F.liniowa z modułem - trudne
Michał: Zbiór R jest zbiorem wartości funkcji różnowartościowej której dziedziną jest zbiór R.
Ile rozwiązań ma równanie | |f(x)| −2 | = 1? Odp. uzasadnij
Wyszło mi 2
Z tyłu nie ma rozwiązań
Pytanie moje, 2 czy 4?

Robię to tak
Dla |f(x)|≥2 czyli f(x)∊(−
∞,−2>∪<2,+
∞) mamy |f(x)|−2=1
Czyli |f(x)|=3 czyli f(x)=−3 lub f(x)=3
Czyli stąd mamy dokładnie 2 iksy
Teraz rozpatruję przedział |f(x)|<2 czyli przedział f(x)∊(−2,2)
Wówczas |f(x)|−2=−1 czyli |f(x)|=1 czyli f(x)=−1 lub f(x)=1
Ani −1 ani 1 nie należą do przedziału (−2,2)
Czyli 2 rozwiązania tak

No dobra ale jak narysuję przykładowy wykres funkcji f(x)
Potem nałożę moduł czyli |f(x)|
Spuszczę o2 w doł i znowu moduł to mam np 4
31 maj 01:45
5-latek: Wykres się przesuwa wzdłuż osi OX i OY a nie spuszcza
Spuscic możesz ale spodnie ,
31 maj 08:35
5-latek:

Jeśli to jest funkcja liniowa to według mnie będą 4 rozwiązania
31 maj 10:12
5-latek: ja narysowałem wykres funkcji liniowej rosnącej ale rownie dobrze możesz tez narysować wykres
funkcji liniowej malejącej
31 maj 10:14
Kacper:
Jeśli mówimy o funkcji liniowej, to odpowiedź to 4 rozwiązania.
31 maj 10:59
Michał: Czyli można postąpić tak:
| |f(x)| −2 | = 1
I z tego |f(x)|−2=1 lub |f(x)|−2=−1
Czyli |f(x)|=3 lub |f(x)|=1
Pierwsze równanie wygeneruje nam dwa iksy, drugie podobnie = co nam da 4 tak?
No więc nie potrzeba w rozwiązywaniu takich równań modułowych założenia że
jeżeli |f(x)|−2≥0 to |f(x)|−2=1
natomiast jeżeli |f(x)|−2<0 to |f(x)|−2=−1
31 maj 11:51
Michał: Odświeżam
31 maj 15:36
Michał: Odświeżam
31 maj 20:26
PW: Niepotrzebnie wdajemy się w jakieś rozważania o funkcjach liniowych czy monotonicznych.
Założenie jest jedno: f jest różnowartościowa i zbiorem wartości jest R.
Dla równania
(1) |f(x)| = 3
istnieją więc dwa rozwiązania, bo funkcja f na pewno przyjmuje wartość − 3 dla pewnej x i
na pewno przyjmuje wartość 3 dla innej x. To samo można stwierdzić dla równania
(2) |f(x)| = 1,
przy czym rozwiązania równań (1) i (2) są czterema różnymi liczbami − właśnie z powodu
różnowartościowości funkcji f.
31 maj 21:39
Michał: A ogólnie jest sens pisac coś takiego panie PW
| |x−1| −2| = x
Gdy to co jest pod modułem zewnętrznym czyli |x−1|−2 ≥0 (i to obliczamy) to |x−1|−2=x
Gdy to co jest pod modułem zewnętnrzym czyli |x−1|−2<0 to |x−1|−2=−x
Tak się to pisze czy po prostu bez żadnego sprawdzania i liczenia co jest pod modułem
|x−1|−2=x lub |x−1|−2=−x
I dodatkowe pytanie, czy już na starcie tutaj zakładamy że x>0 ?
31 maj 21:44
PW: Założenie "której dziedziną jest zbiór R" mogłoby być pominięte. Ważne, że funkcja f w swojej
dziedzinie D przyjmuje wszystkie wartości rzeczywiste i jest różnowartościowa.
31 maj 21:46
PW: W zadaniu z 21:44
|x − 1| − 2
może być sobie jakie chce (po to piszą moduł z tego wszystkiegoi, żeby lewa strona była
nieujemna).
Liczba x po prawej stronie też może być sobie jaka chce, ale nie ma sensu szukać rozwiazań
równania, gdy prawa strona jest ujemna.
Dlatego:
− w takim równaniu nic nie zakładamy o dziedzinie (jest zbiorem liczb rzeczywistych);
− z powodów praktycznych w pierwszym zdaniu rozwiązania piszemy "z oczywistych powodów szukamy
rozwiązań dla x ≥ 0".
31 maj 21:53
31 maj 21:56