Błędy pomiarowe
Marshall: Błędy pomiarowe
Dzien dobry

Pisze sprawozdanie z doswiadczenia z fiz. dotyczacego opornicy nastawnej i mam
wyliczyc blad oporu. Doswiadczenie polega na przesuwaniu suwaka i zmienianiu tym samym oporow
po obu stronach suwaka. Dlugosc calej opornicy zmiennej to l=29 cm plus minus 0.1 i maksymalny
opor to R
max= 12Ω. Za x przyjalem sobie dlugosc prawej czesci opornika, gdy suwak znajduje
sie o x cm od prawego brzegu, Δx to rowniez 0.1 cm. Nie ma natomiast informacji o bledzie z
jakim podany jest opor maksymalny.
| | l − x | | x | |
Oznaczylem sobie R2 = |
| Rmax = (1 − |
| ) Rmax. Czy ΔR2 mozna wyliczyc |
| | l | | l | |
metoda rozniczki zupelnej, jezeli l i R
max sa stale (chociaz l obarczone jest bledem)? Przy
okazji czy mozliwe jest, ze R
max nie jest obarczone zadnym bledem? (Taka informacje mam od
nauczyciela) Jezeli nie wylicze tego z rozniczki zupelnej, jaka inna metoda najlepiej to
zrobic?
Pozdrawiam i prosze o pomoc
21 mar 12:53
Marshall:
21 mar 13:57
Marshall:
21 mar 15:23
Odpowiedzi na debilne pytania: lepiej napisz na:
korki fizyka@tlen.pl
pomiędzy "korki" a "fizyka" jest podkreślenie = kreseczka na dole
21 mar 16:19
kyrtap: daras?
21 mar 16:34
eliza456: czy ktoś jest wstanie mi pomoc z takim oto zadaniem?

Do każdej z 20 tarcz oddano po 5 niezależnych strzałów i zanotowano liczbę trafień. Wyniki
strzelania zebrane są w tabeli:
Liczba trafień 0 1 2 3 4 5
Liczba tarcz 1 2 3 10 3 1
Na poziomie istotności 0,1 sprawdzić, czy liczba trafień do tarczy ma rozkład dwumianowy.
22 mar 16:54
Odpowiedzi na debilne pytania: pisz na maila
23 mar 08:53
Stefek123: Napisałam na maila
23 mar 10:42
eliza456: Sorki pisałam z konta chłopaka xd
23 mar 10:43
Odpowiedzi na debilne pytania: to niech ci chłopak rozwiąże
23 mar 15:03