Treść
Michał: Dwie fabryki według pl;anu powinny w ciągu miesiaca wyprodukować łącznie 550 tokarek, a
wyprodukowały ich p sztuk. Pierwsza fabryka przekroczyła plan o 10%, a druga o 8%. Ile tokarek
wyprodukowała pierwsza fabryka a ile druga? Dla jakich p zadanie ma rozwiązanie?
Układam układ równań
Niestety odp. się nie zgadza
Mi wychodzi 50(550−p) bodajże a w odpowiedziach jest 56(550−p) dla I fabryki.
31 maj 21:34
Michał: Odswieżam
31 maj 22:54
ZKS:
0.02x + 1.08 * 550 = p
x = 50(p − 594)
1.1 * 550 − 0.02y = p
y = 50(605 − p)
p − 594 > 0 ∧ 605 − p > 0
p > 594 ∧ p < 605 ⇒ p ∊ (594 ; 605).
31 maj 23:51
wmboczek: x podz przez 10, y podz przez 25 (czyli przez 50 z racji x+y=550)
najmniejsze przekroczenie − wszystko robi y p=594
największe przekroczenie − wszystko robi x p=605
y=50k k∊N i k≤11
dla k=0 p=
dla k=1 p=
...
1 cze 07:59