Parametr:(
Michał: Dla jakcih wartości parametru m rozwiązaniem równania (2m−k)x=m+k jest liczba m? Ile wtedy
wynosi wartość parametru k?
| | m+k | |
Przekształcam do postaci x= |
| |
| | 2m−k | |
Podstawiam w miejsce x − m, ale niestety nic z tego dalej nie wychodzi.
Założenie 2m−k ≠0
PW: Zacząłbym od tej najłatwiejszej postaci równania, o której większość zapomina:
(1) 0·x = m + k
| | k | |
jest taką właśnie wersją. Załóżmy więc, że 2m − k = 0, czyli m = |
| . Aby istniało |
| | 2 | |
rozwiązanie równania (1), musi być
m + k = 0,
a więc
skąd
k = 0.
W ten żmudny sposób doszliśmy do oczywistego stwierdzenia, że rozwiązaniami badanego równania
są wszystkie liczby rzeczywiste (w tym m), pod warunkiem że m = 0 i k = 0.
Jeżeli 2m − k ≠ 0, to tak jak wyliczyłeś − rozwiązaniem jest liczba
Aby spełniała wymaganą zależność
musi być
2m
2 − km − m − k = 0
2m
2 − (k+1)m − k = 0
Rozwiązujemy równanie kwadratowe zmiennej m z parametrem k. Trzeba jednak pamiętać, że badane
równanie jest równaniem liniowym, a więc ma jedno rozwiązanie
Michał: PW , gratulacje i ogromne dziięki

Bibi, nie kompromituj sie i wyjdź