aa
Hugo: Qulka

Czy pomogla byś

?
25 kwi 23:34
Qulka: już praktycznie śpię bo jutro o 6 pobudka ..tzn dziś o 6
25 kwi 23:37
Hugo: Proszę wyznaczyć natężenia prądu płynącego przez oporniki R3 i R4 w obwodzie przedstawionym na
rysunku. Wartości oporów R1 – R5 oraz siły elektromotoryczne E1 i E5 są dane. Zadanie proszę
rozwiązać korzystając z praw Kirchhoffa.
Prawa Kirchhoffa:
1. Ilość natężeń wpływających = zero
2. Różnica potencjałów w układzie tzw droga do tego samego miejsca = zero
Jak to zrobic

?
25 kwi 23:37
Hugo: 
jest 23:37 ! czyli jutro?
Chyba że:
1. Mieszkasz w Moskwie GT +2:00
2. Szczególna teoria względności

Poruszasz się dużo szybciej od świata, czas ci leci
szybciej a i w wyniku tego jesteś o godzine do przodu
25 kwi 23:40
Qulka: gram w gr ę która jest na moskiewskim serwerze więc już się zaczęło jutro

a po zmianie
czasu mamy tylko +1h
25 kwi 23:42
Qulka: a rysunek?
25 kwi 23:42
25 kwi 23:44
Qulka:
E1=I1R1+I3R3
E5=I5R5+I4R4
I5+I3=I1+I4
I1=I2+I3
I2+I4=I5
25 kwi 23:50
Hugo: 
Hugo analizuje
25 kwi 23:58
funkcja: tak z ciekawości, to jest materiał z liceum ?
25 kwi 23:59
Hugo: I5+I3=I1+I4 czemu tak

? Skąd to sie bierze
Tak samo czemu te

? Skąd to sie bierze
I1=I2+I3
I2+I4=I5
26 kwi 00:00
Hugo: II semestr fizyki

pierwszy rok studii
26 kwi 00:00
Hugo: Mamy obliczyć
I3 = R3/U3
I4 = R4/U4
E1=I1R1+I3R3
E5=I5R5+I4R4
I1=I2+I3
I2+I4=I5
I3 = (E1 − I1R1 ) / R3 @@@ I1 jest zmienną

I4 = (E5 − I5R5)/R4 @@@ I5 jest zmienną

Podstawić pod te dwa
I1=I2+I3 => I2 = I1 − I3
I2+I4=I5
I1−I3 +I4 = I5
I tak pozostanie jedna zmenna I5 lub I1
26 kwi 00:20
Hugo: Pomoże ktoś :x?
26 kwi 13:32
Jacek: Ile w ogóle w układzie równań na podstawie, którego chcemy rozwiązać zadanie, jest
niewiadomych?
26 kwi 14:23
Jacek: Brakuje chyba dwóch równań, bo tak liczę i wychodzi mi 7 niewiadomych. Może się mylę, ale mamy
nieznane 5 natężeń oraz 2 opory.
Można jeszcze zapisać dwa równania (o ile się nie mylę co do znaków):
E5 = −I3R3 + I2R2 + I5R5
E1 = I1R1 + I2R2 − I4R4
26 kwi 15:00
trambam: chyba .....*studiów
26 kwi 15:40
Hugo: jestem

!
26 kwi 15:51
Jacek: problematyczne może być równianie:
I5+I3=I1+I4
, ale zastanowić się należy nad bilansem natężeń dla węzła na dole rysunku, tam gdzie "schodzi
się" ten trójkąt.
26 kwi 15:51
Hugo: @Jacek a powiedz mi
mamy E = cos + cos + cos... chodzi mi o znaki, kiedy dajemy '+' a kiedy '−'? "bo nie rozumiem i
ucze sie na pamięć
26 kwi 16:16
Hugo: ehm nie wiem

poczekam na Qulke

Ona jest super mądra !
26 kwi 16:25
Jacek: Znaki w równaniach muszą trzymać się założonego przez Ciebie kierunku przepływu prądu. Jeśli w
jednym równaniu zapisane jest, że prąd płynie przez opornik w jedną stronę, co powoduje
określony spadek napięcia, to w innym równaniu bilansującym napięcia, w którym wykorzystujemy
ów rezystor, musimy ten kierunek respektować.
26 kwi 16:47
Hugo:
26 kwi 17:05