matura
Kacper:
Dla znudzonych językiem angielskim

Dany jest czworokąt wypukly EFGH. Prowadzimy przekątną EG, następnie w każdy z trójkątów EFG i
EGH wpisujemy okrąg. Wykaż, że jeśli te okręgi są styczne zewnętrznie, to w czworokąt EFGH
można wpisać okrąg
5 maj 19:47
Vax: Dość znany fakt

Co ciekawe działa to też w drugą stronę.
5 maj 19:50
Kacper:
Vax ty jesteś zwolniony z matematyki z matury?
5 maj 19:51
Vax: Tak.
5 maj 19:51
Marek216: Łatwe ze wzoru na pole tr. P=r*p i własności czworokąta opisanego na okręgu
5 maj 19:53
Kacper:
To daj się wykazać tym, co piszą maturkę

Z drugiej strony, to dla ciebie który fakt nie jest znany?

Jakie studia jeśli można
wiedzieć?
5 maj 19:53
Vax: Uniwersytet Warszawski
5 maj 19:54
Braun:
Vax dobry wybór, ale PW też by Cię z otwartymi rękami przywitała. Zrób zadanka ode mnie co
niedawno wstawiłem bo nikt nie chcę robić
5 maj 19:55
5 maj 19:56
5 maj 19:56
YushokU: @Vax
Te studia na które idą same matexy? (przepraszam, nie wiem jak się nazywa).
Co do zadania, to już zaczynam nad nim myśleć.
5 maj 20:06
Kacper:
Dobra
zadanie nr 2 
W trapez równoramienny wpisano okrąg o promieniu r. Podaj mierę kąta przy podstawie trapezu,
dla ktorego pole trapezu jest najmniejsze
5 maj 20:20
Kacper: zadanie nr 3
Na paraboli y=4x2 wyznacz punkt leżący najbliżej prostej y=x+2.
5 maj 20:27
Benny: Kacper na jutro jakieś zadanka zostaw, bo dziś nie za bardzo już mi się chce myśleć
5 maj 20:29
YushokU:

Kurcze mam problem z tym zadaniem. Chyba mi wyszło, ale nie wiem czy ja dobrze to przyjąłem.
Coś takiego mi wychodzi, tylko mi rysunek nie wyszedł jak chciałem.
5 maj 20:36
Braun:
3 za proste maturę R
5 maj 20:39
Blue: | | 4r2 | |
Kacper, dobrze myślę w 2, że trzeba obliczyć pochodną |
| ?  |
| | sinα | |
5 maj 20:42
Kacper: zadanie nr 4
Rozwiąż równanie 2sinxcos3x−1+sin2x=0 w przedziale <0,2π>
5 maj 20:46
Kacper:
Braun na maturę w nowej wersji właśnie takie zadania przechodzą, bo przecież teraz jest
ich około 18 w czasie 3h
Blue a bez pochodnej?
5 maj 20:50
Benny: 4 wydaje się w miarę krótkie
| | π | | 3π | | π | | 3π | | 5π | | 7π | |
x= |
| , x= |
| , x= |
| , x= |
| , x= |
| , x= |
| ? |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
5 maj 20:50
Blue: | | π | | 3π | | π | | 5π | |
zadanie 4: |
| , |
| , |
| , |
| ?  |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 4 | |
5 maj 20:53
Benny: ojeju pomyliło mi się sin2x=1 ma okres 2π
5 maj 20:55
Blue: chyba raczej π
5 maj 20:56
Benny: Będzie tak jak u Blue.
@Kacper a trzeba w ogóle wprowadzać ten kąt do tego zadanka? Policzyłem sobie z pochodnej
bez kąta wyszedł mi kwadrat i stwierdzam, że kąt ma miarę 90o.
5 maj 20:56
Benny: Myślę co innego, piszę co innego

2π chodziło mi o sinx zwykłego
5 maj 20:57
Kacper:
Benny pokaż, to zobaczymy.
Zadanie z równaniem poszło za szybko
5 maj 21:02
YushokU: Dobra, wyszło.
W zadaniu 2 wyszło mi 90 stopni, ale to musze jeszcze raz, bo coś mi nie pasuje
5 maj 21:07
Benny: h=2r
okrąg wpisany, więc a+b=2c
z Pitagorasa wyznaczyłem a*b=4r
2
P'(b)=b
2r−4r
3}{b
2}
b=2r, więc a=2r z czego wynika, że trapez jest kwadratem, więc kąt ma miarę 90
o
5 maj 21:08
Kacper:
zadanie nr 5
Liczby a,b,c z których jedna jest podzielna przez 7 tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy równej
7. Wykaż, że liczba abc jest podzielna przez 294.
5 maj 21:09
Kacper:
Zadanie nr 6
| | x+1 | |
Wyznacz najmniejszą wartość funkcji f(x)= |
| . |
| | x2+x+1 | |
Zakoduj kolejno: cyfrę jedności, cyfrę części dziesiętnych oraz cyfrę części setnych z
rozwinięcia dziesiętnego wyniku.
5 maj 21:15
Kacper: Zadanie nr 7
| | 52n | |
Wyznacz największy wyraz ciągu określonego wzorem an= |
| |
| | n2+100 | |
Zakoduj kolejno: cyfrę cześci dziesiętnych, cyfrę części setnych i cyfrę części tysięcznych
rozwinięcia dziesiętnego otrzymanego wyniku.
5 maj 21:29
Kacper:
Na dzisiaj koniec

Idę na debatę
5 maj 21:30
Mila:
Benny, ile?
5 maj 21:34
Benny: Aj szkoda gadać. Po konsultacji z kolegami doszedłem do wniosku, że w zadanie z ciągiem ładnie
policzyłem, wyszło mi, że a
k=a
1+10r i dałem odpowiedź, że k=10. Jak tu patrzyłem trochę na
forum zdałem sobie sprawę, że zaznaczyłem, źle zadanie
zamknięte, bo nie popatrzyłem na
cały wykres funkcji tylko na fajne puste kropeczki
5 maj 21:41
YushokU:

Zad.2 bez pochodnej to będzie tak.
2b+2x=2c
c
2=x
2+4r
2
P(x)=
√x2+4r2*2r
Funckja P(x) ma tam wartość najmniejszą gdzie f(x)=x
2+4r
2
f(x) ma wartość najmniejszą dla x=0, gdyż jest to funkcja x
2 przesunięta o wektor w
→[0,4r
2]
dla x=0 kąt przy podstawie ma miarę 90 stopni.
5 maj 21:48
YushokU: A w zadaniu 5, nie powinnno być jeszcze jakiegoś warunku, bo jeszcze nie rozwiązywałem, ale np
iloczyn wyrazów ciągu
{−7,0,7} wcale nie generuje liczby podzielnej przez 294
5 maj 21:50
Mila:
[P{Benny]], Puste kółeczko było podstępne. To górne.
Zawsze podpowiadam, aby przesuwać linijkę od dołu do góry, wtedy wychwytujesz przerwę w zbiorze
wartości. Tutaj była na "kawałku" dziedziny funkcja stała.
5 maj 22:27
Benny: Gdybyś zobaczyła mój pośpiech w zadaniach zamkniętych... No, ale na błędach uczymy się całe
życie
5 maj 22:34
Mila:
Przecież dobrze napisałeś, małe straty mogą być. Wszyscy byli zestresowani i potracili trochę.
Przygotowuj się na piątek, może być trudne.
A teraz idź spać, bo jutro piszesz angielski.
Dobranoc
5 maj 22:41
Benny: Właśnie chce się odbić w piątek. Jak to jest jest później liczone na studia? Podstawa +
rozszerzenie?
Już lecę, dobranoc
5 maj 22:46
YushokU: Zależy na jakie

Oby tylko mieć otwartą głowę w piątek i nie zdenerwować się zbyt bardzo to powinno być dobrze
5 maj 22:56
Mila:
Macie wiedzę i zimna głowa w piątek a będzie dobrze.
Jutro powtórzcie to co wam , kiedys sprawiało trudność .
Teraz spać.
Powodzenia jutro.
5 maj 23:16
Kacper:
Właśnie widzę, że to zadanie jest niekompletne, ale na kserówce tak było

Trzeba się zastanowić, co przydałoby się zmienić, żeby zadanko się ładnie liczyło
6 maj 08:26
5-latek: Kacper
Znalazlem z bibliotece pedagogicznej mysle ze fajna ksizke
N. Borowikowa , E Niczyporowicz Indukcja zupelna w zadaniach
6 maj 08:54
5-latek: Pisze w opisie ze jest dla nauczycieli i uczniów klas 2−4 szkoły sredniej
6 maj 08:57
Kacper:
Właśnie widzę, że w Warszawie jest w jednej z bibliotek, niestety daleko ode mnie
6 maj 09:16
5-latek: To niech Ci sprowadzi dla Ciebie twoja biblioteka .
Dla mnie sprowadza ale będę musial zaplacic 6 zl za znaczek
6 maj 11:26
Lukas:
Za 6 zł masz dwa piwa w ten piękny majowy czas
6 maj 11:29
Metis: Albo jedno, porządne
6 maj 11:31
5-latek: Lukas od niedzieli się chlodzi w lodowce Zubr .
Pewnie go wypije w niedziele

Metis chyba w Bibliotece pedagogicznej w Opolu maja Modenowa
6 maj 11:34
Lukas:
5−latek żubr czy żubrówka bo to jest duża różnica, teraz we Wrocławiu Juwenalia wpadaj z
skrzynką piwa na akademiki
6 maj 11:35
5-latek: Slyszalem
Godzio tez pisal
6 maj 11:37
6 maj 11:39
Metis: Szkoda,
5−latku że nie ma jej na żadnej aukcji
6 maj 11:41
5-latek: Niesmiertelny Time Pink Floyd

dzieki ze mi przypomniales
6 maj 11:42
5-latek: No nie ma
6 maj 11:43
5-latek: Znalazlem jeszcze Sierpinskiego O rozkładach liczb wymiernych na ulamki proste
Gosciu wystawil na allegro ale cena ....
6 maj 11:48
Lukas:
Sierpiński to klasyk, a rozkład na ułamki proste to banał.
6 maj 11:53
5-latek: ja sobie cos przypominam ze jak mielismy wielomiany to był ten rozkład .
To było potrzebne do calek .
Jak obniży o polowe cene to kupie ja.
6 maj 11:56
Lukas:
Bez sensu, żeby nauczyc się tylko rozkładu na ułamki proste ? Miałbyś na żubra
6 maj 12:00
Metis: ... kilka żubrów
6 maj 12:17
Vax: @
YushokU tak, te studia.
@
Braun, co do tych zadań co dałeś, to:
1. Wyprowadź wzór na liczbę takich podzbiorów zbioru n−elementowego, których liczba elementów
jest krotnością czwórki
Zauważmy, że (z dwumianu Newtona):
| | | | | | | |
(1+i)n + (1+i2)n + (1+i3)n + (1+i4)n = 4( | + | + | + ...) |
| | | | |
| | 1 | | 1 | |
Czyli nasza suma wynosi |
| ((1+i)n + (1+i2)n + (1+i3)n + (1+i4)n) = |
| ((1+i)n |
| | 4 | | 4 | |
+ (1−i)
n + 2
n)
Skąd już łatwo obliczamy:
S(n) =
2
4k−2 + 2
2k−1(−1)
k , n = 4k
2
4k−1 + 2
2k−1(−1)
k , n = 4k+1
2
4k , n = 4k+2
2
4k+1 − 2
2k(−1)
k , n = 4k+3
2) Ile rozwiązań ma równanie x1 + x2 + . . . + x5 = 20 w liczbach całkowitych spełniajacych
warunek: 0≤ xi ≤ 5, dla i = 1, . . . , 5?
Podstawmy y
i = 5−x
i, wówczas mamy rozwiązać równanie y
1+y
2+...+y
5 = 5 dla nieujemnych y
i.
| | | |
Korzystamy ze znanego wzoru (można go sobie wyprowadzić) na to i wychodzi | = 126 |
| | |
3) Wykorzystując wielomianowy wzór Newtona, udowodnij Małe Twierdzenie Fermata, które mówi, że
jeżeli p jest liczbą pierwszą, to p|(a
p − a), dla a ∈ N
| | | |
Zauważmy, że p | | dla k = 1,2,3..,p−1 (istotnie, w iloczynie w mianowniku nie występuje |
| | |
żaden czynnik podzielny przez p). Skąd otrzymujemy:
| | | | | |
p | ap − a ⇔ p | (1+(a−1))p − a ⇔ p | | + | (a−1)p − a ⇔ p | (a−1)p − (a−1) |
| | | |
Czyli dostaliśmy tę samą tezę, tylko zamiast a mamy a−1. Możemy tak schodzić dowolnie wiele
razy aż otrzymujemy równoważnie p | 1
p − 1 co jest prawdą, qed.
4) Wyznaczyć wszystkie pary (n, r), gdzie n jest liczbą cakowitą dodatnią, r zaś liczbą
rzeczywistą, dla których wielomian (x + 1)
n − r jest podzielny przez wielomian 2x
2 + 2x + 1.
Popatrzmy na resztę z dzielenia x
4 przez 2x
2+2x+1, jest ona wielomianem stałym i wynosi
| | 1 | | 1 | |
− |
| . Stąd jeżeli n = 4k to 2x2+2x+1 | (x+1)4k − r ⇔ 2x2+2x+1 | (− |
| )k − r skąd |
| | 4 | | 4 | |
W pozostałych przypadkach (n = 4k + 1, 4k+2, 4k+3) otrzymujemy w wyniku dzielenia niestałe
wielomiany (co wynika z tego, że reszty z dzielenia (x+1)
1, (x+1)
2, (x+1)
3 przez 2x
2+2x+1
są niestałe), więc brak rozwiązań. Ostatecznie wszystkimi takimi parami są (n, r) = (4k,
6 maj 15:32
Braun:
6 maj 15:45
Kacper:
Ostatnie zadanie bardzo fajne
6 maj 19:29
Vax: Oj, w rozwiązaniu 4 mała literówka

Powinno być reszta z dzielenia (x+1)
4 przez 2x
2+2x+1
6 maj 19:30