Ma_Tu-Ta-Lki
Saizou :
Wazyl specjalnie dla Ciebie usiadłem i poszperałem w książkach, żeby nie odstraszać Twoich
rówieśników
zad 1
| | 3a−b | | 5a+3b | |
Oblicz wartość wyrażenia |
| wiedząc że |
| =4 |
| | 6b | | 3a | |
zad 2
Oblicz dla jakiej wartości parametru p równanie x
5+(1−2p)x
3+(p
2−1)x=0
zad 3
Na okręgu o promieniu r opisano romb, a punkty styczności są wierzchołkami czworokąta ABCD.
Oblicz długość boku a rombu i długości d
1 i d
2 przekątnych rombu wiedząc że stosunek pola
| | 8 | |
rombu do pola czworokąta ABCD jest równy |
| . |
| | 3 | |
zad 4
Wyznacz równanie okręgu stycznego jednocześnie do dwóch prostych o równaniach x+y−3=0 i x+y+5=0
przechodzącego przez punkt (
√7,0).
zad 5
| | π | | π | | π | |
Rozwiąż równanie 2f'(x+ |
| )•f'(x− |
| )=f'(0)−f'(2x+ |
| ) gdy f(x)=cosx |
| | 3 | | 6 | | 6 | |
zad 6
Oblicz granicę ciągu
zad 7
Uzasadnij, że dla każdej liczby całkowitej m, liczba m
6−2m
4+m
2 dzieli się przez 36.
zad 8
Udowodnij że dla dowolnych liczb dodatnich a i b prawdziwa jest nierówność:
| √a2+1 | | √b2+1 | | 1 | | 1 | |
| • |
| ≥ |
| + |
| . |
| a | | b | | a | | b | |
zad 9
Znajdź cztery liczby a,b,c,d takie, że ciąg (a,b,c) jest geometryczny a ciąg (b,c,d) jest
arytmetyczny oraz a+d=21 i b+c=18.
zad 10
Niech A i B będę zdarzeniami losowymi zawartymi w Ω. Wykaż że jeśli P(A)=0,7 i P(B)=0,4 to
0≤P(A∩B)≤0,4
zad 11
Dany jest ostrosłup prawidłowy trójkątny. Powierzchnia boczna tego ostrosłupa jest 4 razy
większa od powierzchni podstawy. Oblicz cosinus kąta między krawędzią boczną a płaszczyzną
podstawy ostrosłupa oraz cosinus kąt między ścianą boczną a płaszczyzną podstawy.
zad 12
Dwa okręgi o równych promieniach są styczne zewnętrznie. Ze środka jednego z nich poprowadzono
styczne d drugiego okręgu. Wykaż, że pole koła ograniczonego każdym z tych okręgów jest równe
| | 3Pπ | |
|
| gdzie P jest polem zacieniowanej figury. (patrz rysunek) |
| | 3√3−π | |
1 maj 11:06
bezendu:
I jedno zadanie ode mnie, on potrafi wszystko więc to nie będzie dla niego problem
1 maj 11:12
bezendu:
poprawka w mianowniku √−x2+3x−2
1 maj 11:13
Saizou :
albo obliczyć granice
| n | | n | | n | |
| + |
| +...+ |
| |
| n2+1 | | n2+22 | | n2+n2 | |
1 maj 11:17
Braun:
To i ja dorzucę zadanie, oby się nie wystraszył i nie narobił w pampersa

Wyznaczyć wszystkie pary (n, r), gdzie n jest liczbą cakowitą dodatnią, r zaś liczbą
rzeczywistą,
dla których wielomian (x + 1)
n − r jest podzielny przez wielomian 2x
2 + 2x + 1.
1 maj 11:19
ICSP: Nudy. Jedynie 2 ciekawe.
1 maj 11:22
Braun:
ICSP zachęcam Cię do mojego zadania
1 maj 11:23
ICSP: Braun twoje chyba tylko jest ciekawe
1 maj 11:24
Braun:
To rozwiąż jak chcesz, bo Wazyl mignął na forum, ale chyba jednak pampers pełny
1 maj 11:27
ICSP: Przez słowo "ciekawe" oznaczam zadania nad którymi muszę pomyśleć

Rozumie, ze liczby zespolone są złym pomysłem ?
1 maj 11:28
Braun:
Poczekaj jest Wazyl, dajmy mu jednak czas do 22:00
1 maj 11:32
Wazyl: Wyśmiewacie mnie bo napisałem że daliście za trudne zadania?
1 maj 11:37
Braun:
Napisałeś, że zadania były banalne. Teraz masz szansę się wykazać, to jest Twój czas

Specjalnie wszystkie dla Ciebie

Jak te też są banalne to poszukam trudniejszych ?
1 maj 11:38
Wazyl: całka jest ok. Albo podstawienie newtona albo jakieś trygonometryczne może pójdzie
podstawienie.
a liczby zespolone wydają mi się dobrym pomysłem.
1 maj 11:39
Vax: Nareszcie mogę robić zadania dla maturzystów:
| | a | | 5a+3b | | 5t+3 | |
1) Niech t = |
| , wówczas (jak łatwo widać b ≠ 0) 4 = |
| = |
| skąd t = |
| | b | | 3a | | 3t | |
| | 3 | | 3a−b | | 3t−1 | | 1 | |
|
| , czyli |
| = |
| = |
| |
| | 7 | | 6b | | 6 | | 21 | |
btw. Fajne zadanie
Braun
1 maj 11:46
ICSP: Vax witaj

Wiesz jak pokazać taką implikacje :
| | A | | B | |
f(x) = x3 + Ax + B ∧ ( |
| )3 + ( |
| )2 > 0 ⇒ f(x) = 0 ma jedno rzeczywiste rozwiażanie |
| | 3 | | 2 | |
1 maj 11:48
Vax: Rozumiem, że ma mieć dokładnie jedno rzeczywiste rozwiązanie

No to popatrzmy, kiedy tak nie
jest, tj kiedy ma 3 rozwiązania rzeczywiste. Żeby tak było f(x) musi posiadać 2 ekstrema
różnych znaków, liczymy, że ekstrema są w punktach x = ±
√−A/3, czyli ma być
| | A | | B | |
f(√−A/3)f(−√−A/3) ≤ 0, wymnażając dostajemy ( |
| )3 + ( |
| )2 ≤ 0, skąd jeżeli |
| | 3 | | 2 | |
| | A | | B | |
( |
| )3 + ( |
| )2 > 0 f(x) istotnie ma dokładnie jedno rozwiązanie. |
| | 3 | | 2 | |
1 maj 12:09
ICSP: Nie wierzę, że to było takie proste

Wszystko zależy od podejścia i zauważenia tego czegoś

Dziękuję

Ewentualnie mam jeszcze jedno zadanie gdybyś oczywiście chciał
1 maj 12:51
Vax: Możesz dać, tylko teraz jestem jbc trochę zajęty bo przypominam sobie lektury ale może znajdę
chwilę
1 maj 12:56
ICSP: Nie ma z tym zadaniem pośpiechu

Już przepisuje
1 maj 12:57
ICSP: Niech n,r ∊ N. Oznaczmy przez S
r(n) sumę 1
r + 2
r + ... + n
r. Pokazać, że bez względu na
wybór n oraz r zachodzi wzór :
| | | | | |
(n + 1)r − (n+1) = | Sr(n) + ... + | S1(n) |
| | | |
Próbowałem tak: (Oczywiście sugerowanie się moim rozwiązaniem może być błędem)
Indukcja ze względu na "n"
1
o Sprawdzenie dla n = 1 :
| | | | | | | |
P = | Sr(1) + ... | S1(1) = ∑rk = 1 | = |
| | | | |
| | | | | | | |
= ∑r+1k = 0 [ | ] − [ | + | ]=(1 + 1)r + 1 − [1 + 1]= L |
| | | | |
2
o Założenie:
| | | | | |
(n + 1)r − (n+1) = | Sr(n) + ... + | S1(n) |
| | | |
3
o Teza:
| | | | | |
(n + 2)r + 1 − (n + 2) = | Sr(n+1) + ... + | S1(n+1) |
| | | |
Tutaj nie mam pomysłu co dalej zrobić
1 maj 13:15
Vax: | | | | | | | |
Chyba coś nie tak z treścią. Np dla n=1 mamy 2r − 2 = | + | + ... + | |
| | | | |
= 2
r+1−2
1 maj 13:31
Vax: Powinno być:
| | | | | | | |
(n+1)r − (n+1) = | Sr−1(n) + | Sr−2(n) + ... + | S1(n) |
| | | | |
Robimy indukcję po n, dla n = 1 łatwo sprawdzić, że działa. No to zapisujemy sobie założenie i
mamy pokazać, że:
| | | | | | | |
(n+2)r − (n+2) = | Sr−1(n+1) + | Sr−2(n+1) + ... + | S1(n+1) |
| | | | |
| | | | | | | |
P = | S1(n+1) + | S2(n+1) + ... + | Sr−1(n+1) = |
| | | | |
| | | | | | | |
= ( | (n+1) + | (n+1)2 + ... + | (n+1)r−1) |
| | | | |
| | | | | | | |
+ | S1(n) + | S2(n) + ... + | Sr−1(n) = |
| | | | |
( ((n+1)+1)
r − (n+1)
r − 1) + (n+1)
r−(n+1) = (n+2)
r − (n+2) = L
| | | | | | | |
(Po prostu dla każdego ,,i" robię | Si(n+1) = | (n+1)i + | Si(n), dzięki |
| | | | |
czemu dostaję dwie sumy, z których jedna jest podobna do (n+2)
r = ((n+1) + 1)
r po
rozwinięciu z dwumianu Newtona (jest to ta suma bez skrajnych składników), a druga jest naszym
założeniem indukcyjnym)
1 maj 13:52
ICSP: Dzięki
1 maj 14:42
Benny: @
Saizou, zadanie 2 na pewno jest w całości?

Dla p∊R zawsze będzie rozwiązanie x=0
1 maj 14:43
Saizou :
poprawka zadania 2
Oblicz dla jakiej wartości parametru p równanie x5+(1−2p)x3+(p2−1)x=0
ma pięć różnych pierwiastków
Dzięki za uwagę Benny
1 maj 17:08
Kacper:
To w taki razie zadanko łatwe
1 maj 17:14
Saizou :
Kacper w końcu rówieśnicy
Wazyla nie mogą zejść na zawał tu na forum
1 maj 17:16
Benny: | | 5 | |
Hmm w zadaniu 2 wyszło mi p∊(1; |
| ) |
| | 4 | |
1 maj 17:20
Saizou :
1 maj 17:51