wiec ze kappa = 1,4 : > p = const, i 60
o + T
1 = T
2
ale co teraz

pv = nRT
pv
k = pv
k
8 mar 19:26
qulkq: będę o 22.
TVkappa−1 =T2V2kappa−1
8 mar 19:29
xyz: o matko, mialem ostatnio to na kolokwium, bardzo podobne zadania. dostalem ledwo 3
8 mar 19:30
Hugo: :((
8 mar 19:58
Hugo: (T+60)V10,4 = TV2V0,4
8 mar 19:59
Hugo: odświeżam

za 3 min 22
8 mar 21:57
Hugo: ktos by umial

?
8 mar 22:07
qulka: jeszcze mnie nie ma w domu..jestem gościnnie
8 mar 22:09
qulka: a kto w ogóle mówi o adiabacie..
8 mar 22:10
Hugo:
8 mar 22:29
Hugo: emm

tak mi sie wydawalo, a jest szansa ze bedziesz w domu przed 23

?
8 mar 22:30
Hugo: Hugo powtorzyl calki
8 mar 22:30
Qulka: jestem
8 mar 22:47
Hugo:
8 mar 22:48
Hugo: ok
8 mar 22:48
Qulka: oo to Hugo już umie policzyć ładnie pracę i nie będę musiała używać dużych literek
8 mar 22:48
Hugo: bo jest znowu problem z czasem

za niedlugo bede musial uciekac... czy mogla bys mi poprostu
machnąć pare zadanek

?
8 mar 22:48
Hugo: 
noo te calki te dwie pierwsze mniejwiecej rozumiem
8 mar 22:49
Hugo: jutro o 10;30 mam fizyke... chce robic i uczyc sie systematycznie nie jak w I sem
8 mar 22:49
8 mar 22:54
Qulka:

odpychanie = przyciąganie
q=Q/4
8 mar 23:10
Qulka:

| | kQq | | kQq | |
3. Fq=2• |
| = 4 |
| |
| | a2/2 | | a2 | |
8 mar 23:13
Qulka:

4.
E=0 (siły się znoszą )
8 mar 23:18
Qulka:

4b)
8 mar 23:29
Qulka: 5.
Q=ρ•4πR
3/3
dla r>R
9 mar 00:26
Qulka: i co?
10 mar 15:48
Hugo: Qulka
22 mar 15:24
Hugo: czy Qulka jest

?
22 mar 16:20
Odpowiedzi na debilne pytania: nie ma, ja jestem
22 mar 16:27
Hugo: 
oks
22 mar 16:48
22 mar 16:49
Qulka: jestem
22 mar 23:38