asdasdas
aaaaaaa:
treśćimię lub nick
dodaj nowe zadanie zadania z fizyki
Zadania
Odp.
3
Paweł: :::rysunek::: w równoramiennym trójkącie prostokątnym punkt c=(3 −1) jest
wierzchołkiem kąta prostego.
2
pawellinho: Tym razem bez zadania.
2
Bartek: Czy takie rozwiązanie jest realne?
1
fryta70: Rozwiąż układ równań trzema metodami:
3x +y = 1
0
zegarek:
23n+2+6n−2+3
lim =
8n+2+4n−1+22n+3
n→
∞
13
Dybix Lamar: wyznacz ekstrema funkcji f(x) |x| − x2
23
Prezesik: W skarbonce Asi jest 10 monet: 6 monet 5−złotowych i 4 monety 2−złotowe, a w
skarbonce Michała
jest 8 monet 5−złotowych. Ile wynosi prawdpodobienstwo tego, ze z losowo wybranej skarbonki
6
Tomasz: Okrąg o środku w punkcie S=(−3,4) jest styczny do prostej o równaniu y=−43x+253.
Oblicz
współrzęd,0,ne punktu styczności.
1
Lemur: Zdarzenia A i B są podzbiorami tej samej przestrzeni Ω i P(B)>0. Wykaż, że
P(A)≤1−P(A−B)*P(B)
9
/
//_\/
/_\/
/__\: Ze zbioru liczb {1,2,3,4,...n} losujemy kolejno ( bez zwracania )
dwie liczby i od pierwszej
odejmujemy drugą.
3
Jan:
√3 π
Oblicz wartość wyrażenia cos3α−sin3α, wiedząc, że sinα−cosα=
i α∊(0,
)
6 2
1
Gelo: Wyznacz te wartości parametru m, dla których nierówność |(2x−6)(m+2)|≤|x−3| jest
prawdziwa dla
każdej liczby rzeczywistej.
1
qui: uzasadnij ze prosta o równaniu 10x − y + 9 = 0 jest styczna do f(x)=4x3 − 2x + 1
2
rachunek prawdopodobieństwa: Dlaczego jest 27 sześcianów?
4
Paweł: :::rysunek::: Cześć, mam pytanie do tego zadania
https://matematykaszkolna.pl/strona/4049.html . Miałem pomysł żeby te zadanie
zrobić w taki sposób
4
Roman:
1
Wykaż, że dla każdej liczby k≥
funkcja f(x)=2x3+x2+kx−2 jest rosnąca w zbiorze liczb
6
rzeczywistych.
1
biednymaturzysta007: wyznacz wszystkie wartość parametru k dla których wielomian
w(x)=(x2+x−6)((k−2)x2−(k−3)x−4)
ma cztery różne pierwiastki.
0
Sarenka: Witam, mam przed sobą nie do końca związane z typowo szkolną matematyką zadanie, za
to dość
ważne dla mnie. Sprawa prezentuje się następująco:
2
quarhodron: Byłbym wdzięczny za sprawdzenie tej całki
10
( ͡° ʖ̯ ͡°): :::rysunek::: Na okręgu opisano trapez prostokątny. Odległość środka okręgu od
końców dłuższej podstawy
13
madzik: Dla jakiej wartości parametru m równanie x3−mx+2=0 ma 3 rozwiazania
2
wqeqeqeeqw: Funkcja f określona jest wzorem f(x) = sinx + cosx
a) zapisz wzór tej funkcji w postaci iloczynowej
3
Domka: Witam.
Proszę o sprawdzenie zadania. emotka
3
Matura : Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których nierówność x2 +4Ix−aI − a2 ≥0
jest
spełniona dla x∊R
2
Kacper: :::rysunek::: Odcinek KL, którego końce leżą na ramionach trapezu, jest równoległy
do podstaw trapezu i
3
Dżepetto 18: Przy jakiej wysokości stożek o danej objętości ma jak najmniejsze pole
powierzchni bocznej.
Zadanie rozwiązałem lecz wychodzi maximum, nie minimum
112
Benny:
2 7
Wyznacz liczbę a>1, która spełnia równanie 2a2+
=7a+
.
a2 a
Nie mogę tego rozłożyć. Wolfram podaje, że a=2−√3 oraz a=2+√3
3
hhhh: 16 cukierkow kosztuje dokladnie taka liczbe zlotowek ile sztuk cukierkow mozna kupic za
1
zlotowke.Ile kosztuje 1 cukierek?
1
KK: Jedna z przekontnych dzieli trapez prostokątny na trojkat o polach 12 i 6 cm2. Suma
długości
Podstaw trapezu wynosi 12 . Oblicz wyrażenie 1−sinLcosLtgL. W którym L jest miara konta
6
Blue: Jeśli mam takie zadanko: Wykaż, że jeśli a, b i x są liczbami dodatnimi oraz ab=4, to
(a+x)* (b+x)≥(x+2)2.
48
Blue: Macie może jakieś podchwytliwe zadania maturalne? Chodzi mi o coś w tym stylu, jak to
zadanie z
układaniem klocków udostępnione przez CKE.. emotka
1
Rebi: :::rysunek::: o oznacza indeks gorny ?
4
plum?: Wyznacz ekstrema funkcji f(x) = |x| − x2
2
ninaxx: Wśród dziesięciu monet dwie mają orły po obu stronach, pozostałe są prawidłowe. Losowo
wybraną
monetę rzucamy dziesięć razy. Oblicz:
1
ajfuj: Rzucono 7 razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: w drugim rzucie wypadł
orzeł,
jeżeli we wszystkich rzutach wypadły trzy orły. Zazwyczaj nie mam problemów z zadaniami na
5
LULU: ma być para liczb o przeciwnych znakach
2
Dżepetto 18: Pierwszy raz spotkałem się z takim określeniem.
2
Guma: Wykaż, że suma promieni okręgów opisanego i wpisanego w trójkąt prostokątny jest równa
średniej
arytmetycznej przyprostokątnych tego trójkąta.
7
franki: 1. Jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej f jest liczba 14. Maksymalny
przedział, w
którym ta funkcja jest rosnąca, to (−nieskończoność;8>, a najmniejsza wartością funkcji f w
6
Adelajda: Mógłby ktoś rozwiązać to zadanie? Wychodzą mi jakieś dziwne wyniki.
Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny ABCDEF o podstawach ABC i DEF i krawędziach
3
dispi: wyznacz największą liczbę całkowitą n taką, że punkt P(n,40 należy do koła o średnicy
AB, jeśli
A(10,30) i B(50,70).
1
imprimatur: Znajdź równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i
stycznej do wykresu
funkcji f(x) = 16x2 + 1x.
2
Rupi: Wykaż, że jeżeli α ,β ,γ są kątami ostrymi i
1 1 1
sinα=
, sinβ=
, sinγ=
to α + β + γ = 45∘ .
√5 √26 √65
0
Adam: Cześć, mam takie polecenie: "Oblicz granicę, stosując definicję granicy funkcji."
10
Asdf: Wyznaczyc rownanie prostej, która jest wspólna styczną wykresów funkcji f(x)= x2 oraz
g(x)=
(x−2)2 +4. Znalazłem rozwiązanie tutaj:
http://prac.im.pwr.wroc.pl/~petela/zadanie.pdf ale nie rozumiem skąd wzięło się y = 2(x2 − 2)
1
Bartek: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość a.
Kąt między krawędzią boczną i podstawą jest równy kątowi płaskiemu przy wierzchołku ostrosłupa.
7
maturzysta: W przekrój kuli oddalony o 2 od srodka kuli wpisano kwardat o boku 8. Jaka dlugosc
ma promien
tej kuli?
2
tojkaa: Oblicz sinus kąta ostrego α, jeżeli tg2α−8=0.
1
Ja: Funkcja f okreslona jest wzorem:
0
koder:
Programowanie
3
kuba: Wykaż, że jeśli x+y+z=0 to xy+yz+xz<=0
Mam pytanie czy mój sposób rozwiązania jest prawidłowy. Oto on:
1
Darek: :::rysunek::: Witajcie,
6
tojkaa: Uzasadnij, że liczba jest wymierna:
√4+2√3 x √4−2√3
1
poho: Niech n i k będą ustalonymi liczbami naturalnymi n≥1. Ile jest różnych sposobów
przedstawienia
liczby n w postaci k sumy składników większych lub równych 1, jeżeli rozkłady różniące się
6
rachunek prawdopodobieństwa: Ze zbioru liczb dwucyfrowych losujemy jedną liczbę.
Prawdopodobieństwo, że wylosowana liczba
nie jest wielokrotnością liczby 5 jest równe?
3
Lukasz: hej mam takie zadanie jest ktos chetny do zrobienia go:
Z liczby dwu cyfrowej a utworzono dwie liczby: pierwsza przez dopisanie cyfry 1 na poczatku
1
Janush: Rozwiąż równanie:
cos2x=0
2
Lukasz: hej mam takie pytanie:
Czy majac dana podstawe rownolegloboku i wysokosc padajaca na nia moge zbudowac ten
0
poho: Niech dana będzie rekurencyjna definicja ciągu. Odgadnij wzór w postaci jawnej na n−ty
wyraz
ciągu i udowodnij go indukcyjnie.
10
poho: Udowodnić indukcyjnie następującą tożsamość:
6
Roksi: Kąt α jest ostry i cos α= 3/7
sinα =?
1
madzik: Na okregu opisano trapez prostokatny o kacie ostrym 300 i krótszej podstawie równej
1.Oblicz
wysokosc trapezu.
2
madzik: Wyzanacz współrzedne punktu S(p,q), który jest obrazem poczatku układu współrzednych w
jednokładności o środku P(2,1) i skali k=−200
1
madzik: Oblicz
1
rachunek prawdopodobieństwa: Zakład M produkuje dwukrotnie więcej żarówek niż zakład W.
W zakładzie M przeciętnie 0,05 żarówek jest wadliwych, a w zakładzie W 0,02 żarówek jest
5
Ja: zadanie
3
fantastyczna123: Mam podane współrzędne równoległoboku A(−3;−2) B(5;2) C(7;8) i D(−1;4). Muszę
obliczyć miarę
kąta ABC. Ktoś podpowie, jak się za to zabrać ? emotka
1
Monika: Suma długości wszystkich krawędzi podstawy i wysokości ostroslupa prawidłowego
trójkątnego
wynosi 18cm .Zbadaj jaką wysokość powinien mieć ten ostroslup ,aby jego objętość była możliwie
0
blondyna: Dany jest stozek o promieniu podstawy 15cm i wysokości 60cm.Rozpatrzmy zbiór
wszystkich
prostopadłościanów wpisanych w ten stozek , w których stosunek dł. krawędzi podstawy jest
11
czesio1296: 53|x−50|=47|x+10|
1
Matura: Cześć. Jak mogę rozwiązać taki układ:
36 36
=
+6
x y
36 36
=
+3
x+1 y+1
1
Rebi: rozwiaż rownanie :
4
kuba12345:
256π
Jak obliczyć pochodną z 2πr2 +
?
r
1
troolll: Kwadrat liczby k jest równy liczbie przeciwnej do owrotnosci liczby k. Zatem liczba k
jest
2
Bartek: Czy wie ktoś może skąd w tym wzorze wzięło się 2as? To jest podobno związek między
szybkością
początkową, końcową, drogą a przyspieszeniem.
2
Adelajda: Mianowicie potrzebuje tylko wzorów, nie pójdę na łatwiznę xD Punkty A=(1,4) i
B=(−2,5) są dwoma
sąsiednimi wierzchołkami kwadratu ABCD. Pole tego kwadratu jest równe A. 10 B. √10 C.
6
Ryjcerz: oblicz sumę pierwiastków równania √3x−2=2√x+2 −2
jak to zjeść?
13
Kasia: Trzy różne pierwiastki wielomianu W(x)=x3 + ax2 +bx−192 tworzą ciąge arytmetyczny.
a) oblicz wartość iloczynu pierwiastków wielomianu W
15
Artix1500: Mam problem z tymi zadaniami
1
Michał: W trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych długości a i b poprowadzono z wierzchołka
kąta
prostego wysokość i dwusieczną. Wykaż, że h2/d2=1/2(1+2ab/a2+b2)
0
edna: wykaż ze jeżeli środek okręgu wpisanego w trójkąt,środek okręgu opisanego na tym
trójkącie i
jeden z wierzchołków tego trójkąta są współliniowy to ten trójkąt jest równoramienny
5
Carl: Wykaż że dla n∊N liczba postaci (n+2)4− n4 jest podzielna przez 16.
0
Korniszon: Ze zbioru liczb 1, 2, 3, ... , 80 losujemy bez zwracania trzy. Oblicz
prawdopodobieństwo
zdarzenia: ostania z wylosowanych liczb jest parzysta, jeśli pierwsza wylosowana była
0
biednymaturzysta007: rozwiąż równanie {2}{1+4sin24x)=1−{3}{3+4sin24x} w przedziale <0,π>
0
Cezio: Przez krawedz podstawy ostroslupa poprowadzono plaszczyzne prostopadla do do
przeciwleglej
sciany bocznej. Wyjaśnij, jaką figurą jest przekrój ostrosłupa tą płaszczyzną.
2
Patusia:
x−1
Uprość wyrażenie
gdzie x∊R \ {−1,1} i oblicz jego wartość dla x= 0,(3)
1−x2
Czy takie uproszczenie wystarczy ?
3
Rokoko: Wykres funkcji f(x)= 1/4x2 +bx −3 jest symetryczny względem prostej x=1. Oblicz b i
wyznacz
najmniejszą wart. funkcji f .
1
Cezio: Jak opisywać w prawdopodobieństwie Ω i A? Czy w ogóle trzeba to robić?
6
Cezio: Dane są równania prostych zawierających dwa boki równoległoboku 8x+3y+1=0 i 2x+y−1=0
oraz
równanie prostej 3x+2y+3=0 zawierającej jego przekątną. Oblicz współrzędne wierzchołków tego
7
mors: proszę o pomoc z zadaniem
http://pl.static.z-dn.net/files/df7/0f9f196753b6473d0a14cb9f8b825457.png
2
Miki: Wykresem funkcji kwadratowej f(x)= −3x2 + 3 jest parabola o współrzędnych?
1
Basia: W którym ośrodku jest wieksze prawdopodobieństwo tego, że wśród 2 losowo wybranych
zdajacych
tylko jeden uzyskał wynik pozytywny?
1
Olek: Spośród wszystkich prostokątów symetrycznych względem osi y, których dwa wierzchołki
należą do
wykresu funkcji f(x) = −x2 + 4. a dwa do osi x, wyznacz wierzchołki prostokąta o największym
2
lecki:
√3( a+ b+ c )
Wykaz ze w każdym trójkącie o bokach dlugosci a,b,c zachodzi zależność
>
2
√ a2 + b2 + c2
1
nacix: L = P (trygonometria)
5
Blue: Czy to zadanie:
https://matematykaszkolna.pl/strona/4127.html rozwiązałam poprawnie
Tam na dole jest "y=9"
2
goofie:
1)Rozwiąż równanie cosx + sin 3x = 0 .
1
nacix: Oblicz tg22,5
2
Kasztan:
2 1 1
Liczby
,
,
są trzema kolejnymi wyrazami nieskończonego ciągu
x−1 x−1 x+2
geometrycznego. Oblicz jego sumę.
1
Kula: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ściany bocznej o długość 6 cm
tworzy z
przekątną podstawy kąt o mierze α. Oblicz objętość tego graniastosłupa.
1
nacix: Oblicz, bez użycia tablic i kalkulatora, wartość:
4
Dżepetto 18: W trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych długości a i b poprowadzono z
wierzchołka kąta
h2 1 2ab
prostego wysokość i dwusieczną. Wykaż, że
=
(1+
), gdzie h
d2 2 a2+b2
jest długością wysokości, d− długością odcinka dwusiecznej zawartego w trójkącie.
1
Maria: Oblicz wartość wyrażenia sin215o − cos215o
4
loteriada: Z talii 52 kart losujemy jedna karte, wiadomo, ze jest ona pikiem lub treflem. Ile
wynosi
prawdopodobienstwo tego ze bedzie to as?
3
JA

: :::rysunek::: Cięciwa PQ długości 8√2 podzieliła koło o promieniu 4√3 na dwa odcinki
kołowe.
1
Krystian: Obrazem odcinka AB, gdzie A(−2,3), B(1,−4) w jednokładności o środku S i skali k<0
jest odcinek
CD, w którym C(7,−8) oraz D(1,6). Wyznacz środek i skalę jednokładności.
7
QULKOWY KSIĄŻE : W PEWNYM CIAGU A3=5 A5=8 ORAZ AN + AN+1 +AN+2 =7 OBLICZ WYRAZ A2014 N NALEZY
DO
CALKOWITYCH
12
S: :::rysunek::: Dany jest czworokąt ABCD o kolejnych bokach długości 3, 5, 6, 8 wpisany w
okrąg. Wyznacz
8
kbwjwf: Pięćdziesiąty wyraz ciągu arytmetycznego (bn) jest równy 5. Oblicz S60−S39. Jak to
ugryźć?
12
quarhodron: dość trudna całka
3
madzik: Oblicz najmniejszą liczbę całkowitą spełniającą nierówność
|2x+3|+|x−4|≤7−x
7
Natalia: Suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej jest równa 12. Jeżeli od cyfry dziesiątek
odejmiemy 6, a do
cyfry jedności dodamy 6, otrzymamy liczbę złożoną z tych samych cyfr, ale ułożonych w
3
Zadanko

: Zbadaj, dla jakich wartości parametru "a" reszta z dzielenia wielomianu
W(x)=a2x2015 +
(8+a2)x2014−7a+6 przez dwumian x+1 jest równa co najmniej 4.
3
Przemysław: Obliczyć objętość bryły ograniczonej przez:
x2 y2 z2
+
+
=1,
a2 b2 c2
x2 y2 z2
+
=
a2 b2 c2
Zdaje się, że wszystko w pierwszym oktancie.
1
tadam: dla jakiej wartosci parametru m funkcja f jest gęstością pewnej zmiennej losowej?
4
JA

: Wyznacz równanie stycznej do wykresu wielomianu f(x)=x3−3x2+x , która jest prostopadła
do
prostej x−2y−6=0
2
mamba: ratunku!emotka
Dana jest parabola o równaniu y=x2 + bx+ c. Prosta o równaniu 5x−y+1=0 jest do niej styczna w
6
Adam: Cześć, mam mały problem z zadaniem w którym mam udowodnić, że podana granica nie
istnieje.
14
bezendu:
Qulka jesteś może ?
4
Weronika: Rozwiąż równanie cosx + sin5x=0
3
spirner: wyznacz wszystkie wartości parametru a dla których nierówność
x2 + 4|x−a| − a2 >= 0 jest spełniona dla wszystkich liczb rzeczywistych x
1
xxxxxxxxxx: Z urny, w której znajduje się 6 kul białych i 3 czarne losujemy dwie kule. Z
pozostałych kul
losujemy jedną.Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowana kula będzie biała.
2
meg: oblicz granice ciagu lim = (3−5n−2n4)13/(5−4n5)5(2n3+8)9
n→+
∞
1
xxxxxxxxxx: liczba (0,04)log2 * (0,25)log2 jest równa
2
Wojtek: Oblicz, ile jest ośmiocyfrowych liczb naturalnych o sumie cyfr równej 7, w których
zapisie
występują tylko cyfry ze zbioru {0,1,3,4,7}.
4
maturatuztuz: Dany jest stożek o promieniu podstawy długości 4. Przekrój stożka płaszczyzną
rownoległą do
płaszczyzny podstawy i odległą od niej o 5 ma pole 9π. Oblicz wysokosc tego stozka
1
figaroo: Rzucamy pięć razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A− za drugim i trzecim razem wypadnie reszka lub wypadną dokładnie trzy orły z rzędu
3
Natalia: Suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej jest równa 8. Jeżeli cyfry w tej liczbie
zamienimy
miejscami, to otrzymamy liczbę o 18 większą. Wyznacz liczbę początkową.
2
Marta: Jak wyznaczyć pierwiastki tego wielomianu? W(x)=2x3−x2+1 Są jakieś sposoby?
3
Cezio: Czy mogę napisać w dowodzie " Kwadrat liczby podzielnej przez 6 jest podzielny przez
36" ?
3
Ufo: Strzeżcie się ludzie ! Armagedon nadgodzi !
3
madzik: Dane są liczby a>0,b>0,c>0
b a+c b
.Niech L=
+
+
a b c
Wynika z tego, że:
3
Ufo: Zbadaj zbieżność szeregu
4
Iza: Hej
Ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 8?
5
JA

: Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których wierzchołek paraboli o równaniu
y=x2−2kx+2k2−4k+4 należy do koła o środku S(3,2) i promieniu √5
13
Anka: Cześć. Czy mógłby ktoś poświęcić chwilkę i sprawdzić mi te przykłady?
0
MoNia: Proszę o pomoc.Jak obliczyć całkę :
0
meg: Czworokąt ABCD jest trapezem o podstawach AB i CD. Wykaż, że:
0
meg:
3
Archy:
m2−4m−4
Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie sinx=
ma
m2+1
5π
rozwiązanie w przedziale (
;π)
6
0
Weronika: Rozwiąż równanie cosx + sin5x=0
13
kbwjwf: 2sinx+√3tgx=0
√3
sinx(2+
)=0
cosx
√3 √3
sinx=0 lub cosx=−
lub cosx=
2 2
1
prawa: oblicz ile jest liczb trzycyfrowych, w których jest wiecej cyfr nieparzystych niż
parzystych.
7
Saizou : Cześć, mam pytanie posiada kogoś notatki, albo pdf z ogólną teorią linii stopnia
drugiego ?
9
niesiaa: Wyznacz dziedzinę funkcji h(x)= f(x) *g(x). Uprość wzór tej funkcji i podaj jej
miejsca zerowe.
3
Michał: Dana jest funkcja f określona wzorem: f(x) = 3x2 + (2m − 2)x + m2 + 5m − 6 Zapisz
wzór
funkcji g(m)która każdej liczbie m∊R przyporządkowuję sumę odwrotności dwóch różnych miejsc
16
kasssper: czy można powiedzieć : "półprosta ma początek i nie ma końca, lub odwrotnie−nie ma
początku, a
ma koniec" ?
3
pomocy

!:
p+1
ciąg (an) opisany jest wzorem an = (
) (n+3)
3−p
1
marta123234: Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że w czterokrotnym rzucie symetryczną
sześcienną kostką do
gry otrzymamy co najmniej dwie „dwójki”, pod warunkiem że otrzymamy co najmniej jedną
1
matma!: punkt materialny porusza sie po linii prostej i w chwili t zajmuje połozenie
s(t)=8,9t+1.6t2.
znajdz jego predkość w chwili t=3
3
matma:(: Dany jest trójkąt prostokatny rownoramienny. Wykaz, ze suma promieni okregow
wpisanego w ten
trojkat i opisanego na tym trojkacie jest rowna dlugosci przyprostokatnej.
3
matma!: Na boku BC trójkąta równobocznego ABC obrano punkt D, w ten sposób, ze |CD|DB| = 4:3.
oblicz
tangens miary kata DAB
5
dispi: Obliczyc granicę ciągu
1
Zagubiony: :::rysunek::: Witam!
3
maturzysta: Walec
12
Ufo: Zbadaj zbieżność szeregu
4
sylwia:
http://megakorki.pl/foto/foto/849222403.png
3
kasssper: ciekawy równoległobok
4
iwonka: Oblicz sumę 1+2*2+3*22+4*23+5*24+...+100*299
Ktoś wie jak rozwiązać?
7
proszę o pomoc: Oblicz pole papierowego wycinka koła z którego wykonano torebkę w kształcie
stożka mającego
wysokość czterokrotnie większą od promienia podstawy. W torebce ma się zmieścić 500cm
0
van: W koło o promieniu r wpisujemy trójkąt równoboczny, a następnie w ten trójkąt wpisujemy
koło
itd. Oblicz sumę pól wszystkich trójkątów.
3
Lila: Uzasadnij, ze jezeli x+y=3 i x"+y"=5 to x4+y4=17
1
Roger:
3
l
l<3 Chodzi tu o wartość bezwzględną z całego ilorazu
2x + 1
3
tyk: Która z podanych liczb nie jest kwadratem liczby naturalnej?
a) 888
6
dywan: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) = sin2x + cos2x w przedziale
π
<0,
>
2
3
Rebi: :::rysunek::: przedstawm pole P prostokata rysunek nizej jako funkcje zmiennej x i
podaj jej dziedzine. dla
3
maturzysta: uzasadnij, że dla kazdej liczby naturalnej n>2 liczba
3
pawellinho:
π 1
Roztrzygnij, czy dla każdej liczby x ∊ (0,
) zachodzi równość
−
2 cosx
cosx
= tgx.
1+sinx
Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak "działa" dziedzina w trygonometrii? Tak naprawdę, tylko z tego
2
ninaxx: Rzucamy 5 razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że wypadnie co najwyżej raz
"szóstka"
i co najwyżej raz liczba złożona
6
ewelina: Dany jest okrąg O1 o srodku w punkcie (−4,1) i promieniu rownym 3. Wyznacz promien
okregu O2 o
srodku S, wiedząc ze okregi O1 i O2 sa styczne wewnetrznie
8
desperatka: znajdz ekstremum funkcji −1/3x3+x2−xy−3/2y2+4y
11
maturzystak: :::rysunek::: zad.1 W trójkącie ABC na boku AB wybrano punkt M taki, że |AM| :
|MB|=2:3. Odcinek MC dzieli
7
alek: wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n, n>0, różnica 444...4 (2n cyfr) − 888...8 (n
cyfr)
jest kwadratem pewnej liczby. Wie ktoś jak to chociaż rozpisać?
3
Blue: Trazpez równoramienny ABCD o podstawach AB i CD i obwodzie równym L jest opisany na
okręgu.
Oblicz pole trapezu wiedząc, że przekatna trapezu jest dwa razy dłuzsza od ramienia.
4
nananna: Jak obliczyć sinus beta, cosinus beta i tangens beta?
1
zośka: Niech P1 bedzie prostokątem o bokach 3 i 8 . Obok tego prostokąta rysujemy kolejne
prostokąty
P2, P3,P4 ... w ten sposób ze kazdy z boków kolejnego prostokąta jest o 2 dłuższy od
4
Patryk: Oblicz odległość między punktami:
zad.1 A=(−2,3),B=(3,−5)
7
ala: Dany jest trójkąt równoramienny
ABC
2
Iwona: Napisze mi ktoś czy dobrze zrobiłam?
15
Blue: Mam dwa zadania dowodowe do sprawdzenia(zadanie 10 i 11) :
treść:
3
Vi__:
16
x2 +
≥ 12
x
3
Alabastrowy kaszkiet: Wyznacz wartosci parametru m , dla ktorych rownanie |x+3|=mm−4 ma dwa
pierwiastki roznych
znakow. Jak sie za to zabrac?emotka
4
kasia: Czas połowicznego rozpadu pierwiastka to okres, jaki jest potrzebny, by ze 100%
pierwiastka
pozostało 50% tego pierwiastka. Oznacza to, że ilość pierwiastka pozostała z każdego grama
2
Cezio: Sprawdzi mi ktoś czy zadanie jest wykonane poprawnie?
Treść zadania:
4
Kamaa: Rozwiąż równanie:
sinx−sin2x−sin3x=0
1
matma!: udowodnij ze dla dowolnej liczby rzeczywistej prawdziwa jest nierównosc x4−x3+5x2>3x−6
2
zbychu: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy jest równa 10cm, a kąt
nachylenia
ściany bocznej do płaszczyzny podstawy jest równy 60. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną
2
Justyna: Punkt S(1,0) jest środkiem boku AB równoległoboku ABCD. Wyznacz współrzędne
wierzchołków tego
równoległoboku oraz oblicz jego pole, jeżeli wektor BC = [1,3] i wektor CD = [−6,−2].
3
Justyna: Punkt S(1,0) jest środkiem boku AB równoległoboku ABCD. Wyznacz współrzędne
wierzchołków tego
równoległoboku oraz oblicz jego pole, jeżeli wektor BC = [1,3] i wektor CD = [−6,−2].
7
maturzystak: zadanko planimetria
2
jony: oblicz prawdopodobienstwo ze w czteroosobowej rodzinie kazda osoba urodziła sie wciagu 2
dni
tygodnia
7
Ja: zadanie
3
maciej:
x+3
Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=
dla każdej rzeczywistej x. Oblicz
x2+7
zbiór wartości funkcji.
3
maturzysta: Trójkąt równoramienny o ramionach długości a, dla 6≤a≤10, ma obwód 2p. Wynika
stąd, że:
4
Maturalny: Okrąg o środku w początku układu współrzędnych jest styczny do prostej 3x + 4y −25
= 0. Okrąg
ten jest również styczny do prostej o równaniu:
0
matma!: na trapezie o wysokości 8 opisano okrąg. ze srodka okręgu widać ramię trapezu pod
katem o
mierze π/3. oblicz pole trapezu.
3
Cezio: Bardzo ciekawe zadanie.
https://matematykaszkolna.pl/forum/184485.html
2
Ody: Witam, w jaki sposób mogę wyznaczyć punkt przecięcia się dwóch prostych?
Proste nie są prostopadłe, znam ich równania kierunkowe.
0
matma!: stożek o wysokości 1/3r, gdzie r jest promieniem podstawy, przecięto płaszczyznami, do
których
nalezy wierzchołek. wyznacz ten przekrój, którego pole jest największe i oblicz to pole.
4
Esiuuu: Ile moli stanowi:
a)5g wodorotlenku sodu
1
kasia: Uzasadnij ze jesli liczba całkowita jest nieparzysta to jej kwadrat przy dzieleniu
przez 8 daje
reszte 1
5
Wiola

: ETA sprawdzisz?
Rozwiąż nierówność: −20x2−x+1>0
7
Kukumorek: Stosunek powierzchni bocznej do powierzchni podstawy ostrosłupa prawidłowego
czworokątnego jest
równy k.
1
JA

: Wyznacz równanie stycznej do wykresu wielomianu f(x)=x3−3x2+x , która jest prostopadła
do
prostej x−2y−6=0
3
Penny125: Czy odp. to 3?
Liczby x, 2x+1, 4x− 2 sa kolejno 1,2 i 3 wyrazem ciagu arytm. Oblicz x
0
JA

: Cięciwa PQ długości 8√2 podzieliła koło o promieniu 4√3 na dwa odcinki kołowe.
W odcinek kołowy, który nie zawiera środka koła, wpisujemy trójkąty równoramienne ABC tak, że
0
student: Wiadomo, że R4 = W1 (+) W2. Gdzie (+) oznacza sumę prostą.
Przedstawić dany wektor v = [7,2,15,8] w postaci odpowiedniej sumy :
8
Dżepetto 18: Brakuje wykończenia
Udowodnij, że dla a,b,c>1 zachodzi nierówność logac +logbc ≥ 4logabc
4
kaska: Uzasadnij ze liczba √17 spełnia nierownosc √7x + 12 ≥ 2√2x+3√14
1
white: środkowe AK i BL przecinają się w punkcie N. Wierzchołek C leży na okręgu przechodzącym
przez
punkty K,L i N.
1
monn: :::rysunek:::
1
Punkt P(x0,y0) należy do wykresu funkcji f(x)=
, x≠0.
x
a) Styczna do wykresu funkcji f w punkcie P przecina osie układu współrzędnych w
2
Aneta: Macierz
1 1 2 0 0
0
Bronka: Zbadaj dla jakich wartości parametru a funkcja f określona wzorem f(x) = ax3 −3x2 + 9x
− 1
osiąga maksimum lokalne dokładnie w jednym punkcie przedziału
archiwum 1525, 1524, 1523, 1522, 1521, 1520, 1519, ..., całe