Trygonometria, Jutro ostatni termin poprawy.
Szykuje się poprawka: Zad 8. Oblicz wyrażenie: cos225° + cos265° + tg120°
Zad 9. Wiedząc, że sinα − cosα = √35 oblicz wartość wyrażenia sinα * cosα
14 cze 19:01
Eta:
8/ cos
265
o= sin
225
o , i tg120
o= −tg60
o= −
√3
.........= cos
225
o+sin
225
o −tg60
o=....
9/ obustronnie do kwadratu
| | 3 | |
sin2α−2sinα*cosα+cos2α= |
| |
| | 25 | |
| | 3 | |
1−2sinα*cosα= |
| ⇒ sinα*cosα=........... |
| | 25 | |
14 cze 19:08
Szykuje się poprawka: Czy znajdę na tej stronie wzory do przekształcania tych sin na cos etc?
14 cze 19:23
14 cze 19:37
Szykuje się poprawka: Możesz mi napisać które ze wzorów zostały użyte do przekształcenia?
14 cze 19:55
Szykuje się poprawka: = cos225α+sin225α −tg60α= Jak tutaj dalej bo nie mam pojęcia
14 cze 20:52
Eta:
sin2α+cos2α=1 i tg60o= ....
14 cze 20:56
14 cze 20:57
14 cze 20:58
Szykuje się poprawka: 1−√3 taki może zostać wynik?
14 cze 20:59
Eta:
tak
14 cze 21:00
Szykuje się poprawka: Przykład z innej grupy takie same zadanie.
tg135° + sin215° + sin275°=
sin275°=sin(90−75)=cos215°
tg135°=tg(180−135)=−tg45=−1
−1 + sin215° + cos215°= −1 + 1= 0? Tak to powinno być?
14 cze 21:22
Szykuje się poprawka: Odświeżam, sprawdzi ktoś moje wypociny z posta wyżej?
14 cze 21:30
Eta:
14 cze 21:36