matematykaszkolna.pl
asdasdas aaaaaaa: treśćimię lub nick dodaj nowe zadanie zadania z fizyki Zadania Odp. 3 Paweł: :::rysunek::: w równoramiennym trójkącie prostokątnym punkt c=(3 −1) jest wierzchołkiem kąta prostego. 2 pawellinho: Tym razem bez zadania. 2 Bartek: Czy takie rozwiązanie jest realne? 1 fryta70: Rozwiąż układ równań trzema metodami: 3x +y = 1 0 zegarek: 23n+2+6n−2+3 lim = 8n+2+4n−1+22n+3 n→ 13 Dybix Lamar: wyznacz ekstrema funkcji f(x) |x| − x2 23 Prezesik: W skarbonce Asi jest 10 monet: 6 monet 5−złotowych i 4 monety 2−złotowe, a w skarbonce Michała jest 8 monet 5−złotowych. Ile wynosi prawdpodobienstwo tego, ze z losowo wybranej skarbonki 6 Tomasz: Okrąg o środku w punkcie S=(−3,4) jest styczny do prostej o równaniu y=−43x+253. Oblicz współrzęd,0,ne punktu styczności. 1 Lemur: Zdarzenia A i B są podzbiorami tej samej przestrzeni Ω i P(B)>0. Wykaż, że P(A)≤1−P(A−B)*P(B) 9 ///_\//_\//__\: Ze zbioru liczb {1,2,3,4,...n} losujemy kolejno ( bez zwracania ) dwie liczby i od pierwszej odejmujemy drugą. 3 Jan: √3 π Oblicz wartość wyrażenia cos3α−sin3α, wiedząc, że sinα−cosα= i α∊(0, ) 6 2 1 Gelo: Wyznacz te wartości parametru m, dla których nierówność |(2x−6)(m+2)|≤|x−3| jest prawdziwa dla każdej liczby rzeczywistej. 1 qui: uzasadnij ze prosta o równaniu 10x − y + 9 = 0 jest styczna do f(x)=4x3 − 2x + 1 2 rachunek prawdopodobieństwa: Dlaczego jest 27 sześcianów? 4 Paweł: :::rysunek::: Cześć, mam pytanie do tego zadania https://matematykaszkolna.pl/strona/4049.html . Miałem pomysł żeby te zadanie zrobić w taki sposób 4 Roman: 1 Wykaż, że dla każdej liczby k≥ funkcja f(x)=2x3+x2+kx−2 jest rosnąca w zbiorze liczb 6 rzeczywistych. 1 biednymaturzysta007: wyznacz wszystkie wartość parametru k dla których wielomian w(x)=(x2+x−6)((k−2)x2−(k−3)x−4) ma cztery różne pierwiastki. 0 Sarenka: Witam, mam przed sobą nie do końca związane z typowo szkolną matematyką zadanie, za to dość ważne dla mnie. Sprawa prezentuje się następująco: 2 quarhodron: Byłbym wdzięczny za sprawdzenie tej całki 10 ( ͡° ʖ̯ ͡°): :::rysunek::: Na okręgu opisano trapez prostokątny. Odległość środka okręgu od końców dłuższej podstawy 13 madzik: Dla jakiej wartości parametru m równanie x3−mx+2=0 ma 3 rozwiazania 2 wqeqeqeeqw: Funkcja f określona jest wzorem f(x) = sinx + cosx a) zapisz wzór tej funkcji w postaci iloczynowej 3 Domka: Witam. Proszę o sprawdzenie zadania. emotka 3 Matura : Wyznacz wszystkie wartości parametru a, dla których nierówność x2 +4Ix−aI − a2 ≥0 jest spełniona dla x∊R 2 Kacper: :::rysunek::: Odcinek KL, którego końce leżą na ramionach trapezu, jest równoległy do podstaw trapezu i 3 Dżepetto 18: Przy jakiej wysokości stożek o danej objętości ma jak najmniejsze pole powierzchni bocznej. Zadanie rozwiązałem lecz wychodzi maximum, nie minimum 112 Benny: 2 7 Wyznacz liczbę a>1, która spełnia równanie 2a2+ =7a+ . a2 a Nie mogę tego rozłożyć. Wolfram podaje, że a=2−√3 oraz a=2+√3 3 hhhh: 16 cukierkow kosztuje dokladnie taka liczbe zlotowek ile sztuk cukierkow mozna kupic za 1 zlotowke.Ile kosztuje 1 cukierek? 1 KK: Jedna z przekontnych dzieli trapez prostokątny na trojkat o polach 12 i 6 cm2. Suma długości Podstaw trapezu wynosi 12 . Oblicz wyrażenie 1−sinLcosLtgL. W którym L jest miara konta 6 Blue: Jeśli mam takie zadanko: Wykaż, że jeśli a, b i x są liczbami dodatnimi oraz ab=4, to (a+x)* (b+x)­≥(x+2)2. 48 Blue: Macie może jakieś podchwytliwe zadania maturalne? Chodzi mi o coś w tym stylu, jak to zadanie z układaniem klocków udostępnione przez CKE.. emotka 1 Rebi: :::rysunek::: o oznacza indeks gorny ? 4 plum?: Wyznacz ekstrema funkcji f(x) = |x| − x2 2 ninaxx: Wśród dziesięciu monet dwie mają orły po obu stronach, pozostałe są prawidłowe. Losowo wybraną monetę rzucamy dziesięć razy. Oblicz: 1 ajfuj: Rzucono 7 razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: w drugim rzucie wypadł orzeł, jeżeli we wszystkich rzutach wypadły trzy orły. Zazwyczaj nie mam problemów z zadaniami na 5 LULU: ma być para liczb o przeciwnych znakach 2 Dżepetto 18: Pierwszy raz spotkałem się z takim określeniem. 2 Guma: Wykaż, że suma promieni okręgów opisanego i wpisanego w trójkąt prostokątny jest równa średniej arytmetycznej przyprostokątnych tego trójkąta. 7 franki: 1. Jednym z miejsc zerowych funkcji kwadratowej f jest liczba 14. Maksymalny przedział, w którym ta funkcja jest rosnąca, to (−nieskończoność;8>, a najmniejsza wartością funkcji f w 6 Adelajda: Mógłby ktoś rozwiązać to zadanie? Wychodzą mi jakieś dziwne wyniki. Dany jest graniastosłup prawidłowy trójkątny ABCDEF o podstawach ABC i DEF i krawędziach 3 dispi: wyznacz największą liczbę całkowitą n taką, że punkt P(n,40 należy do koła o średnicy AB, jeśli A(10,30) i B(50,70). 1 imprimatur: Znajdź równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i stycznej do wykresu funkcji f(x) = 16x2 + 1x. 2 Rupi: Wykaż, że jeżeli α ,β ,γ są kątami ostrymi i 1 1 1 sinα= , sinβ= , sinγ= to α + β + γ = 45∘ . √5 √26 √65 0 Adam: Cześć, mam takie polecenie: "Oblicz granicę, stosując definicję granicy funkcji." 10 Asdf: Wyznaczyc rownanie prostej, która jest wspólna styczną wykresów funkcji f(x)= x2 oraz g(x)= (x−2)2 +4. Znalazłem rozwiązanie tutaj: http://prac.im.pwr.wroc.pl/~petela/zadanie.pdf ale nie rozumiem skąd wzięło się y = 2(x2 − 2) 1 Bartek: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy ma długość a. Kąt między krawędzią boczną i podstawą jest równy kątowi płaskiemu przy wierzchołku ostrosłupa. 7 maturzysta: W przekrój kuli oddalony o 2 od srodka kuli wpisano kwardat o boku 8. Jaka dlugosc ma promien tej kuli? 2 tojkaa: Oblicz sinus kąta ostrego α, jeżeli tg2α−8=0. 1 Ja: Funkcja f okreslona jest wzorem: 0 koder: Programowanie 3 kuba: Wykaż, że jeśli x+y+z=0 to xy+yz+xz<=0 Mam pytanie czy mój sposób rozwiązania jest prawidłowy. Oto on: 1 Darek: :::rysunek::: Witajcie, 6 tojkaa: Uzasadnij, że liczba jest wymierna: √4+2√3 x √4−2√3 1 poho: Niech n i k będą ustalonymi liczbami naturalnymi n≥1. Ile jest różnych sposobów przedstawienia liczby n w postaci k sumy składników większych lub równych 1, jeżeli rozkłady różniące się 6 rachunek prawdopodobieństwa: Ze zbioru liczb dwucyfrowych losujemy jedną liczbę. Prawdopodobieństwo, że wylosowana liczba nie jest wielokrotnością liczby 5 jest równe? 3 Lukasz: hej mam takie zadanie jest ktos chetny do zrobienia go: Z liczby dwu cyfrowej a utworzono dwie liczby: pierwsza przez dopisanie cyfry 1 na poczatku 1 Janush: Rozwiąż równanie: cos2x=0 2 Lukasz: hej mam takie pytanie: Czy majac dana podstawe rownolegloboku i wysokosc padajaca na nia moge zbudowac ten 0 poho: Niech dana będzie rekurencyjna definicja ciągu. Odgadnij wzór w postaci jawnej na n−ty wyraz ciągu i udowodnij go indukcyjnie. 10 poho: Udowodnić indukcyjnie następującą tożsamość: 6 Roksi: Kąt α jest ostry i cos α= 3/7 sinα =? 1 madzik: Na okregu opisano trapez prostokatny o kacie ostrym 300 i krótszej podstawie równej 1.Oblicz wysokosc trapezu. 2 madzik: Wyzanacz współrzedne punktu S(p,q), który jest obrazem poczatku układu współrzednych w jednokładności o środku P(2,1) i skali k=−200 1 madzik: Oblicz 1 rachunek prawdopodobieństwa: Zakład M produkuje dwukrotnie więcej żarówek niż zakład W. W zakładzie M przeciętnie 0,05 żarówek jest wadliwych, a w zakładzie W 0,02 żarówek jest 5 Ja: zadanie 3 fantastyczna123: Mam podane współrzędne równoległoboku A(−3;−2) B(5;2) C(7;8) i D(−1;4). Muszę obliczyć miarę kąta ABC. Ktoś podpowie, jak się za to zabrać ? emotka 1 Monika: Suma długości wszystkich krawędzi podstawy i wysokości ostroslupa prawidłowego trójkątnego wynosi 18cm .Zbadaj jaką wysokość powinien mieć ten ostroslup ,aby jego objętość była możliwie 0 blondyna: Dany jest stozek o promieniu podstawy 15cm i wysokości 60cm.Rozpatrzmy zbiór wszystkich prostopadłościanów wpisanych w ten stozek , w których stosunek dł. krawędzi podstawy jest 11 czesio1296: 53|x−50|=47|x+10| 1 Matura: Cześć. Jak mogę rozwiązać taki układ: 36 36 = +6 x y 36 36 = +3 x+1 y+1 1 Rebi: rozwiaż rownanie : 4 kuba12345: 256π Jak obliczyć pochodną z 2πr2 + ? r 1 troolll: Kwadrat liczby k jest równy liczbie przeciwnej do owrotnosci liczby k. Zatem liczba k jest 2 Bartek: Czy wie ktoś może skąd w tym wzorze wzięło się 2as? To jest podobno związek między szybkością początkową, końcową, drogą a przyspieszeniem. 2 Adelajda: Mianowicie potrzebuje tylko wzorów, nie pójdę na łatwiznę xD Punkty A=(1,4) i B=(−2,5) są dwoma sąsiednimi wierzchołkami kwadratu ABCD. Pole tego kwadratu jest równe A. 10 B. √10 C. 6 Ryjcerz: oblicz sumę pierwiastków równania √3x−2=2√x+2 −2 jak to zjeść? 13 Kasia: Trzy różne pierwiastki wielomianu W(x)=x3 + ax2 +bx−192 tworzą ciąge arytmetyczny. a) oblicz wartość iloczynu pierwiastków wielomianu W 15 Artix1500: Mam problem z tymi zadaniami 1 Michał: W trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych długości a i b poprowadzono z wierzchołka kąta prostego wysokość i dwusieczną. Wykaż, że h2/d2=1/2(1+2ab/a2+b2) 0 edna: wykaż ze jeżeli środek okręgu wpisanego w trójkąt,środek okręgu opisanego na tym trójkącie i jeden z wierzchołków tego trójkąta są współliniowy to ten trójkąt jest równoramienny 5 Carl: Wykaż że dla n∊N liczba postaci (n+2)4− n4 jest podzielna przez 16. 0 Korniszon: Ze zbioru liczb 1, 2, 3, ... , 80 losujemy bez zwracania trzy. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzenia: ostania z wylosowanych liczb jest parzysta, jeśli pierwsza wylosowana była 0 biednymaturzysta007: rozwiąż równanie {2}{1+4sin24x)=1−{3}{3+4sin24x} w przedziale <0,π> 0 Cezio: Przez krawedz podstawy ostroslupa poprowadzono plaszczyzne prostopadla do do przeciwleglej sciany bocznej. Wyjaśnij, jaką figurą jest przekrój ostrosłupa tą płaszczyzną. 2 Patusia: x−1 Uprość wyrażenie gdzie x∊R \ {−1,1} i oblicz jego wartość dla x= 0,(3) 1−x2 Czy takie uproszczenie wystarczy ? 3 Rokoko: Wykres funkcji f(x)= 1/4x2 +bx −3 jest symetryczny względem prostej x=1. Oblicz b i wyznacz najmniejszą wart. funkcji f . 1 Cezio: Jak opisywać w prawdopodobieństwie Ω i A? Czy w ogóle trzeba to robić? 6 Cezio: Dane są równania prostych zawierających dwa boki równoległoboku 8x+3y+1=0 i 2x+y−1=0 oraz równanie prostej 3x+2y+3=0 zawierającej jego przekątną. Oblicz współrzędne wierzchołków tego 7 mors: proszę o pomoc z zadaniem http://pl.static.z-dn.net/files/df7/0f9f196753b6473d0a14cb9f8b825457.png 2 Miki: Wykresem funkcji kwadratowej f(x)= −3x2 + 3 jest parabola o współrzędnych? 1 Basia: W którym ośrodku jest wieksze prawdopodobieństwo tego, że wśród 2 losowo wybranych zdajacych tylko jeden uzyskał wynik pozytywny? 1 Olek: Spośród wszystkich prostokątów symetrycznych względem osi y, których dwa wierzchołki należą do wykresu funkcji f(x) = −x2 + 4. a dwa do osi x, wyznacz wierzchołki prostokąta o największym 2 lecki: √3( a+ b+ c ) Wykaz ze w każdym trójkącie o bokach dlugosci a,b,c zachodzi zależność > 2 √ a2 + b2 + c2 1 nacix: L = P (trygonometria) 5 Blue: Czy to zadanie: https://matematykaszkolna.pl/strona/4127.html rozwiązałam poprawnie Tam na dole jest "y=9" 2 goofie: 1)Rozwiąż równanie cosx + sin 3x = 0 . 1 nacix: Oblicz tg22,5 2 Kasztan: 2 1 1 Liczby , , są trzema kolejnymi wyrazami nieskończonego ciągu x−1 x−1 x+2 geometrycznego. Oblicz jego sumę. 1 Kula: W graniastosłupie prawidłowym czworokątnym przekątna ściany bocznej o długość 6 cm tworzy z przekątną podstawy kąt o mierze α. Oblicz objętość tego graniastosłupa. 1 nacix: Oblicz, bez użycia tablic i kalkulatora, wartość: 4 Dżepetto 18: W trójkącie prostokątnym o przyprostokątnych długości a i b poprowadzono z wierzchołka kąta h2 1 2ab prostego wysokość i dwusieczną. Wykaż, że = (1+ ), gdzie h d2 2 a2+b2 jest długością wysokości, d− długością odcinka dwusiecznej zawartego w trójkącie. 1 Maria: Oblicz wartość wyrażenia sin215o − cos215o 4 loteriada: Z talii 52 kart losujemy jedna karte, wiadomo, ze jest ona pikiem lub treflem. Ile wynosi prawdopodobienstwo tego ze bedzie to as? 3 JA : :::rysunek::: Cięciwa PQ długości 8√2 podzieliła koło o promieniu 4√3 na dwa odcinki kołowe. 1 Krystian: Obrazem odcinka AB, gdzie A(−2,3), B(1,−4) w jednokładności o środku S i skali k<0 jest odcinek CD, w którym C(7,−8) oraz D(1,6). Wyznacz środek i skalę jednokładności. 7 QULKOWY KSIĄŻE : W PEWNYM CIAGU A3=5 A5=8 ORAZ AN + AN+1 +AN+2 =7 OBLICZ WYRAZ A2014 N NALEZY DO CALKOWITYCH 12 S: :::rysunek::: Dany jest czworokąt ABCD o kolejnych bokach długości 3, 5, 6, 8 wpisany w okrąg. Wyznacz 8 kbwjwf: Pięćdziesiąty wyraz ciągu arytmetycznego (bn) jest równy 5. Oblicz S60−S39. Jak to ugryźć? 12 quarhodron: dość trudna całka 3 madzik: Oblicz najmniejszą liczbę całkowitą spełniającą nierówność |2x+3|+|x−4|≤7−x 7 Natalia: Suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej jest równa 12. Jeżeli od cyfry dziesiątek odejmiemy 6, a do cyfry jedności dodamy 6, otrzymamy liczbę złożoną z tych samych cyfr, ale ułożonych w 3 Zadanko : Zbadaj, dla jakich wartości parametru "a" reszta z dzielenia wielomianu W(x)=a2x2015 + (8+a2)x2014−7a+6 przez dwumian x+1 jest równa co najmniej 4. 3 Przemysław: Obliczyć objętość bryły ograniczonej przez: x2 y2 z2 + + =1, a2 b2 c2 x2 y2 z2 + = a2 b2 c2 Zdaje się, że wszystko w pierwszym oktancie. 1 tadam: dla jakiej wartosci parametru m funkcja f jest gęstością pewnej zmiennej losowej? 4 JA : Wyznacz równanie stycznej do wykresu wielomianu f(x)=x3−3x2+x , która jest prostopadła do prostej x−2y−6=0 2 mamba: ratunku!emotka Dana jest parabola o równaniu y=x2 + bx+ c. Prosta o równaniu 5x−y+1=0 jest do niej styczna w 6 Adam: Cześć, mam mały problem z zadaniem w którym mam udowodnić, że podana granica nie istnieje. 14 bezendu: Qulka jesteś może ? 4 Weronika: Rozwiąż równanie cosx + sin5x=0 3 spirner: wyznacz wszystkie wartości parametru a dla których nierówność x2 + 4|x−a| − a2 >= 0 jest spełniona dla wszystkich liczb rzeczywistych x 1 xxxxxxxxxx: Z urny, w której znajduje się 6 kul białych i 3 czarne losujemy dwie kule. Z pozostałych kul losujemy jedną.Oblicz prawdopodobieństwo, że wylosowana kula będzie biała. 2 meg: oblicz granice ciagu lim = (3−5n−2n4)13/(5−4n5)5(2n3+8)9 n→+ 1 xxxxxxxxxx: liczba (0,04)log2 * (0,25)log2 jest równa 2 Wojtek: Oblicz, ile jest ośmiocyfrowych liczb naturalnych o sumie cyfr równej 7, w których zapisie występują tylko cyfry ze zbioru {0,1,3,4,7}. 4 maturatuztuz: Dany jest stożek o promieniu podstawy długości 4. Przekrój stożka płaszczyzną rownoległą do płaszczyzny podstawy i odległą od niej o 5 ma pole 9π. Oblicz wysokosc tego stozka 1 figaroo: Rzucamy pięć razy monetą. Oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: A− za drugim i trzecim razem wypadnie reszka lub wypadną dokładnie trzy orły z rzędu 3 Natalia: Suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej jest równa 8. Jeżeli cyfry w tej liczbie zamienimy miejscami, to otrzymamy liczbę o 18 większą. Wyznacz liczbę początkową. 2 Marta: Jak wyznaczyć pierwiastki tego wielomianu? W(x)=2x3−x2+1 Są jakieś sposoby? 3 Cezio: Czy mogę napisać w dowodzie " Kwadrat liczby podzielnej przez 6 jest podzielny przez 36" ? 3 Ufo: Strzeżcie się ludzie ! Armagedon nadgodzi ! 3 madzik: Dane są liczby a>0,b>0,c>0 b a+c b .Niech L= + + a b c Wynika z tego, że: 3 Ufo: Zbadaj zbieżność szeregu 4 Iza: Hej Ile jest liczb trzycyfrowych podzielnych przez 8? 5 JA : Wyznacz wszystkie wartości parametru k, dla których wierzchołek paraboli o równaniu y=x2−2kx+2k2−4k+4 należy do koła o środku S(3,2) i promieniu √5 13 Anka: Cześć. Czy mógłby ktoś poświęcić chwilkę i sprawdzić mi te przykłady? 0 MoNia: Proszę o pomoc.Jak obliczyć całkę : 0 meg: Czworokąt ABCD jest trapezem o podstawach AB i CD. Wykaż, że: 0 meg: 3 Archy: m2−4m−4 Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla których równanie sinx= ma m2+1 5π rozwiązanie w przedziale ( ;π) 6 0 Weronika: Rozwiąż równanie cosx + sin5x=0 13 kbwjwf: 2sinx+√3tgx=0 √3 sinx(2+ )=0 cosx √3 √3 sinx=0 lub cosx=− lub cosx= 2 2 1 prawa: oblicz ile jest liczb trzycyfrowych, w których jest wiecej cyfr nieparzystych niż parzystych. 7 Saizou : Cześć, mam pytanie posiada kogoś notatki, albo pdf z ogólną teorią linii stopnia drugiego ? 9 niesiaa: Wyznacz dziedzinę funkcji h(x)= f(x) *g(x). Uprość wzór tej funkcji i podaj jej miejsca zerowe. 3 Michał: Dana jest funkcja f określona wzorem: f(x) = 3x2 + (2m − 2)x + m2 + 5m − 6 Zapisz wzór funkcji g(m)która każdej liczbie m∊R przyporządkowuję sumę odwrotności dwóch różnych miejsc 16 kasssper: czy można powiedzieć : "półprosta ma początek i nie ma końca, lub odwrotnie−nie ma początku, a ma koniec" ? 3 pomocy!: p+1 ciąg (an) opisany jest wzorem an = ( ) (n+3) 3−p 1 marta123234: Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że w czterokrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do gry otrzymamy co najmniej dwie „dwójki”, pod warunkiem że otrzymamy co najmniej jedną 1 matma!: punkt materialny porusza sie po linii prostej i w chwili t zajmuje połozenie s(t)=8,9t+1.6t2. znajdz jego predkość w chwili t=3 3 matma:(: Dany jest trójkąt prostokatny rownoramienny. Wykaz, ze suma promieni okregow wpisanego w ten trojkat i opisanego na tym trojkacie jest rowna dlugosci przyprostokatnej. 3 matma!: Na boku BC trójkąta równobocznego ABC obrano punkt D, w ten sposób, ze |CD|DB| = 4:3. oblicz tangens miary kata DAB 5 dispi: Obliczyc granicę ciągu 1 Zagubiony: :::rysunek::: Witam! 3 maturzysta: Walec 12 Ufo: Zbadaj zbieżność szeregu 4 sylwia: http://megakorki.pl/foto/foto/849222403.png 3 kasssper: ciekawy równoległobok 4 iwonka: Oblicz sumę 1+2*2+3*22+4*23+5*24+...+100*299 Ktoś wie jak rozwiązać? 7 proszę o pomoc: Oblicz pole papierowego wycinka koła z którego wykonano torebkę w kształcie stożka mającego wysokość czterokrotnie większą od promienia podstawy. W torebce ma się zmieścić 500cm 0 van: W koło o promieniu r wpisujemy trójkąt równoboczny, a następnie w ten trójkąt wpisujemy koło itd. Oblicz sumę pól wszystkich trójkątów. 3 Lila: Uzasadnij, ze jezeli x+y=3 i x"+y"=5 to x4+y4=17 1 Roger: 3 l l<3 Chodzi tu o wartość bezwzględną z całego ilorazu 2x + 1 3 tyk: Która z podanych liczb nie jest kwadratem liczby naturalnej? a) 888 6 dywan: Wyznacz najmniejszą i największą wartość funkcji f(x) = sin2x + cos2x w przedziale π <0, > 2 3 Rebi: :::rysunek::: przedstawm pole P prostokata rysunek nizej jako funkcje zmiennej x i podaj jej dziedzine. dla 3 maturzysta: uzasadnij, że dla kazdej liczby naturalnej n>2 liczba 3 pawellinho: π 1 Roztrzygnij, czy dla każdej liczby x ∊ (0, ) zachodzi równość − 2 cosx cosx = tgx. 1+sinx Mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak "działa" dziedzina w trygonometrii? Tak naprawdę, tylko z tego 2 ninaxx: Rzucamy 5 razy kostką do gry. Oblicz prawdopodobieństwo, że wypadnie co najwyżej raz "szóstka" i co najwyżej raz liczba złożona 6 ewelina: Dany jest okrąg O1 o srodku w punkcie (−4,1) i promieniu rownym 3. Wyznacz promien okregu O2 o srodku S, wiedząc ze okregi O1 i O2 sa styczne wewnetrznie 8 desperatka: znajdz ekstremum funkcji −1/3x3+x2−xy−3/2y2+4y 11 maturzystak: :::rysunek::: zad.1 W trójkącie ABC na boku AB wybrano punkt M taki, że |AM| : |MB|=2:3. Odcinek MC dzieli 7 alek: wykaż, że dla każdej liczby naturalnej n, n>0, różnica 444...4 (2n cyfr) − 888...8 (n cyfr) jest kwadratem pewnej liczby. Wie ktoś jak to chociaż rozpisać? 3 Blue: Trazpez równoramienny ABCD o podstawach AB i CD i obwodzie równym L jest opisany na okręgu. Oblicz pole trapezu wiedząc, że przekatna trapezu jest dwa razy dłuzsza od ramienia. 4 nananna: Jak obliczyć sinus beta, cosinus beta i tangens beta? 1 zośka: Niech P1 bedzie prostokątem o bokach 3 i 8 . Obok tego prostokąta rysujemy kolejne prostokąty P2, P3,P4 ... w ten sposób ze kazdy z boków kolejnego prostokąta jest o 2 dłuższy od 4 Patryk: Oblicz odległość między punktami: zad.1 A=(−2,3),B=(3,−5) 7 ala: Dany jest trójkąt równoramienny ABC 2 Iwona: Napisze mi ktoś czy dobrze zrobiłam? 15 Blue: Mam dwa zadania dowodowe do sprawdzenia(zadanie 10 i 11) : treść: 3 Vi__: 16 x2 + ≥ 12 x 3 Alabastrowy kaszkiet: Wyznacz wartosci parametru m , dla ktorych rownanie |x+3|=mm−4 ma dwa pierwiastki roznych znakow. Jak sie za to zabrac?emotka 4 kasia: Czas połowicznego rozpadu pierwiastka to okres, jaki jest potrzebny, by ze 100% pierwiastka pozostało 50% tego pierwiastka. Oznacza to, że ilość pierwiastka pozostała z każdego grama 2 Cezio: Sprawdzi mi ktoś czy zadanie jest wykonane poprawnie? Treść zadania: 4 Kamaa: Rozwiąż równanie: sinx−sin2x−sin3x=0 1 matma!: udowodnij ze dla dowolnej liczby rzeczywistej prawdziwa jest nierównosc x4−x3+5x2>3x−6 2 zbychu: W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym krawędź podstawy jest równa 10cm, a kąt nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy jest równy 60. Ostrosłup ten przecięto płaszczyzną 2 Justyna: Punkt S(1,0) jest środkiem boku AB równoległoboku ABCD. Wyznacz współrzędne wierzchołków tego równoległoboku oraz oblicz jego pole, jeżeli wektor BC = [1,3] i wektor CD = [−6,−2]. 3 Justyna: Punkt S(1,0) jest środkiem boku AB równoległoboku ABCD. Wyznacz współrzędne wierzchołków tego równoległoboku oraz oblicz jego pole, jeżeli wektor BC = [1,3] i wektor CD = [−6,−2]. 7 maturzystak: zadanko planimetria 2 jony: oblicz prawdopodobienstwo ze w czteroosobowej rodzinie kazda osoba urodziła sie wciagu 2 dni tygodnia 7 Ja: zadanie 3 maciej: x+3 Dana jest funkcja określona wzorem f(x)= dla każdej rzeczywistej x. Oblicz x2+7 zbiór wartości funkcji. 3 maturzysta: Trójkąt równoramienny o ramionach długości a, dla 6≤a≤10, ma obwód 2p. Wynika stąd, że: 4 Maturalny: Okrąg o środku w początku układu współrzędnych jest styczny do prostej 3x + 4y −25 = 0. Okrąg ten jest również styczny do prostej o równaniu: 0 matma!: na trapezie o wysokości 8 opisano okrąg. ze srodka okręgu widać ramię trapezu pod katem o mierze π/3. oblicz pole trapezu. 3 Cezio: Bardzo ciekawe zadanie. https://matematykaszkolna.pl/forum/184485.html 2 Ody: Witam, w jaki sposób mogę wyznaczyć punkt przecięcia się dwóch prostych? Proste nie są prostopadłe, znam ich równania kierunkowe. 0 matma!: stożek o wysokości 1/3r, gdzie r jest promieniem podstawy, przecięto płaszczyznami, do których nalezy wierzchołek. wyznacz ten przekrój, którego pole jest największe i oblicz to pole. 4 Esiuuu: Ile moli stanowi: a)5g wodorotlenku sodu 1 kasia: Uzasadnij ze jesli liczba całkowita jest nieparzysta to jej kwadrat przy dzieleniu przez 8 daje reszte 1 5 Wiola: ETA sprawdzisz? Rozwiąż nierówność: −20x2−x+1>0 7 Kukumorek: Stosunek powierzchni bocznej do powierzchni podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego jest równy k. 1 JA : Wyznacz równanie stycznej do wykresu wielomianu f(x)=x3−3x2+x , która jest prostopadła do prostej x−2y−6=0 3 Penny125: Czy odp. to 3? Liczby x, 2x+1, 4x− 2 sa kolejno 1,2 i 3 wyrazem ciagu arytm. Oblicz x 0 JA : Cięciwa PQ długości 8√2 podzieliła koło o promieniu 4√3 na dwa odcinki kołowe. W odcinek kołowy, który nie zawiera środka koła, wpisujemy trójkąty równoramienne ABC tak, że 0 student: Wiadomo, że R4 = W1 (+) W2. Gdzie (+) oznacza sumę prostą. Przedstawić dany wektor v = [7,2,15,8] w postaci odpowiedniej sumy : 8 Dżepetto 18: Brakuje wykończenia Udowodnij, że dla a,b,c>1 zachodzi nierówność logac +logbc ≥ 4logabc 4 kaska: Uzasadnij ze liczba √17 spełnia nierownosc √7x + 12 ≥ 2√2x+3√14 1 white: środkowe AK i BL przecinają się w punkcie N. Wierzchołek C leży na okręgu przechodzącym przez punkty K,L i N. 1 monn: :::rysunek::: 1 Punkt P(x0,y0) należy do wykresu funkcji f(x)= , x≠0. x a) Styczna do wykresu funkcji f w punkcie P przecina osie układu współrzędnych w 2 Aneta: Macierz 1 1 2 0 0 0 Bronka: Zbadaj dla jakich wartości parametru a funkcja f określona wzorem f(x) = ax3 −3x2 + 9x − 1 osiąga maksimum lokalne dokładnie w jednym punkcie przedziału archiwum 1525, 1524, 1523, 1522, 1521, 1520, 1519, ..., całe
30 kwi 17:39
luk23: W kwadrat o przekątnej długości 12 cm wpisano dwa trójkąty równoramienne. Podstawami tych trójkątów są przeciwległe boki kwadratu, a wierzchołki między ramionami są środkami boków kwadratu, jak na rysunku obok. Oblicz pole części wspólnej tych trójkątów.
24 maj 23:42